> Forum > ๑۩۞۩๑ İslamda Bayanlar Dünyası (Tıbbi & İlmi Konular) ๑۩۞۩๑ > Bayanlar için Sağlık Köşesi > Üyelerimizin Paylaşımları (Sağlık) > Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz?  (Okunma Sayısı 6531 defa)
13 Şubat 2010, 15:51:45
zahdem

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2.060


Site
« : 13 Şubat 2010, 15:51:45 »



 
 
 
Halk arasında 'üşütme' olarak da adlandırılan soğuk algınlığı tedavi edilmediği ya da yanlış yollarla tedavi edildiği taktirde ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
 
Özellikle küçük çocuklar için önlem alınması gerektiği söyleyen uzmanlar uyardı: "Soğuk algınlığında hemen antibiyotiğe sarılmayın.Tedavi doğru ilaçlarla ve zamanında yapılmalı, yoksa kalp ya da akciğer hastalığına yol açabilir"

İstanbul Ünv. Tıp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayper Somer soğuk algınlığının bilinmeyen yönlerini anlattı.

Soğuk algınlığı nasıl bir hastalıktır?

"Soğuk algınlığı"; 200'den fazla virüsün neden olabildiği bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bulaşıcı özelliği halk arasında pek fazla bilinmiyor.En çok çocuklarda görülüyor olsa bile aslında soğuk algınlığı hepimizin grip ile karıştırdığı bir hastalık .Gribin aksine 7 ile 14 gün arasında iyileşiyor. Bazen sinuzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi komplikasyonlar nedeniyle hastalığın seyri uzayabiliyor.Yetişkinlerde ise varolan kalp-akciğer hastalıkları ya da diyabetle birleştiği taktirde kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Soğuk algınlığının nedenleri nelerdir?

"Soğuk algınlığı sanıldığı gibi üşütmeyle yakalanılan bir hastalık değildir.. Üşütme ve soğuk hava sadece tetikleyici rol oynayabilir. Yani sonbahar ve kış aylarında bu hastalığa yakalanma riskimiz artar.Bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu,stresli olduğumuz durumlarda kalabalık ortamlarda bulunarak bu virüse kolayca yakalanırız. Uzun mesafeli uçak yolculuklarında 200 - 400 kişinin aynı hava kaynağı ile birbirlerine infeksiyon bulaştırmaları söz konusudur. Bundan sonra hastalığın seyri bizim doğru tedavi uygulayıp uygulamamamıza bağlı olarak değişir.

Tedavi edilmediği taktirde nelere yol açabilir?

"Bir hekim kontrolünde geçirilmeyen bu tarz virus ve salgın hastalıklar ileri dönemlerde kalp rahatsızlıklarından, akciğer rahatsızlıklarına kadar ciddi birtakım rahatsızlıklara yol açabiliyor Ayrıca bu dönemde gereksiz antibiyotik kullanımı ile hastalık ilerlemekte, çocuklarda sinüzit ve orta kulak iltihabından zatürreye kadar bazı önemli hastalıklara da dönüşebilmektedir.

Soğuk algınlığına yakalandığımızı nasıl anlarız?

"Soğuk algınlığnda İlk belirti kuru, kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksek olabilir.Diğer sık görülen belirtiler, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür.Ayrıca koku ve tat duyusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesindeki değişikliklere de rastlanmaktadır.

Soğuk algınlığını gripten nasıl ayırt edebiliriz?

Soğuk algınlığı çoğu zaman griple karıştırılmakta ve bu yüzden yanlış ilaç kullanımı söz konusu olmaktadır.Soğuk algınlığına yılda birkaç kez yakalanabiliriz çünkü çok yaygın bir infeksiyondur.Grip ise ülkeler arası bir salgın gösteririr ve daha farklı bir seyir izler.Örneğin gripte kas ve eklem ağrıları,ateş ve akciğer rahatsızlıklarına varabilen birtakım bulgular görülmektedir.Soğuk algınlığında ise ateş düşük olabilir ama kişi kendini halsiz,yorgun ve hasta hisseder.

Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilmelidir?

Soğuk algınlığında hemen antibiyotiğe sarılmak anlamsızdır. Antibiyotik kullanımının yeri yoktur.Tedavi şekli belirtilere gore yapılmalıdır. Yani burun ve geniz akıntısını giderici birtakım ilaçlar,ağrı kesiciler, vücut direncini güçlendirmek için kullanılan bitkisel destekler kullanılmalıdır.Özellikle Almanya başta olmak üzere birçok avrupa ülkesinde bitkisel formüller tercih edilmektedir.Alternatif tedavide Afrika'da yetişen ve Afrika kabilelerinin hastalıklarla başa çıkmada sıkça kullandığı Afrika Sardunyası 'nın köklerinden oluşan 'Umckaloabo özünden faydalanıldığını görüyoruz.Tabii alternatif tedavinin yanısıra mutlaka yeterli derecede dinlenilmeli ve bu dönem zarfında bol sıvı tüketilmelidir." 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz?
« Posted on: 16 Nisan 2024, 10:06:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? rüya tabiri,Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? mekke canlı, Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? kabe canlı yayın, Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? Üç boyutlu kuran oku Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? kuran ı kerim, Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? peygamber kıssaları,Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz? ilitam ders soruları, Gripten nasıl ayırt edebilirsiniz?önlisans arapça,
Logged
18 Ocak 2013, 17:36:31
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2013, 17:36:31 »



       Antibiyotik kullanmak bazen son derece gerekli,ama doktor tavsiyesiyle değil de kendi tecrübelerimizle ilaç seçmek gibi bir alışkanlığımız var,ki bu çok büyük bir hata..Rabbim sağlık sıhhat versin de bunlara gerek kalmasın inşaallah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

18 Ocak 2013, 19:29:32
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2013, 19:29:32 »

amin inşAllah sümeyra bacım...çok önemli bir konu ilk önce antibiyotik kullanılmamalı tedbir olarak...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes