> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Çocuklarımızın diş sağlığı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çocuklarımızın diş sağlığı  (Okunma Sayısı 746 defa)
27 Nisan 2012, 15:06:50
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 27 Nisan 2012, 15:06:50 »



Çocuklarımızın diş sağlığı

Süt dişlerinin çıkma zamanı her çocukta farklı olur. Genel olarak ilk süt dişi 6-9 ay içerisinde alt ön keser dişin sürmesi ile başlar ve 2,5-3 yaşlarında süt azı dişlerinin sürmesi ile sonlanır. Bu dönemlerde bebeğinizin dişetlerinde kızarıklık ve şişliklerin olması çok doğaldır. Diş sürmesinden önce bebeğin ateşi çıkabilir (37-37,5°C), tükürük akışı artabilir ve huzursuz olabilir. Kauçuktan yapılmış diş kaşıyıcıları, soğuk kaşık veya soğuk-ıslak bir bez ile dişetlerinin silinmesi rahatlama sağlar.

İlk yaş günü veya ilk dişinin çıkması ile ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması gerekir. Bu ilk muayenede aileler bebeğin ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlendirilir ve erken dönemde tespit edilebilecek sorunlar değerlendirilir. 

Süt dişlerinin daha fazla organik madde içermesi, çocukların fazla şekerli gıda tüketmeleri ve ağız bakımına dikkat edememeleri, emzik ve biberonun şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırılarak verilmesi, ayrıca çocukların soğuk-sıcak hassasiyeti, hafif ağrı türü belirtileri zamanında yorumlayamamaları gibi nedenlerle diş çürüğü daha fazla olmaktadır. Süt dişlerinde çürükler ve erken kayıplar olursa çiğneme zorluğu nedeniyle beslenme yetersizliği, aşırı çürük nedeniyle kök ucunda iltihap oluşması, alttaki daimi dişlerin zarar görmesi ve genel sağlığının bozulması, çirkin görüntü ve psikolojik problemlerin ortaya çıkması, daimi dişlerin çapraşık sürmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Çocuğun diş temizliği ne zaman başlamalı?


Bebek 6-8 aylıkken (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemine başlanmalıdır. Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir bez ya da gazlı bezi ıslatıp silerek temizlemek uygun olur.

Diş fırçası kullanımına ise arka dişlerin çıkmasından sonra (2,5-3 yaşında) başlanması uygundur. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Fırçanın 6 ayda bir değiştirilmesi uygun olur. Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar diş macunu kullanımı önerilmez. Bir mercimek kadar macun, fırçalama için yeterli olacaktır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterli olur.

Çocuk düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimine getirilirse “fissür sealant” ve “topikal fluor” uygulaması yapılabilir. “Fissür sealant”lar büyük ve küçük azı dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntıların örtülmesiyle şeker, çikolata vs. gibi çürük oluşturucu maddelerin dişin yüzeyine tutunmasını ve girintilerden girerek dişi çürütmesini önler. “Topikal fluor” uygulaması ise çocuğun daimi dişlerini güçlendirir, çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Doktor tavsiyesi

Bebeğiniz 1 yaşına bastığı halde ağzında dişi yoksa diş hekimine götürün. Birinci ve ikinci yaşları arasındayken diş hekimi ile tanıştırın. Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir izlenim bırakır. Yılda iki kez diş hekimine kontrole gidin. Diş hekimi biriken bakteri plağı ve tartarı temizleyip, oyuk ve çürük olup olmadığına bakarak tüm ağzın sağlığını kontrol eder. Çocuğun diş hekimine götürülmesi bir ceza anlamı taşımamalı. Aksine çocuğun diş hekimine severek gideceği bir ortam oluşturulmalı.

Çocuğu “Dişin hiç ağrımayacak” diyerek yanıltmak ilerideki tedavilerini güçleştirir. Bu nedenle korkutmadan gerçekleri anlayacağı bir dille ifade etmek gerekir.

Diş hekimi ile iyi bir diyalog kurması, çocuğun korkusunu yenmesine yardımcı olur. Diş hekimiyle diyalog kurabilmesi için sorulara çocuğunuzun kendisinin cevap vermesine izin verin.

Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Emzik kullanımına 1 yaş civarında son verin.

Dişler çıkar çıkmaz fırçalanmasını sağlayın. Her gün 2 defa diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesine yardımcı olun.

Diş minesi çatlamasına neden olan aşırı sıcak ve soğuktan, darbelerden korunun.

Süt dişleri zamanından önce çekilmemeli ve gerekirse tedavi edilmeli. Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri sürekli diş gelinceye kadar mutlaka korunmalı.

Dişlerin çene üzerinde görev ve estetik bakımından diziliminin doğru olup olmadığını anlamak amacıyla, çocuklarınızı 7-9 yaşlarında ortodontik açıdan muayene ettirin.

Nisan 2007 19.SAYI

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çocuklarımızın diş sağlığı
« Posted on: 09 Mayıs 2024, 22:03:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çocuklarımızın diş sağlığı rüya tabiri,Çocuklarımızın diş sağlığı mekke canlı, Çocuklarımızın diş sağlığı kabe canlı yayın, Çocuklarımızın diş sağlığı Üç boyutlu kuran oku Çocuklarımızın diş sağlığı kuran ı kerim, Çocuklarımızın diş sağlığı peygamber kıssaları,Çocuklarımızın diş sağlığı ilitam ders soruları, Çocuklarımızın diş sağlığı önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes