> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Edebiyat Eserleri > Makale Dünyası > Denemeler > Medeniyetin Mayası Okumak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Medeniyetin Mayası Okumak  (Okunma Sayısı 1024 defa)
29 Mart 2010, 16:50:44
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 29 Mart 2010, 16:50:44 »



Medeniyetin Mayası Okumak 

Medeniyetlerin en güçlü taşıyıcıları kitaplardır. Eski zamanların kitabeleri ile günümüzün kitapları, farklı fonksiyonlara sahip olmakla birlikte ortak bir misyona da hizmet etmektedir. Bilgi, kitapla tanıştığında kalıcılığını ve sağlamlığını kuşanmış olur. Nesiller arası irtibat, kitap ile kurulur ve muhafaza edilir. Eski akıl, kitap sayesinde buluşur yeni akılla. Kitap, hayatın merkezindedir ve hayat onun etrafında döner. Ehl-i kitap olan, sırtını sağlam yere dayamıştır. Kitabî bilgi, sahiplenilmesi ve müdafaa edilmesi kolay olan bilgidir. Kitap yâr-ı mihribandır, vefalı dosttur, zenginliktir. Konfüçyüs zenginlik ve mutluluğu, kitaplarla dolu bir eve benzetir. “Kitabına eğilmiş çocuk, tarlasını süren çiftçi, tezgâhtaki sanatkâr ve mutfakta yemeğini pişiren kadın, fenalık düşünmeye vakit bulamaz.” der Ahmet Yesevi. Güzele ve güzelliklere davet eden kitaplar insanı şerden alıkor, hayra yönlendirir ve hayrın kapısını aralar. Sıcak bir nefes, munis bir dost ve vefalı bir rehberdir kitap. Âlemin serencamı, levh-i mahfuzda kayıtlıdır.

Bî-kitab nesillerle terakki ne mümkün, heyhat
Sahrada bağ-ı irem görmek ne mümkün heyhat!

Âdeme sırr-ı hayat kitap iledir, gayrı ne mümkün,
Dilşâd olana huzur, irfan iledir, gayrı ne mümkün.


Geri kalmışlık sebeplerinin muhasebesi yapılırken siyasî, iktisadî, içtimaî ve tarihî sebepler ve bunlara eşlik eden sayısız komplo teorileri bulunur. Bunların her biri sorgulanır ve ayrı birer günah keçisi olarak teraziye konur. Ancak bu bedbahtlığı netice veren en mühim şeyin, kitap ve kütüphane ile olan âşinalığımızın zayıflaması olduğu hep göz ardı edilir. Kitap, millî aklın tecelligâhı, millî şuurun müşahhas vitrini ve irfanımızın seviyesini gösteren en önemli mikyaslardandır. Kitap alma, okuma, telif etme, hediye etme; kitap tenkidi ve sohbeti, hâsıl-ı kelâm kitaba ait gündemlerin içtimaî hayatın bir parçası hâline getirilmesi elzemdir.
İnsana bir şey kazandırmayan, bir ihtiyaca karşılık gelmeyen neşriyatın topluma bir faydası yoktur. Geçen asrın büyük muharrirlerinden Ahmet Rasim, 1910’lu yıllarda yazdığı bir makalesinde “Bir cemiyette yaşayan fertlerin ana harcama kalemlerinden birisi kitap olmadıkça, o cemiyette kalkınmadan bahsedilemez.” demektedir.

Kitaplar yetim, kütüphaneler mahzun
İlim, irfan sara nöbetleri geçirir.
Cehalet derin, anarşi terviç, şer füzûn
Gençler ömrünü bâd-ı heva geçirir.


Kitapla olan irtibatın zayıflaması, marifetin kaybolmasına yol açmış; ilmî ve kültürel hayatımız sadece gündelik gâyeleri gerçekleştirmeye yönelik malzemeyi üretir hâle gelmiştir. Marifeti hayatımızın merkezine oturtamazsak, kâinat kitabını da iyi okuyamayız. Medeniyet treni mütemadiyen yol almaktadır ve bu yola revân olacak milletlerin de bileti, kitap olmalıdır. Batı dünyasının ilmî ve teknolojik sahalarda elde ettiği üstünlük, aslında bayrak yarışının bir safhasından daha fazlası değil. İslâm dünyasının olgunlaştırdığı süreci onlar devraldı. Mamafih nâ-ehil ellerde şekillenen bu yeni safha, dünyayı bir tüketim alanına çevirdi ve bu ellerin değer üretmek gibi bir derdi de olmadı. Âlem-i İslâm, yolun bir yerinde düşürdüğü ve ihmal ettiği kitaplarını yeniden eline aldığında dünya, yitik değerleri ile yeniden buluşma şansı yakalayacaktır.

Üniversiteleri istilâ eden fotokopi illeti ile hakikate kapı aralamaya çalışan nesiller, beyhûde bir gayretle akıntıya kürek çekmektedir. Meselenin özünü kavramak, ancak hâdiselerin merkezinden yol alarak ve bütün safhaları fiilen idrak ederek mümkün olur. Bizi modern dünyanın üretim devlerinin pazarı ve tüketim alanı hâline getiren sebepler üzerinde iyi düşünmeli, bu hastalığın tedavisinin bir kitap medeniyeti inşa etmek olduğunu hatırdan uzak tutmamalıyız. Merakımız ve endişemiz; denizin derinliğine, fezanın enginliğine yöneldiğinde, dünyada sözü dinlenen ve hakkı temsil eden bir millet oluruz. Böyle bir yolda en güzel rehber ve faydalı kılavuz kitaptır!

Dil fukaralığı, mantık zafiyetleri, edebiyatın nefsî hezeyanlar çöplüğü hâline gelmesi, Türkçenin asırların rengini ve keyfiyetini taşıyan zenginliğinin tarumar olması, müziğin mânâ değeri taşımayan güftelere mecbur kalması, çarşı pazarı istilâ eden maganda üslûbu, nezaketin kaybolması, içtimaî hayatımızın en önemli harcı olan adâb-ı muaşeretin yitirilmesi gibi problemlerin büyük kısmı kitaba mesafeli duruşumuzun ve okumama hastalığımızın neticesidir. İnce ve rafine zevkler küsmüş, kabalık ve hoyratlık yaygınlaşmışsa, ölçüsüzlük hâkim olmuş demektir. Hakiki kitap ölçüdür, terazidir, mikyastır, mihenktir, aklı kuşatan sis dalgasını dağıtan ve insana hakikatte nerede bulunduğunu gösteren bir ışıktır. Karanlığın hâkimiyetine direnmenin, nuru hükümferma kılmanın vesilesidir kitap.

Beşikten mezara kadar ilim tahsil etmek, bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olmak, peygamberlere vâris olmak, bilenin bilmeyenden üstün olması, hakkı gereği gibi takdir edebilme gibi temel esaslar, aslında ruh dünyamızın ilim ve irfanla olan kavi irtibatının en mühim göstergeleridir. Biz yitik hikmetimizi bulmak mecburiyetindeyiz.

Ömrümüz, bizi hayata bağlayacak güzel ve doğru vesileler bulmak ile geçer. Bir sahil-i selâmet bulma umuduyla şarktan garba savrulur, tutunacak bir dal ararız. Başkalarının aklını kullanma, aklımızdan geçmeyen, zihin dünyamıza uğramayan düşünce ve bakış açılarına muttali olma, temiz bir sineden neş’et eden hakikate hissedar olma, gaybın perdesini aralayanlara kulak verme imkânını yakalarız kitaplarla.

Kitap ile ülfet edenin
Mürşidi marifet olur.
İlm u irfana müşterinin
Tezgâhı sim u zer olur.


Kitabı gücendirerek hiçbir yere varılmaz. Kitabın tek alternatifi daha iyi kitaptır. Başta televizyon olmak üzere medya vasıtalarının verdiği bilgi, ‘fast-food’ (hızlı yemek) tarzı bir bilgidir. Servisi kolay olmakla birlikte her türlü hazımsızlığı da beraberinde getirir. Zamane enstrümanlarının nefse hoş gelen cazibesi son derece aldatıcıdır. Harcadığımız, ömür sermayesidir. Telâfisi ve nedamet dışında neticesi olmayan bu vesileleri aradan çıkarıp kalıcı, sağlam ve muhkem bir sığınak olan kitapla buluşmalıyız.

Makûs talihimizin kadere verdirdiği fetvada kitapla teması unutmuş günahkâr ellerin ve gözlerin payı vardır. Ellerini kitaplara uzatmadan, sırtını kütüphanelere dayamadan medeniyetten, terakkiden ve gelecekten bahsedilemez.

Şunu unutmayalım ki, elimize aldığımız her kitap ile kendi aklımızı ve gönlümüzü inşa ettiğimiz gibi mensup olduğumuz insanlık âlemi, his ve iman birlikteliği taşıdığımız ümmet adına da faydalı bir iş yapmış oluruz.

Mehmet ADIYAMAN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Medeniyetin Mayası Okumak
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:34:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Medeniyetin Mayası Okumak rüya tabiri,Medeniyetin Mayası Okumak mekke canlı, Medeniyetin Mayası Okumak kabe canlı yayın, Medeniyetin Mayası Okumak Üç boyutlu kuran oku Medeniyetin Mayası Okumak kuran ı kerim, Medeniyetin Mayası Okumak peygamber kıssaları,Medeniyetin Mayası Okumak ilitam ders soruları, Medeniyetin Mayası Okumak önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes