> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Namaza Dikkat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Namaza Dikkat  (Okunma Sayısı 797 defa)
04 Kasım 2010, 11:11:43
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 04 Kasım 2010, 11:11:43 »



Namaza Dikkat

Abdurrahman Candan


“Hırsızların en kötüsü Namaz hırsızıdır.”

Hadis-i Şerif


İmam Rabbanî ve diğer Nakşî büyükleri İslam’ın namaz, oruç, hac, zekât gibi emirlerinin eksiksiz yerine getirilmesi için gayret sarf etmişlerdir. İmam Rabbanî müritlerine yazdıkları mektuplarda onların namazla olan ilgilerini sormuş ve olumlu cevaplara da çok sevinmiştir Aslında bütün nafile ibadetlerden de kasıt ona göre İslam’ın farzlarını en iyi şekilde yerine getirmektir. İçinde bulunduğumuz üç aylar sebebi ile onun İslam’ın en önemli farzlarından olan namaz konusundaki uyarılarına kulak verelim.

Mektubunuzda tarikata giren bir grup arkadaşla evratlarınızı yerine getirdiğinizi ve namazlarınızı da elli altmış kişilik bir cemaatle eda ettiğinizi haber veriyorsunuz. Bu nimetine karşılık Allah’a hamd olsun. İnsanın batınının zikrullahla, zahirinin de şer’î hükümlerle süslenmiş olması ne büyük bir nimettir. Günümüzde insanların çoğu gerek namazları eda hususunda, gerekse de tadil-i erkân ve huşu konusunda gevşek davrandığı için mecburen bu konuda birkaç şey yazmak istedim. Lütfen bu sözlerime dikkatle kulak veriniz. En doğru haberci olan Peygamberimiz (s.a.v) “hırsızların en kötüsü namazından çalandır” buyurmuş,  ashab; “Kişi namazından nasıl çalabilir? diye sorunca Peygamberimiz (s.a.v) “Rükû ve secdesini tam yapmaz” şeklinde cevap vermiştir. (Müsned, 5/310, nr23019) yine peygamberimiz (s.a.v) “Allah rükûuyla secdesi arasında belini dik tutmayanın namazına bakmaz (kıymet vermez)” buyurmuştur.  (c.III 69. Mektup)

Müslüman, inanç esaslarını düzgün şekilde öğrendikten sonra mutlaka şer’î hayatla ilgili emirlere riayet etmeli ve haramlardan da sakınmalıdır. Müslüman gevşekliğe düşmeden beş vakit namazını cemaatle ve tadili erkâna riayet ederek kılmalıdır. İslam ile küfür arasını ayıran namazdır. Sünnete uygun şekliyle namaza devam eden kul Allah’ın sağlam ipine tutunmuş olur. Zira namaz İslam’ın beş rüknünden ikincisidir…. (c.III,  67. mektup)

İmam, imandan sonra gelen ilk esasın namaz olduğuna dikkat çekmektedir. Bu sebeple Kıyamet günü insanların sorgusu namaz ile başlayacak, namazın hesabını veren kimse için diğer dini yükümlülüklerin sorgusu Allah’ın yardımı ile daha kolay geçecektir.

Bununla birlikte ona göre salik baştan savma namaz kılmamalı, rükû ve secdelerin hakkını vermeli, rükû ve secdelerden sonra belini tam olarak doğrultmalı, acele etmemelidir. İmam bu konuda Peygamber Efendimiz’in çok sıkı uyarıları olduğunu bizlere hatırlatır:

Bir defasında Resulullah Efendimiz (s.a.v) rükû ve secdesini tam yapmayan bir kimseyi görmüş “öldüğün zaman Muhammed’in dini üzere ölmemekten korkmaz mısın?” buyurarak kendisini azarlamıştır. Başka bir hadiste de şöyle buyurmuştur: “Rükû yaptıktan sonra tam dikilerek belinizi doğrultup, uzuvlarınız yerli yerine oturmadıkça kıldığınız namaz tamam olmaz.” buyurmuştur.

Rivayetlere göre bir mümin namazını güzelce kılar, rükû ve secdesini tam olarak yaparsa o kimsenin namazı öyle bir nura sahip olur ki bu nur sebebiyle melekler o namazı semaya yükseltir. Namaz semada o mümin için dua eder ve “sen beni nasıl muhafaza ettiysen Allah ta seni muhafaza etsin” der. Mümin namazını güzelce kılmadığı zaman ise namazı kapkara kesilir, melekler onu çirkin bulur ve semâya yükseltmezler. Bunun üzerine kılınan namaz sahibine beddua eder ve “sen beni nasıl zayi ettiysen Allah ta seni zayi etsin” der. (Tebrizi, Mişkatül Mesabih, nr.176) (c.III 69. Mektup)

İmam’a göre salik hem kendi namazlarını güzel kılmalı hem de etrafındakileri bu konuda uyarmalıdır. Bugün maalesef bu sünnet terk edilmektedir. Pek çok insan kendi namaz kıldığı halde aile fertlerinin namaz kılmamasından rahatsız olmamakta, onların namaz konusundaki eksikliklerini ciddiye almamaktadır. Hâlbuki Allah Teâlâ Kur’an’da “ailene namazı emret” buyurmaktadır.

İmam da bu konuda bizlere şu tavsiyede bulunur: “Namazları kendimiz düzgünce kılmakla yetinmeyip bu konuda başkalarını da uyarmalı, namaza tadili erkân ve huşu halini yakalama konusunda onları teşvik etmeliyiz. İnsanların çoğu bu faziletten mahrum kalmakta, namazın huşu ve itminan yönü ihmal edilmektedir. Bu görevlerin yerine getirilmesi İslam’ın en mühim meselelerindendir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Her kim benim bir sünnetimi ihya ederse onun için yüz şehit sevabı vardır” buyurmuştur. (Tebrizi, Mişkatül Mesabih, nr.176) Ayrıca cemaatle kılınan namazlarda da safların düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Resulullah efendimiz (s.a.v) namaza başlamadan önce safları düzeltirdi. Nitekim O (s.av) şöyle buyurmuştur: Safların düzeltilmesi namazın ikamesinin (dosdoğru kılınmasının) bir gereğidir. (Buhari Ezan, nr.723) Ey rabbimiz bize katından rahmet bahşet. Muhakkak sen çok bağışlayansın. (c.III 69. Mektup)

İmam Rabbanî bu sözleri ile namazın hem zahirî hem de bâtınî açıdan ikame edilmesini tavsiye etmekte, özellikle de namazın huşu boyutunun ihmal edilmemesini tavsiye etmektedir.

İmam Rabbanî’nin farz namazlardan sonra üzerinde en çok durduğu mesele ise teheccüd namaz’dır. Özellikle seyr u süluk erbabı için teheccüd son derece önemlidir. İmam şöyle buyurur:

Bir diğer nasihatim de teheccüd namazına önem vermenizdir. Çünkü teheccüd namazı tarikatın gereklerindendir. Yanımızda iken size tehecccüde kalkma hususunda zorlanır iseniz bir yakınınızı gece sizi kaldırması için görevlendirmenizi söylemiş idik. Eğer buna birkaç gün devam ederseniz zamanla hiç zorlanmadan kalkabilirsiniz. (c.III 69. Mektup)1

Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) farz olan ve bize sünnet-i müekkede olan bu güzel namaz özellikle yaz aylarında kalkması biraz daha güç olduğu için İmam’ın tavsiyesi daha da bir önem kazanmaktadır. Önce eşler bu konuda birbirine yardımcı olmalı, hatta yakın arkadaşlardan bile bu konuda yardım istenmelidir. Rabbimiz namazlarımızı hakkınca eda etmeyi ve ahirette namaz sorgusundan kurtulmayı hepimize nasip etsin.

Dipnot: 1) Tercüme ve hadis tahriçlerinde “mektûbât-ı İmam Rabbâni, trc.Taha Hakan Alp, Ömer Faruk Tokat, Ahmet Hamdi Yıldırım, İstanbul, 2004, c.III

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Namaza Dikkat
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:34:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Namaza Dikkat rüya tabiri,Namaza Dikkat mekke canlı, Namaza Dikkat kabe canlı yayın, Namaza Dikkat Üç boyutlu kuran oku Namaza Dikkat kuran ı kerim, Namaza Dikkat peygamber kıssaları,Namaza Dikkat ilitam ders soruları, Namaza Dikkatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes