> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Teyemmüm kitabı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Teyemmüm kitabı  (Okunma Sayısı 1030 defa)
22 Ocak 2011, 21:10:14
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 22 Ocak 2011, 21:10:14 »



3 TEYEMMÜM KİTABI



Teyemmüm bahsi ile ilgili olarak anlatmak istediğimiz hususlar yedi bab'ta toplanmaktadır:

1- Teyemmüm neyin yerine geçer?

2- Teyemmüm kime caizdir?

3- Teyemmüm'ün sıhhat şartlan nelerdir?

4- Teyemmüm nedir ve nasıl yapılır?

5- Teyemmüm ne ile yapılır?

6- Teyemmüm ne ile bozulur?

7- Teyemmüm neyin sıhhat veya cevazı için şarttır? [1]

 

8. Teyemmüm'ün Yerine Geçtiği Temizlik
 

Teyemmüm'ün abdest yerine geçtiğinde bütün fıkıh âlimleri müttefik iseler de, gusül yerine geçtiğinde ihtilâf etmişlerdir; Rivayet olunduğuna gö­re Hz. Ömer (r.a.) ile îbn Mes'ud (r.a.) teyemmümün gusül yerine geçmediği görüşünde idiler. Hz. Ali ile diğer ashab (r.a.) ise, gusül yerine teyemmüm edilebileceğim benimsemişlerdir. Diğer bütün müctehidlerin görüşü de bu­dur.

Bu ihtilâf, "Eğer cünüb iseniz yıkanınız ve eğer hasta veya yolculukta iseniz, yahut biriniz ayak yolundan gelmiş ise veya kadınlara dokunmuşsanız ve bu durumlarda su bulamazsanız, temiz bir toprağa teyemmüm edi­niz" [2] âyet-i kerimesinin iki değişik mânâ ihtimalini taşımasından ve gusül yerine teyemmüm etmeyi caiz görmeyenlerin caiz olduğunu gösteren hadis­leri sıhhatli bulamamalarından ileri gelmiştir. Çünkü âyetteki "ve bu du­rumda su bulamazsanız, temiz bîr toprağa teyemmüm ediniz" cümlesi­ne muhatab olanlar, yalnız abdesti bulunmayanlar olabildiği gibi, hem ab-destsiz ve hem de cünüb olanların ikisi de olabilir. Zira âyette, her ikisinin de hükmü bildirilmektedir. Fakat âyetteki "veya kadınlara dokunmuşsanız" şartından maksat cima' (cinsel birleşme) dır diyenlere göre her ikisinin; el değdirmedir diyenlere göre de yalnız abdestsiz olanların muhatab olması da­ha zahirdir. Çünkü zamirler daima cümlede geçen en yakın öznelere aittir. Ancak âyette takdim ve te'hir (cümlede üyelerin dizilişini öne alarak veya sonraya bırakarak değiştirme) yapılarak "Ey iman etmiş olanlar, namaza kalkmak istediğinizde, eğer bîriniz ayak yolundan gelmiş ise veya ka­dınlara dokunmuşsanız, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıka­yınız ve başınızı meshedip ayaklarınızı yıkayınız ve eğer cünüb iseniz yı­kanınız. Şayet hasta veya yolculukta olup da su bulamazsanız, temiz bir toprağa teyemmüm ediniz" mealini verecek şekle çevrilirse, o zaman her iki ihtimal eşit olur. Ne var ki takdim ye te'hir mecaz olduğu için, buna -elde delil bulunmazsa- gidilmez. Kimisi: «Eğer âyet olduğu gibi kalırsa, hastalıkla yolculuğun abdest al­mayı gerektiren birer sebeb sayıldıkları zannolunncaktir. Bu ise âyette tak­dim ve te'hirin murad olduğuna delildir» demiştir. Halbuki eğer: YAHUT demek olan «EV» harfi «VE» mânâsındadır denilse, o zaman takdim ve te'hire hacet kalmaz. Çünkü bu harf, Arap dilinde «Ve» mânâsında da kulla­nılır. Nitekim «Hayvanları otlatmaları yahut otlatmamaları birdi» mealinde­ki şiirde «EV», «VE» mâ­nâsında kullanılmıştır. Zira malûmdur ki bu söz ile «Hayvanları otlatmaları ve otlatmamaları birdi» demek istenmiştir.

Bu konudaki ihtilâfın sebeblerinden biri işte budur. Bu mevzuda varid olan hadislerin sıhhatinde şüphe edilmesine gelince:

Bu, Müslim ile Buhârî'mn «Adamın biri, Hz. Ömer (r.a.)'e gelip: Ben cünüb oldum, su bulamadım. Ne yapayım? diye sormuş. Hz. Ömer (r.a.) Na­maz kılma, diye cevap vermiş. Bunun üzerine Ammar b. Yasir (r.a.) Hz. Ömer (r.a.)'e: Hatırlamaz mısın? Ben, sen, ikimiz bir «seriyye»de (küçük bir askerî birlik) idik. İkimiz de cünüb olmuştuk da su bulamadık. Sen namaz kılmadın. Ben ise, toprak üzerinde yuvarlanıp namaz kıldım. Bunu sonradan Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e söyledim. Efendimiz (s.a.s) bana "Her iki elini yere vurmak ve onlara bulaşan toprağa üfledikten sonra yüzüne ve ellerine sürmek sana kâfi idi" demişti. Hz. Ömer (r.a.)'de Ammar'a: -İyi düşün. Olur ki unuttun veyahut yanılıyorsun demeyi kastederek- Ammar, Al­lah'tan kork demiş ve Ammar: İstersen bunu söylemeyeyim demiştir» şek­linde kaydettikleri hadisten anlaşılmaktadır. Bu hadisin bir başka rivayetine göre Hz. Ömer (r.a.) Ammar'a «Üzerine aldığın mes'ıdiyeti saha bırakıyo­ruz» demiştir [3].

Müslim de aynca Şakîk'ten gelen bir rivayeti de kaydetmektedir: «Ben Abdullah b. Mes'ud ile Ebû Mûsâ el

Eş'arfnin yanında idim. Ebu Mûsâ, Abdullah'a: «Ya Eba Abdurrahman, eğer biri cünüb olup bir ay su bulamazsa ne yapacak?» diye sordu. Abdullah, Ebû Musa'ya: "Bir ay da su bulamazsa te­yemmüm edemez", dedi. Ebû Mûsâ «Mâide sûresinin "Eğer su bulamazsa­nız teyemmüm ediniz" âyet-i kerimesine ne diyorsun?» dedi. Abdullah ne diyeceğini bilemedi ve: "Eğer bu adamlara böyle bir ruhsat verirsek, nerede ise suyu soğuk bulunca onu bırakıp toprakla teyemmüme kalkacaklar, dedi. Ebû Mûsâ: "Sen Ammar'ın Hz. Ömer'e ne söylediğini işitmedin mi?", dedi.

Abdullah; "Sen de görmedin mi ki Hz. Ömer (r.a.), onun sözüne inanmadı» [4].

Fakat cumhur, bu hadisi, Buhârî'nin kaydettiği Ammar ve îmrân b. Hu-sayn'ın hadisleri ile sabit görmüş ve "Hz. Ömer (r.a.)'in olayı unutması, Am-mar'ın hadisi ile amel etmenin vücubuna mani olamaz", demiştir. îmrân b. Husayn'm hadisi de şöyledir: "Rasûlullah (s.a.s) namazdan çıkıp arkasına dönünce baktı ki, adamın biri bir kenara çekilip cemaatle beraber namaz Yılmamıştır. Ona: Sen niçin bunlarla beraber namaz kılmadın diye sordu. O da: Bana cünüblük ânz oldu, suyum da yok dedi. Bunun üzerine: «Şu yeryü­zündeki temiz toprağa bak. O sana yeter» buyurdu» [5]. Cumhur aynca, cü­nüb kimse ile hayızlı kadının teyemmüm edebileceklerine «Yeryüzü benim için namazgah ve tahûr (paklayıcı) kılınmıştır» [6].hadisini de delil yapmışlardır.

Cünüb kimseye teyemmümü caiz görenler, işte bu ihtimal sebebi iledir id su bulamayıp teyemmüm eden hayızlı kadınla cima' etmenin caiz olup ol­madığında ihtilâf etmişlerdir. [7]


[1] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/163.

[2] Mâide, 5/6.

[3] Buhârî, Teyemmüm, 7/4, no: 338; Müslim, Ilayd, 3/28, no: 368.

 

[4] Müslim, Ilayd, 3/28, no: 368.

[5] Buhârî, Teyemmüm, 7/6, no: 344.

[6] Buhârî, TeyemmUm, 7/1, no: 335; Müslim, Mesâcid, 5, no: 521.

[7] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/165-167


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2011, 21:10:45 Gönderen: Sidretül Münteha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Teyemmüm kitabı
« Posted on: 29 Mart 2024, 08:45:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Teyemmüm kitabı rüya tabiri,Teyemmüm kitabı mekke canlı, Teyemmüm kitabı kabe canlı yayın, Teyemmüm kitabı Üç boyutlu kuran oku Teyemmüm kitabı kuran ı kerim, Teyemmüm kitabı peygamber kıssaları,Teyemmüm kitabı ilitam ders soruları, Teyemmüm kitabıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes