> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Bebeklerde gözde iltihaplanma
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bebeklerde gözde iltihaplanma  (Okunma Sayısı 1199 defa)
21 Eylül 2012, 11:43:54
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Eylül 2012, 11:43:54 »



BEBEKLERDE KONJONKTİVİT (GÖZDE İLTİHAPLANMA)

Ağustos 2012 83.SAYI

Halk arasında gözde iltihaplanma ya da çapaklanma diye tabir edilen ve her yaş kesiminde görülebilir bir hastalık olan konjonktivite bebek ve çocuklarda daha sık rastlanıyor. Bunun nedeninin çok çeşitli olduğunu belirten uzmanlar bunların başında bebek ve çocukların ellerini gözlerine daha çok götürmelerinin ve dolayısıyla kolay enfeksiyon kapmalarının yer aldığını söylüyor. Hastalığın nedenleri, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri hakkındaki detayları Emsey Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Hasan Göker ile konuştuk.

KONJONKTİVİT NEDİR?

Göz Hast. Uzm. Op. Dr. Hasan Göker, hastalığı tanımadan önce ilk olarak konjonktivanın tanımını yapmak gerektiğini söylüyor. Gözümüzün beyaz kısmını saran şeffaf zara konjonktiva dendiğini belirten Op. Dr. Göker, bu zarın iltihaplanması durumunu da konjonktivit olarak tanımlıyor. Hastalık alerjik, bakteriyel ya da viral (virüs yoluyla) olabiliyor. Bu nedenle önce hastalığın ayrımının yapılması, tedavinin de bundan sonra planlanması gerekiyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ TÜRLERİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Konjonktivite neden olan alerjik, bakteriyel ya da viral durumlara göre, belirtiler de değişiklik gösteriyor. Genellikle ortak şikayetler gözde kızarıklık, çapaklanma, batma hissi, kaşıntı ve sulanma. Ağır geçirilen konjonktivitlerde göz kapaklarında ödem ve kapak aralığında -hastaların göz küçülmesi şeklinde ifade ettikleri- daralma görülebileceğini ifade eden Op. Dr. Hasan Göker virüslere bağlı gelişen konjonktivitlerde ise gözün saydam tabakası olan korneada noktasal iltihabi durumların oluşabileceğine dikkat çekiyor. Bu durumlarda hastanın uzun süre ilaç tedavisiyle takip edilmesi gerekiyor.

Konjonktivitin nedenleri yine hastalığın türleri ile yakından ilgili. Dolayısıyla alerjik konjonktivit alerjen madde kaynaklı ortaya çıkıyor. Toz, polen alerjisi olanlar için de özellikle bahar ve yaz ayları riskli mevsimler olarak nitelendiriliyor. Bakteriyel ve viral konjonktivitlere de isimlerinden anlaşılacağı gibi bakteriler ve virüsler sebep oluyor. Bunları alerjik konjonktivitten ayıran en büyük özellik bu türlerin bulaşıcı olmaları.

HAVUZLARA DİKKAT!

Uzmanlar yaz sıcaklarında serinlemek niyetiyle bebeğiyle/çocuğuyla havuza giren anne babaları enfeksiyon kapabilecekleri yönünde uyarıyor. Hijyen kurallarına uygun olmayan havuzların en kirli denizden bile daha kirli kabul edildiği düşünülünce uzmanların bu konuda ne denli haklı olduğu bir kez daha görülüyor. Bu nedenle konjonktivitin en çabuk ve kolay bulaştığı ortamlar olan havuzların belli temizlik kurallarına dikkat etmesi gerekiyor. Havuzların yalnızca klorlanması yetmiyor. Mikrobiyolojik analizlerin düzenli olarak yaptırılması, enfeksiyonlu olduğu bilinen hastaların havuzu kullanmaması, havuza girerken bone, gözlük kullanılması, havuza girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka duş alınması gerekiyor.

HER ÇAPAKLANMA KONJONKTİVİT DEĞİL

Konjonktivitin en büyük belirtilerinden biri de çapaklanma. Fakat her çapaklanma konjonktivit değil. Emsey Hospital Göz Hast. Uzm. Op. Dr. Hasan Göker bu konuda anne babaları şöyle bilgilendiriyor: “Çapaklanma konjonktivitin bir belirtisidir ama her çapaklanma da konjonktivit diye düşünemeyiz. Bebeklerde doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklıkları ya da göz içindeki yabancı cisimler, kirpik dibi iltihabı gibi başka hastalıklar da çapaklanmaya sebep olabilir. Sık karşılaştığımız bir durum olan doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklıklarında gözyaşı kesesindeki göllenme sık bakteriyel enfeksiyonlara ve çapaklanmaya sebep olur. Bu bebeklerde çapaklanma arttığında geçici olarak antibiyotikli damlalarla tedavi yoluna gidilir. Bebek bir yaşını doldurana kadar hastaların %90’ı cerrahi müdahaleye gerek olmadan iyileşir. Hasta bir yaşına gelmesine rağmen şikayetleri devam ediyorsa gözyaşı kanallarını açmak için probing uygulaması yapmak gerekir.”

YENİDOĞAN DÖNEMİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Bebeklerde ve küçük çocuklarda konjonktivitin sık karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen Op. Dr. Hasan Göker bunun nedeninin bağışıklık sistemi ve bebeklerin sıkça ellerini gözlerine götürmeleri olduğunu belirtiyor. Özellikle yenidoğan döneminde daha sık rastlandığını ifade eden Op. Dr. Göker bu hastalığın çoğunlukla korkulmaması gereken bir hastalık olduğunu ve kolay tedavi edilebildiğini sözlerine ekliyor. Fakat bu durum alerjen kaynaklı konjonktivitler için geçerli değil. Zira alerjik konjonktivitler diğer türlere göre daha inatçı olabiliyor ve uzun süren ilaç tedavisi uygulanması gerekiyor. Ayrıca alerjenlerle sık karşılaşılması durumunda hastalık kimi zaman tekrar edebiliyor.

BULAŞICI ÖZELLİĞİNE DİKKAT

Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kolayca ve hızla yayıldıkları için hem hastalıktan korunmak hem de hastalığı yaymamak adına bir takım uygulamalara dikkat edilmeli. En başta hastalığı taşıyan kişinin yastık, havlu vb. eşyalarını ayırmak hatta kağıt havlu kullanmasını sağlamak, okul vb. toplu yaşam alanlarına göndermemek, elini gözüne götürmesini engellemek ve temiz, ılık suyla çapaklanmasını temizlemek gerekiyor. Göz damlalarını kullanmadan önce de göz temizliğinin yapılması gerektiği de unutulmamalı.

ÇAY DEMİYLE PANSUMAN YERİNE UZMAN MUAYENESİ

Halk arasında oldukça yaygın olan çay demi ile göze pansuman yapmak fikri Op. Dr. Hasan Göker’e göre son derece yanlış. Böyle bir uygulama yapmak yerine hastayı bir göz hekimine muayene ettirmek gerektiğini belirten Op. Dr. Göker, gözdeki kızarıklığın konjonktivitten daha farklı ve ciddi bir hastalık da olabileceğinin ve bu durumda çay demi ile pansuman yapmanın göze zarar verebileceğinin altını çiziyor.

Emsey Hospital Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Hasan Göker, anne babaları son olarak, herhangi bir şikayet ya da bulgu olmadığı hallerde çocuklarını 1 yaş, 3 yaş ve ilkokula başlamadan önce göz hekimi kontrolünden geçirmeleri konusunda uyarıyor.

Esra MERT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bebeklerde gözde iltihaplanma
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:21:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bebeklerde gözde iltihaplanma rüya tabiri,Bebeklerde gözde iltihaplanma mekke canlı, Bebeklerde gözde iltihaplanma kabe canlı yayın, Bebeklerde gözde iltihaplanma Üç boyutlu kuran oku Bebeklerde gözde iltihaplanma kuran ı kerim, Bebeklerde gözde iltihaplanma peygamber kıssaları,Bebeklerde gözde iltihaplanma ilitam ders soruları, Bebeklerde gözde iltihaplanmaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes