> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Hisbe teşkilatının vazifeleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hisbe teşkilatının vazifeleri  (Okunma Sayısı 1044 defa)
01 Mart 2011, 20:33:48
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Mart 2011, 20:33:48 »



C- HİSBE TEŞKİLÂTININ VAZİFELERİ: ALLAH'IN HAKKI OLAN EMİRLERE TEŞVİK


Hisbe teşkilâtının görevi, genel ve fevkalâde yargılama teşkilâtlan ile olan farkları bu şekilde tesbit edildikten sonra his­be teşkilâtının kendi görevlerini etraflıca anlatmak gerekirse:

a) İyiliği emretme: Emri bi'1-Ma'ruf,

b) Kötülükten men etme: Nehyi ani'l-Münkerdir. a) Emri bi'1-Ma'ruf (iyiliği emretme) üçe ayrılır, aa) Allah'ın haklarına (kamu haklarına) âit olanlar, bb) İnsanların haklarına âit olanlar,

cc) Allah ve kul hakları arasında müşterek durum arze-denler.

aa) Allah'ın haklarına, (kamu haklarına) âit olan emir­ler ikidir:

aaa) Topluca yapılması gerekli olan emirlerdir.

Cuma namazının kılınabileceği yerlerde, Cuma namazını topluluğun terk etmesi gibi. Cumanın kılınması için belirtilen aded söz gelimi 40 kişi veya daha fazla olursa o topluluğun Cuma kıl­ması farzdır. Muhtesib, namazı kılmaları için topluluğa emreder, kaçınırlarsa cezalandırır. Eğer cuma için cumanın şartından, adedde ihtilaf olur, istenilen miktardan az kimse bulunur­sa, muhtesib ve cemâat için dört durum vardır:

Birinci durum: Muhtesible oradaki topluluğun görüşü bu adedle Cuma namazının kılınabileceğinde birleşmesidir. Bu du­rumda namazı kılmaları hususunu emreder. Terk edenleri de cezalandırır. Çünkü ittifakla kararlaştırılan durumu terk etmek­tedirler.

İkinci durum: Toplulukla Muhtesib mevcut adedle cuma na­mazının kıhnamıyacağında aynı fikirde olmaları. O zaman kılma­larını emretme caiz olmaz. Ama kılarlarsa bundan da nehyedile-mezler.

Üçüncü durum: Topluluğun fikri; mevcut adedle cumanın kılınabileceği; muhtesibin fikri, kılınamayacağı ise, muhtesib on­lara karşı çıkamaz. Kılmamalarını emredemez.

Dördüncü durum: Muhtesib, cuma namazının kılınabilece­ği, topluluk da kılınamıyacağı fikrinde iseler, topluluğun fikri bu şekilde devam ettikçe, aded artmadıkça cuma namazı ta'til edilir. Muhtesib, acaba topluluğa namazın kılınmasını emredebilir mi, emredemez mi? Şafiî'lere göre iki fikir vardır. Ebû Saîdi'l-Istahrî'ye göre: Ammenin iyiliğini düşünerek o topluluğa cuma­nın kılınmasını emreder. Çocukların, Cuma namazı kılınmıyaca-ğı fikriyle yetişmemeleri, insan adedi artsa da cumanın farz olma­dığı fikrine sahip olmamaları için cuma kılınır. Ziyad, Küfe ve Basra camilerinde bu görüşle hareket etmiştir. Ziyad ve bulundu­ğu topluluk mescidin ortasında namaz kılarlarken, secdeden kal­kınca, cemâat alınlarmdaki toprak tanelerini elleriyle silerlerdi. Sonra Ziyâd, cemâate mescidin içindeki çakılları toplamalarını emretti ve şöyle dedi:

- Uzun zamandan beri edindiğim tecrübe; küçükler büyüdü­ğünde secdeden kalkınca alnın elle silineceğini, secdenin eseri, namazın sünneti zannetmektedirler. Binâenaleyh çakılları topla­yıp atın. Bir daha da secdeden kalkınca alınlarınızı silmeyin.

Diğer görüşe göre de: Muhtesib cemâatin görüşüne karşı çıka­maz. İnsanlara inançlarına zıd düşen şeyi yükleyemez. Içtihad da bulunmanın caiz olduğu bir hususta kendi reyini kabule zorlaya­maz. Onların düşüncesi, adedin azlığı cumanın kılınmasına mâni olmaktadır. Ama bayram namazında, muhtesib topluluğa namaz kılmayı emredebilir. Bu emretmesi halk için vâcib midir caiz mi­dir? Şâfîîler iki görüştedir. Emredilen ibâdet sünnet mi, yoksa farz-ı kifâye mi? Sünnet ise muhtesibin emri de sünnettir. Farz-ı kifâye ise, muhtesibin emri kesinlik ifâde eder, yapılması gerekir.

Cemâatle camilerde namaz kılma, ezan okuma İslâmın şiarı, İslâm ülkesiyle harp ülkesini ayırt eden, Resûlüllah (s.a.v) tara­fından tatbik edilen bir alâmettir. Bir bölgenin, halkı camilerde . cemâatle namaz kılmayı, namaz vakitlerinde ezan okumayı top­tan terk ederlerse muhtesib o topluluğun ezan okumasını, cemâatle namaz kılmalarını, sünnet mâhiyetinde olan emriyle emreder. Muhtesibin bu emretme görevi kendisi yönünden vâcib bir görev midir, terk edince günahkâr mı olur. Yoksa müstehab bir görev midir ki yapınca sevab kazanır terk edince bir şey gerekmez. Bu durumlarda Şafiî hukukçuları iki görüş belirtirler: Bir kısmı vâcib, bir kısmı ise sünnettir der. Halîfenin bu şekilde hareket edenlere karşı savaşa çıkması gerekir mi, gerekmez mi?

.İnsanlardan bir kısmı cemâatle namazı terk ederse muhtesib bunlara bir itirazda bulunamaz. Şayet o şahıslar bu nevi hareketi âdet hâline getirmemişlerse. Çünkü bu ibâdetler sünnettir, özür­le düşer. Terk edenlerin terkinde bir şüphe varsa, âdet ve alışkan­lık hâline getirmişlerse bu âdetin başkalarına geçmesinden kor-kuluyorsa, o takdirde muhtesib, âmmenin yararı bu hareketlerde bulunanları men etmekte ise onları men ve ikaz eder. Cemâati terk edenleri tehdîd ve cezalandırması onların zahirî durumlarına göredir. Resûlüllah (s.a.v) den da şu hadîs-i şerif rivayet edil­miştir.

"Ashabımın toplu halde odun toplamalarını, toplu hal­de namaz kılmalarını emretmeyi arzu ettim. Namaz için ezan okunur, kaamet getirilir. Namaz kılınır, sonra bir kı­sım insanların namaz vakti evlerinde kalmalarına da karşı çıkmayı isterim. Onlar namazda hazır bulunmazlar. Hep beraber topladığımız odunları da böylelerinin üzerlerin­de yakmak isterim.”[214] buyurmuşlardır.

Muhtesibin, namazı terkedenlere karşı tutumu, vakti çıkın­caya kadar namazı kılmayanlar hakkındaki durum gibidir ki, da­ha önce sözü geçmiştir. Terk edene kılmasını emreder. Niçin kıl­madığını sorar; cevâbını ister.

- "Unuttuğumdan terk ettim," derse, muhtesib hatırlar hatır­lamaz kılmasını teşvik eder, cezalandırmaz.

- "Zor geldiğinden, muktedir olamadığımdan kılamıyorum" derse, cezalandırılır, zorla kıldırılır. Henüz vakit varken gecikti­rene bir şey denmez. Çünkü namazın te'hirinin fazileti hususun­da hukukçular farklı görüştedirler.

Bir ülkedeki topluluk, namazı son vaktinde kılacaklarında anlaşırlarsa, muhtesib de ilk vaktinde kılınmasının sevab olduğu fikrinde ise, muhtesib ilk vaktinde namazın kılınmasını emrede­bilir mi? İki ihtimâl vardır. Cemâatin görüşü, tehir edileceğinde olduğundan bu fikre karşı çıkılmaz. Ama yeni yetişen çocuklar, vaktin son kısmını namaz vakti sanmaları, ondan Önceki vakti, namazın vakti saymamaları gibi, yanlış bir fikirde yetişecekler­dir. Bu bakımdan önce kılınması için emredebilir. Topluluğun bir kısmı namazı ilk vaktinde, bir kısmı da son vaktinde kılarsa muh­tesib bir müdahalede bulunamaz. Kendi görüşü, namazın son vaktinde kılınması ise, cemâat de ilk vaktinde kılıyorsa yine bir müdâhalesi olmaz.

Ezan ve kunut okumaya gelince: Muhtesibin görüşü toplulu-ğunkine zıd ise, topluluğa emir veya yasak şeklinde bir itirazda bulunamaz. İçtihadın caiz gördüğü bir yerde görüşünü kabule zorlaması, vazifesiyle bağdaşmaz.

Temizlikler, abdest almalar konusunda da farklı görüşlerin bulunduğu yerlerde kendi görüşünü kabul ettiremez. Hurmanın henüz sarhoş etmiyen suyu ile abdest almada iki şekilde itiraz hakkı vardır. Zarurî durumlarda kullanmak mubah olduğundan abdest için su bulunmayınca kullanılır. Her ne kadar içilince insa­na sarhoşluk verirse de. Diğer bir durumda Allah'ın haklarım (ka­mu haklarını) yerine getirmede emir verirken, ölçülü olmalı. Münâsib buluyorsa hurma suyu ile abdest almaya müsâade eder, aksi takdirde karşı çıkar.[215]




[214] Müsned-i Ahmed, 3/79. Dârimî, salât 19. îbn Mâce, ezan 1.

[215] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 453-457.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hisbe teşkilatının vazifeleri
« Posted on: 29 Nisan 2024, 02:27:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hisbe teşkilatının vazifeleri rüya tabiri,Hisbe teşkilatının vazifeleri mekke canlı, Hisbe teşkilatının vazifeleri kabe canlı yayın, Hisbe teşkilatının vazifeleri Üç boyutlu kuran oku Hisbe teşkilatının vazifeleri kuran ı kerim, Hisbe teşkilatının vazifeleri peygamber kıssaları,Hisbe teşkilatının vazifeleri ilitam ders soruları, Hisbe teşkilatının vazifeleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes