> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Dil, üniversite ve itaat kültürü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dil, üniversite ve itaat kültürü  (Okunma Sayısı 1036 defa)
11 Temmuz 2012, 19:40:29
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Temmuz 2012, 19:40:29 »



Dil, üniversite ve itaat kültürü
Alper Çeker • 72. Sayı / DİĞER YAZILAR


Emile Benveniste, hayvan toplulukları üzerinde, bir dilin varlığını kanıtlamak üzere yapılan tüm çalışmaların başarısız olduğunu ifade eder. Bir dans ile besin kaynağının yuvaya yaklaşık uzaklığını diğerlerine bildiren arılar üzerinde yapılan deneyler; bu bildirişimin, içeriğin ve bildirinin değişmezliği, bir tek duruma ilişkin olması, sözcenin ayrıştırılamama niteliği ve tek yönlü aktarım gerekçeleriyle dil olarak tanımlanamayacağını ortaya koymuştur.1

Peter Winch, hayvanların öğrenmek yerine alışkanlık edindiklerini yazar. N’nin köpeğinin, sahibinin emirlerine itaat etmesi; onun alışkanlık kazanmış olduğunu gösterir. Köpek, belirli emirlere belirli biçimlerde tepki vermeye şartlanır. İnsanlar ise dil aracılığıyla, alışkanlık edinmek yerine kural öğrenirler. Bir öğrenci, 3-6-9-12 sayılarının art arda sıralanışının nedenselliğini öğrenir ve kendisine gösterilmediği halde bu diziyi 15-18-21… olarak devam ettirebilir. Bir hayvan ve bir insan bir sayı dizisini arka arkaya sıraladıklarında aralarındaki fark; hayvanın geçmişteki şartlanma deneyiminden dolayı, insanın ise kural öğrenme deneyiminden dolayı bunu yapıyor olmasıdır.2 Demek ki “öğrenmek”, bir kural ya da yöntem öğrenmektir. Bu sayede bir öğrenci, derste görmediği bir şiiri yorumlayabilir ya da derste görmediği bir problemi çözebilir.

Peki Türkiye’deki üniversitelerde uygulanan sistem; eğitim yani şartlandırma, alışkanlık edindirme mi yoksa öğrenim mi? Bu sorunun yanıtını ilgi çekici bir deney ile verebiliriz: Niğde’de yerel bir televizyon kanalında muhabirlik yapan Yakup Sağlam’ın 12 Eylül 2010 referandumundan hemen önce üniversite öğrencileri ile gerçekleştirdiği bir sokak röportajında sorduğu "İsmet İnönü referandumda evet diyeceğini açıkladığı için Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP' den ihraç ediliyor, sizce bu demokratik bir hareket mi?" sorusuna muhatap olan 12 kişiden yalnızca biri “İsmet İnönü mezarından mı çıktı?” karşılığını verdi. Kalanlar, bunun demokratik bir davranış olmadığını söylediler.

Öğrencilerin, İsmet İnönü’nün Kemal Kılıçdaroğlu tarafından partiden ihraç edilmesini demokratik bulmamaları bir öğretimin değil, bir şartlanmanın, alışkanlık edinmenin sonucudur. Yani ülkemizde öğrenciler öğretimden geçmiyor ama belli durumlarda belli tepkileri vermek üzere eğitiliyorlar. Bu veriler ışığında ülkemizdeki öğrenci hareketleri konusunda bazı yorumlarda bulunabiliriz.

1968 yılı Mayıs ayında Paris’te, grevdeki Fransız işçileri desteklemek amacıyla hükümete karşı ayaklanan öğrenciler, o sırada iktidarda olan Charles de Gaulle’e siyasi kariyerinin en büyük zaferini kazandırdılar. Devlet başkanı de Gaulle, hemen seçime gitti ve Fransa meclisindeki 487 koltuktan 358’ini kazandı. Halk desteği alamayan öğrenciler siyasi açıdan başarısız oldular ama dünya genelinde birtakım öğrenci eylemlerini tetiklemeyi başardılar.1968 Mayısını takip eden süreçte Türkiye’de sınırlı sayıda üniversite öğrencisi Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail karşıtı eylemler gerçekleştirdi. Her ne kadar bu eylemler şiddet içermiş ve bazı ölümler hatta idamlarla sonuçlanmış olsa da günümüzdeki öğrenci hareketlerinin aksine birer fikrin sonucuydular. Yine de amaçlanan siyasi hedeflere ulaşamadılar.

Buna karşılık Türkiye’de 1950’lerden beri tuhaf bir biçimde her ortaya çıkışında amacına ulaşan ikinci bir öğrenci hareketi vardır: Cuntacılık. Üniversite öğrencilerinin orduya müdahale çağrısı yapan gösterileri adeta yaklaşmakta olan darbenin habercisi niteliğindedir; çünkü her ortaya çıkışları ordunun yönetime el koyması ile sonuçlanmıştır. Üniversite yönetimleri bu öğrenci hareketlerini desteklemiş, rektörler öğrencilerin “ordu göreve” pankartlarının altında yürümüşlerdir.

Askerî darbeler, öğrenci hareketlerinin sonucu değil; tersine öğrenci hareketleri askerî darbe hazırlıklarının sonucudur ve hukukun askıya alınmasına zemin hazırlamak, gerekçe kazandırmak için örgütlenmişlerdir.

Üniversitede kıyafet yasağı, cunta gibi isteklerin ve itaat kültürünün giderek yaygınlaşmasının kaynağı, öğrencilerin öğretim yerine eğitim görmeleridir. Böylece dilin gereği kalmaz, anlam ortadan kalkar ve şartlanmış insan kitleleri toplum olmaktan çıkıp sürüye dönüşür. İnsana özgü “davranış”, yerini hayvana özgü “tepki”ye bırakır. Hayvanlar şartlı tepkiyi söze değil sese (bunun insan sesi olması gerekmez, bir zil sesi de olabilir), tonlamaya verir; şartlı tepkinin olduğu yerde dil yoktur.

Dipnotlar
1- Emile Benveniste, Genel Dilbilim Sorunları (çev. Erdim Öztokar), s. 81-86.
2- Peter Winch, Sosyal Bilim Düşüncesi ve Felsefe (çev. Ömer Demir), s. 60-65.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dil, üniversite ve itaat kültürü
« Posted on: 06 Mayıs 2024, 12:16:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dil, üniversite ve itaat kültürü rüya tabiri,Dil, üniversite ve itaat kültürü mekke canlı, Dil, üniversite ve itaat kültürü kabe canlı yayın, Dil, üniversite ve itaat kültürü Üç boyutlu kuran oku Dil, üniversite ve itaat kültürü kuran ı kerim, Dil, üniversite ve itaat kültürü peygamber kıssaları,Dil, üniversite ve itaat kültürü ilitam ders soruları, Dil, üniversite ve itaat kültürüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes