> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Zübdetül Buhari > Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri  (Okunma Sayısı 1471 defa)
17 Haziran 2011, 14:09:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 17 Haziran 2011, 14:09:39 »



PEYGAMBER  SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM'İN YAKINLARININ ÖZELLİKLERİ

 

999- Abdullah bin Zübeyr (R.A.) der ki:

Hendek savaşında ben ve Ebû Seleme'nin oğlu Ömer birer ço­cuk olduğumuz için kadınlar arasında bulunuyorduk. Sonra baktım, babam ata binerek iki üç defa Kurayza Oğulları denen Yahudi kabi­lesine gidip geldi. Ben bu işe merak ettiğim için babam Zübeyr'e sordum:

—  Babacığım, iki üç defa Kurayza Oğullarına gidip geldiğinizi gordum. Niçin gitmiştiniz? Babam dedi ki:

— Yavrum, sen beni öyle Kurayza   Oğullarına    gidip gelirken gordun mü? Ben:

—  Evet, gördüm, dedim. Sonra babam Zübeyr anlattı:

—  Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Seliem Hazretleri bütün as­haba hitaben :

«Kim Kurayza Oğullarına gidip onların durumunu bana bildire­cek?» buyurmuştu. Sonra ben onlara gittim ve onların ne halde ol­duklarına dair bilgiyi Peygambere getirdim. Gerekli haberleri Hazreti Peygambere getirdiğim zaman çok memnun oldu ve bana iltifat bu­yurarak anne ve babasını anmak suretiyle: «Anam-babam sana feda olsun.» buyurdu.

 

1000- Misver bin Mahreme (Radıyallahu Anhî der ki: Hazreti Ali (Kerremellahu Vechehu), Ebû Cehü'in kızı ile evlen­mek üzere nişanlanmıştı. Bunu duyan zevcesi Hazreti Fatma (Radı­yallahu Anha), şikâyet makamında babası Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gitti. Dedi ki: Ya Resûlallah, ashab (arkadaşları­nız)  sanıyorlar ki, siz kızlarınıza kızmışsınız. Bunun için kocam Ali de benim üzerime Ebû Cehü'in kızını nikahlamak istiyor.

Hazreti Fatma'nın bu şikâyeti üzerine   Peygamber    Sallallahu Aleyhi ve Seliem bir konuşma yaptılar. Misver bin Mahreme der ki:-Hazreti Peygamber, konuşmasına Allah'a hamd ve övgü ile baş­ladıktan, sonra asıl konuya geçti ve şöyle buyurdu:

«Ben, kızım Zeyneb'İ Ebu'l-As bin R,ebi'a nikahladım, (nübüvvet ten önce Mekke'de bu nikâh-   kıyılmıştı)  Ebû'l-As, gerçekten bana karşı sözünde durdu, sadakat gösterdi (kızım üzerine başkasını ni­kahlamadı) . Fatma'ya gelince, muhakkak ki o, benden bir parçadır. Ona bir kötülük yapılmasını istemem Vallahi, Allah'ın Resulü Sal­lallahu Aleyhi ve Sellem'in kızı ile Allah'ın düşmanın (Ebû Cehü'in) kızı bir erkeğin nikâhı altında toplanamaz.»

Bunun üzerine Hazreti Ali de evlenmekten vazgeçti.

 

1001- .İbni Ömer'den (Radiyâllahu Anh) rivayet edilmiş­tir:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Rûm'larla savaşmak üze­re bir birlik gönderdi. Bu birliğin üzerine de komutan olarak Zeyd'in oğlu Üsame'yi tayin etmişti. Genç yaşta olan Üsame'nin ordu komu­tanlığına tayini hakkında bazı kimseler ileri-geri lâf etmişlerdi. Bu­nu duyan Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, o yersiz söz söyle­yenlere hitaben şöyle buyurdu:

Üsame'nin kumandanlığına dil uzatıyorsanız, daha önce de ba­basının kumandanlığına dil uzatmıştınız. (Mûte gazasında komutan tayin edilerek orada şehid düşen babası Zeyd hakkında da söylen­miştiniz) Allah adına,yemin ederim ki, onun babası kumandanlığa hakkıyla layık idi ve insanlar içinde benim en sevdiklerimden biri idi. BU Üsâme de, ondan sonra insanlar içinde en sevdiklerimden biri­dir.»

Mütercim:

Üsâme Hazretlerinin kumandan tayin edilmesi ve ordunun top­lanması, Hazreti Peygamberin vefatına sebep olan hastalığı zamanı­na raslar. Hazreti Peygamber ahirete göçtükten sonra yine bu or­duyu1 Üsame'nin kumandası altında Hazreti Ebû Bekir savaşa gön­derdi. Tam bir başarı ile de Medine'ye döndüler. Daha önce Mûte savaşında şehid düşen babası Zeyd ile diğer ashabın intikamları alı­narak zaferle geri dönüldü.

 

1002- Hazreti Aişe (Radıyallahu Anha) der ki:

Bir gün, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem evde iken yanımiza Miczer adında bir kıyafet bilgici geldi. Zeyd ile oğlu Üsâme bir örtü altında yatmakta idiler. Her ikisinin sadece ayakları örtüden dışarı çıkmıştı. Adan» bunların ayaklarına bakarak: Şüphe yok ki, bu ayaklar birbirindendir dedi. Adamın bu teşhisi Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i sevindirdi ve bundan hoşlanarak onu Aişe'ye bildirdi.» (Zeyd, siyahi olduğu halde oğlu Üsâme beyaz idi ve bu yüzden onun nesebi hakkında bazı tereddütler bulunuyordu. Bu kıyafet bilgicinin teşhisi, bu tereddütleri izale eden maddi bir delil değerinde idi. Resûl-i Ekrem'i memnun eden de bu olmuştu.) Başka bir rivayete göre Resûl-i Ekrem şöyle buyurdular:

«Ya Aişe! Görmedin mi, bana Miczer geldi. Üsame ile Zeyd'in başları örtülü ve ayakları meydanda olduğu halde onları gördü ve bu ayaklar birbirlerindendir, dedi.»

 

1003- Hazreti Aişe (Radıyallahu Anha) der ki:

Beni Manzum kabilesinden bir kadın hırsızlık yaptığından ceza olarak elinin kesilmesi icab etti. Bunun bağışlanması için Hazreti Peygamber'den affını dilemeğe kimse cesaret edemedi; ancak Üsame bin Zeyd söyleyebildi. Buna cevab olarak Peygamber Sallallahu Aley­hi ve Selîem şöyle buyurdu:

«İsrail oğulları içinden soylu bir kimse hırsızlık ettiği zaman onu bırakırlardı. Fakat zayıf (zavallı) bir kimse çaldığı zaman onun elini keserlerdi. Eğer o hırsız, kızım Fatma olsaydı muhakkak onun da elini keserdim.»

Yine Buharî'de başka bir hadîs-i şerifte Üsame'ye hitaben şöyle buyurmuştur: «Allah'ın takdir ettiği bir ceza hakkında aracı mı olu­yorsun?» (Böyle bir iltimas kabul edilemez.)

 

1004- Hazreti Üsame (Radıyallahu Anh) der ki:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, küçük yaşta bulunan Üsame ile Hazreti Hasan'ı (Radıyallahu Anhüma) kucaklarına alır­lar ve şöyle buyururlardı:

«Allahımt Ben bunları seviyorum, sen de bunları sev.»

 

1005- Hazreti Hafsa'dan (Radıyallahu Anha)   rivayet edilmiş­tir:

«Gerçekten Abdullah bin Ömer iyi bir adamdır.»

Mütercim:

Abdullah bin Ömer'in görmüş olduğu bir rüya üzerine bu ha­dîsi -şerif varid olmuştur. îbni Ömer rüyasında cehennemi görmüş ve bir melek ona: «asla korkmayacaksın» demiş. Bunun açıklanışı 323. sayıda geçmiştir.

 

1006- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir:

«Her ümmetin bir emini (sekreteri) vardır. Ey ümmetim! Bizim de eminimiz Ebû Ubeyde bin Cerrah'dır.

 

1007- Berâ bin Azib (Radıyallahu Anh) der ki: Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i, mübarek omuzlarında torunu Hazreti Hasan'ı taşırken gördüm, şöyle dua ediyordu: «Allahım! Ben bunu seviyorum, sen de onu sev.»

 

1008- îbni Ömer (Radıyallahu Anhüma) der ki: Irak halkından bir adam, İbni Ömer'e, hac için İhramda iken karasinek öldürene ne ceza lazım gelir, diye sorunca ona hayret ederek şu cevabı verdi: Iraklılar bana kara sineği öldürmekten so­ruyorlar. Halbuki onlar, Hazreti Peygamberin kızı Fatma'nın oğlunu (Hazreti Hüseyin'i) öldürdüler. Üstelik Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri Hasan ve Hüseyin hakkmda şöyle buyurmuş­tu:

«Bu ikisi (Hasan ve Hüseyin), dünyadan benim iki fesleğenimdir (hoş kokulu çiçeklerimdir).»

Mütercim:

Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin, Allah'ın bana ihsan' ettiği ni­metlerdir, manasını taşır. Çünkü başka bir hadîste: «Çocuk, Allah'ın rahmetindendir,» Duyurulmuştur. Yahut «Reyhan» burada misk ve anber gibi güzel kokudur. Ayrıca «Reyhan» hoş kokusu bulunan bir çiçeğin adıdır. Buna göre mana: «Dünyada benim koklayacağım hoş koku ancak Hasan ile Hüseyin'in kokusudur.» Bazı alimler şu manayı da vermişlerdir:

«Benim ümmetim, benim kokumu kıyamete kadar Hasan ile Hü­seyin'den gelecek şerefli sülâleden koklayacaklardır.

Bir kısım alimlere göre de «Reyhan» iyi otların hepsine denilir Rızık ve rahmet manasına da gelir. Burada uygun düşen rahmet manasıdır.

 

1009- İbni Abbas  (Radıyallahu Anhüma) der ki:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem beni mübarek bağrına bastı ve şöyle buyurdu:

«Allahım! Sen buna Kitab'ı) (Kur'anı) öğret.» Diğer bir rivayette de: «Sen buna hikmeti öğret- buyurdu.

Mütercim:

Kitab öğretmekten maksad, Kur'anın gerçeklerini anlamak ve tefsir etmek, esrarını bilmektir. Onun için İbni Ömer Hazretleri İbni Abbas hakkında: Allah tarafından peygambere indirilen hüküm­leri en iyi bilendir, derdi.

 

1010- Hazreti Enes (Radıylllahu Anh) der ki:

Peygamber Sallalfahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri, Mûte gaza­sında şehid düşen Zeyd, Cafer ve İbni Reyaha'nın ayni günde şehid olduklarını mucize olarak bilmiş ve üçünün de vefat etmiş olduğunu büyük bir üzüntü ve kederle hutbelerinde ashaba- haber vermişti:

«Zeyd sancağı aldı ve şehid edildi. Sonra Cafer aldı ve şehid edildi. Sonra îbni Bevaha (sancağı) aldij o da şehid edildi.»

Enes der ki: Hazreti Peygamber böyle söylerken mübarek gözle­rinden yaşlar boşanıyordu. Hazreti Peygamber sonra şöyle buyurdu:

«Sonunda sancağı, benim komutanlık vermediğim ve durum ge­reği Allah'ın kılıçlarından bir kılıç (Hâlid. bin Velid) aldı ve Allah onlara fethi ihsan buyurdu.»

Mütercim:

Bu hadîs-i şerif geniş olarak 351. sayıda geçti.

 

1011- îbni Arar'dan (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir:

«Kur'an-ı Kerimi dört kimseden okuyunuz ve öğreniniz: Abdul­lah bin Mes'ud'dan, Ebû Huzeyfe'nin azadhsı Sâlim'den, Übeyy bin Kâ'b'dan, Muaz bin Cebel'den.»

Hadisi rivayet eden der-ki; Hazreti Peygamber önce Übeyy'i mi, yoksa Muaz'ı mı andı, hatırlayamıyorum.

Mütercim:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hayatlarında Kur'anı kerimi ezberleyen ve bilen hafızlar çoktu. Fakat hadîs-i şerifte adlan geçenler, İbni Mes'ud, Salim, Übeyy ve Muaz hazretleri kıraat ilmi bakımından da hepsinden üstün idiler. ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri
« Posted on: 24 Nisan 2024, 04:22:49 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri rüya tabiri,Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri mekke canlı, Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri kabe canlı yayın, Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri Üç boyutlu kuran oku Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri kuran ı kerim, Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri peygamber kıssaları,Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleri ilitam ders soruları, Peygamber in s.a.v. yakınlarının özellikleriönlisans arapça,
Logged
15 Eylül 2016, 21:36:37
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 15 Eylül 2016, 21:36:37 »

Esselamu aleyküm.Peygamber efendimize inanan,onun yolunda giden ve onun şefaatine rahmetine nail olup ona layık ümmet olan kullardan olalım inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes