> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Bebeklerde kalça çıkığı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bebeklerde kalça çıkığı  (Okunma Sayısı 1167 defa)
16 Eylül 2012, 12:50:05
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Eylül 2012, 12:50:05 »



BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI

Temmuz 2012 82.SAYI

Bebekler dünyaya gözlerini açtıktan hemen sonra ilk muayeneleri yapılır. Bu ilk muayene her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenmek açısından oldukça önemlidir. Böylece bazı hastalıkların da erken teşhis ve tedavisi mümkün olur.

İlk muayene ile teşhisi yapılabilecek hastalıklardan biri de kalça çıkığıdır. Bebekte, anne karnında ya da doğum sırasında oluşmuş bir kalça çıkığı varsa bu genelde ilk muayenede ortaya çıkar. Fakat hastalığın kimi zaman ilk muayenede fark edilememesi de mümkün olduğundan, bebeğin sonraki kontrollerinde kalça muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır.

KALÇA ÇIKIĞI NEDİR?

Emsey Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özdemir; kalça çıkığını, uyluk kemiğinin baş kısmının leğen kemiğindeki yuvasından tam ya da yarım çıkması durumu olarak tanımlıyor. Kalça çıkığı anne karnında, doğum esnasında veya sonrasında oluşabiliyor. Hastalığın sebebi tam ve kesin olarak bilinmezken, Doç. Dr. Özdemir’in ifadesiyle doğumdan çok sonra ortaya çıkan çıkıklar travmalar sebebiyle oluşuyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalça çıkığı erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Özellikle yenidoğan bebeklerde çıkık hafif düzeyde ise muayene edilmediği takdirde anlaşılamıyor. Fakat ilk yürüme gerçekleştiğinde belirtiler herkesin fark edebileceği düzeye ulaşıyor. Bu, genellikle sendeleyerek yürüme, bir bacak boyunun diğerinden kısa olması ve diğerine oranla daha az esnek olması gibi durumlarla kendini gösteriyor.

KIZ BEBEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Yenidoğan yaklaşık her 60 bebekten birinde kalça çıkığı görülürken bu sayının %85’ini kız bebekler oluşturuyor. Ayrıca ailesinde kalça çıkığı hastalığı bulunan, makat gelişi ile doğan, doğumsal ortopedik şekil bozuklukları olan bebekler de risk grubunda yer alıyor.

Risk gruplarındaki bebeklerin mutlaka bir ortopedist tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Özdemir, erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırmadaki önemine dikkat çekiyor. Özdemir, tam veya yarı çıkıkların doğum sonrası yapılan muayenelerle teşhis edildiğini, yenidoğan döneminde ultrasonun ve 4-6 haftadan büyük bebeklerde röntgenin tanı koymada destekleyici olduğunu belirtiyor.

KUNDAKLAMA MASUM DEĞİL!

Kalça çıkığı oluşumunda kimi zaman çevresel faktörler de etkili olmakta. Bunların en başında büyüklerimizin sıkça kullandığı bir yöntem olan bebek kundaklama geliyor. Anne karnında bacakları devamlı karnına doğru çekilmiş halde duran bebek, kundaklamanın etkisiyle aniden düz bir pozisyona getirilince kalça ekleminin gelişmesi olumsuz etkileniyor. Şüphesiz kundak yapılan her bebekte kalça çıkığı görülmüyor ancak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özdemir’in ifadesiyle kundaklama, kalça çıkığı sınırda seyreden bir bebekte hastalığın gerçekleşmesine ya da hızlanmasına sebep oluyor.

İHMALE GELMİYOR!

Kalça çıkığı fark edilmediği ya da tedavi edilmediği takdirde hayat boyu hastanın sağlığını olumsuz etkiliyor. Erken dönem teşhiste tedavi çok kolay ve başarılı iken geç dönemde bu süreç hastalığın da ilerlemiş olması sebebiyle uzun ve güç oluyor. Dr. Mustafa Özdemir erken dönemde teşhis edilen bebeklerin bandaj tedavisi ile %90 oranında tedavi edilebildiğini vurguluyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ YAŞLARA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Bandaj tedavisi 6 aydan büyük bebeklerde aynı başarıyı gösteremeyebiliyor. Bu hastalarda uygulanan tedavi yöntemlerini Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özdemir şöyle anlatıyor:
“6-8 ay sonrası kalça çıkıklarında kapalı veya açık ameliyatlar yapılarak çıkık, uyluk kemiği baş kısmı yuvasına konulur. 18 ayı tamamlamış hastalarda kemik ameliyatları yapılmaktadır. İleri yaşlarda ise kalça çıkığına bağlı kalça kireçlenmelerinde yapay eklem veya protez olarak bilinen ameliyatlar yapılır.”
Kalça çıkığı ülkemizde artık geçmişteki kadar sık görülmüyor. Gelişen tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde tedaviler daha kolay yapılıyor ve başarı oranı çok yüksek. Erken tanı ve tedavinin öneminin altını bir kez daha çizen Doç. Dr. Mustafa Özdemir, anne babaları riskli bebeklerin mutlaka bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerektiği yönünde özellikle uyarıyor.

Esra MERT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bebeklerde kalça çıkığı
« Posted on: 19 Nisan 2024, 09:18:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bebeklerde kalça çıkığı rüya tabiri,Bebeklerde kalça çıkığı mekke canlı, Bebeklerde kalça çıkığı kabe canlı yayın, Bebeklerde kalça çıkığı Üç boyutlu kuran oku Bebeklerde kalça çıkığı kuran ı kerim, Bebeklerde kalça çıkığı peygamber kıssaları,Bebeklerde kalça çıkığı ilitam ders soruları, Bebeklerde kalça çıkığıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes