- Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi?

Adsense kodları


Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sat 21 February 2015, 05:26 pm GMT +0200
Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi?

Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli (nisap) miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir. Hz. Peygamber (s.a.s.) imkan bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mace, Edahi, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkan bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir mali imkana sahip olmak gerekir ki, bunun ölçüsü de, ister nami (artıcı) olsun isterse nami olmasın, üzerinden bir yıl geçmiş olsun ya da olmasın, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka, nisap miktarı mala sahip olmaktır. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80. 18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir ve kurban keser (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, V, 723). Kişinin malı olmakla birlikte borçlu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu


sumeyye
Sat 7 March 2015, 01:58 am GMT +0200
s.a.. , bazilarinin imkani oldugu halde kurban kesmiyorlar ne yazik böyle güzel bir sevaptan mahrum kaliyorlar..Bu ibadeti yerine getirmek istememek akil kâri degil..Rabbim c.c islah eylesin insaallah öylelerini..Borçlularin durumu da konuda ifade edilmis..

melda 6D
Fri 12 February 2016, 08:07 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Maddi durumu yetmeyenlere kurban kesmek şart değildir. Rabbim herkese nasip etsin inşallah...

ceren
Thu 1 September 2016, 05:08 pm GMT +0200
Aleykümselam.Eğer borçlu olan kişinin maddi durumu yok ise kurban kesmesinde bir hüküm bulunmaz.Din konusunda bizlere kolaylık sağlayan Rabbime binler şükür olsun inşallah...