> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Kürtaj niçin artıyor?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kürtaj niçin artıyor?  (Okunma Sayısı 727 defa)
22 Nisan 2012, 15:18:52
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 22 Nisan 2012, 15:18:52 »



Kürtaj niçin artıyor?

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre kürtaj yaptıran kadınların sayısı giderek artıyor. Uzmanlar, bunda en önemli etkenin doğum kontrol bilincinin hâlâ oluşmamasından kaynaklandığını düşünüyor.

Artan gayrimeşru ilişkilerden doğacak çocuğun ve annesinin toplum tarafından dışlanıyor olması da bir diğer etken. Her ne olursa olsun kürtaj anne adayı için hem ruhsal hem de fiziksel açıdan risk taşıyor. İlahiyatçılar da anne hayatını tehlikeye atan bir durum olmadığı sürece kürtaja cevaz vermiyor.

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yıllara göre kürtaj rakamlarını açıkladı. Açıklamayla birlikte çarpıcı bir gerçek de gün yüzüne çıkmış oldu. 2009 yılında kürtaj yaptıran kadınların sayısı 60 bin 140 iken, 2011 yılında 70 bine dayanmış. Yani 2 yılda neredeyse 10 bin civarında bir artış söz konusu. Üstelik doğum kontrol bilincinin her geçen yıl arttığı da bilinen bir gerçek. Peki, rakamların yükselmesi neden kaynaklanıyor olabilir?

Sosyolog Nil Mutluer'e göre genç nüfusun artması, ailelerin artık eskiye nazaran daha az sayıda çocuk istemeleri ve ekonomik şartların zorluğu bunda etken. Ancak en önemli sebeplerden biri artan gayrimeşru ilişkilerden doğacak çocuğun ve annesinin toplum tarafından dışlanıyor olması. Mutluer, bir diğer önemli etkeni de şöyle açıklıyor: "Bence her şeye rağmen temel sorun doğum kontrol bilincinin yeterince yaygınlaşmaması. Cinsellik ve doğum kontrol bilinci, üzerinde sağlıklı bilgi edinilemeyecek yasak alanlar olarak görülüyor. Oysa, bu konuların üzerinde sağlıklı bir şekilde konuşulması gerekiyor."

Mutluer gibi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları da ülkemizde doğum kontrol yöntemlerinin iyi bilinmediğini, kürtajın bir aile planlaması yöntemi gibi kullanıldığını söylüyor. Memorial Ataşehir Hastanesi jinekologlarından Opr. Dr. Dilek Aytekin, "Pek çok kişi gebelik oluştuğunda, gebeliği aldırmak suretiyle aile planlaması sağlıyor." diyor. Sema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşe Gülçin Demirdöven ise yasal olmadığı halde pek çok hastanın istenmeyen gebelikleri 10. haftadan sonra bile sonlandırmak istediğine dikkat çekiyor: "Bu durum, bir canlının hayatına son verme fiili olarak değerlendirilmeli. Bu taleple gelen anne adayları bilmeliler ki bebek, 10. haftadan itibaren küçük bir insan, kürtaj ise cinayettir."

Anne sağlığı için tehlike taşıyor

Zaten bu durum yasallığın ötesinde anne sağlığı için de ciddi anlamda tehlikeli. Bebeğin 10 hafta öncesinde bile aldırılmasının çeşitli riskleri var. Rahimde enfeksiyon ve delinme, cenin parçası kalmasına bağlı kanama ve çok fazla kazınma olduğunda rahim içi yapışıklık, risklerin başında geliyor. Üstelik bu riskler, gebeliğin 10. haftasından sonra (yasa dışı) kürtaj yaptıran kadınlarda çok daha sık görülüyor. Rahim delinmesi olduğunda tekrar ameliyat gerektiği gibi yapışıklık gibi bir durumda kadının bir daha hamile kalamaması söz konusu. Bebeğin alınması sonrasında herhangi bir komplikasyon olmazsa anne adayı tekrar hamile kalabilir ancak yeni bir gebelik için bir süre beklemesi gerekiyor.

Dr. Demirdöven, bebeği özürlü olma ihtimali olan annelerin de kürtaj yaptırmak istediğini söylüyor. Fakat ona göre bu davranış yanlış. Kendisi, "Anne sağlığını etkileyen bir durum, hayati bir tehlike yoksa bebeğin hayatına son verilmesini ne bir hekim ne de bir anne olarak doğru bulmuyorum." diyor. Dr. Dilek Aytekin de, kürtajın, ne zaman ve hangi durumlarda yapılacağının Nüfus Planlaması Yasası'nda ve bu yasaya bağlı 'rahim tahliyesi ve sterilizasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesine ilişkin tüzük'te düzenlendiğini ifade ediyor. Bu yasaya hekimlerin uyması gerektiğini özellikle vurgulayan doktor, konunun kişisel vicdani boyutu da olduğu kanaatinde.

Eşin de rızası gerekiyor

Nüfus planlaması hakkındaki kanunda ise şu ifadeler geçiyor: "Gebelik süresi, on haftadan fazla ise rahim ancak gebelik annenin hayatını tehdit ettiği veya edeceği veya doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve ilgili daldan bir uzmanın objektif bulgulara dayanan gerekçeli raporları ile tahliye edilir." Yasaya göre gebe kadın evli ise kürtaj için mutlaka eşinin de rızası gerekiyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı evlilik öncesinde hem genel muayene hem de doğum kontrol bilinci edinmek amacıyla uzmanlardan yardım alınması gerekiyor.

Kürtaj, depresyona sebep oluyor

Dr. Hasan Basri İzgi (Sema Hastanesi Psikiyatri Uzmanı): Gebeliğin sonlanması, annenin bir kayıpla yüz yüze gelmesidir. Çünkü doğal süreç ortadan kaldırılmıştır. Bu yüzden kürtajın ardından birçok kez, travmatik etkiden dolayı depresif süreçler yaşanıyor. Genelde mutsuzluk, umutsuzluk, suçluluk duyguları, hayattan kopma, inanç yönünden bakıldığında ise günahkârlık duyguları ile geçen bu süreçler bazen depresyona sebep olabiliyor.

Bu noktada eşiyle olan iletişim de çok önemli. Kürtaj kararının anlaşmalı olarak verilmediği vakalarda ciddi aile çatışmalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hele ki kürtaj yasa dışı bir şekilde, 10 haftayı geçtikten sonra yapılmışsa eşler arası kavga aile travmalarına sebep oluyor.

Kadınlar bu duruma isteyerek karar verdiklerinde ileride çok büyük sorun yaşamayacaklarını düşünüyor fakat travmatik etki sonradan ortaya çıkıyor. Bu süreçte yine bir yıkım yaşanabilir. Bu yüzden kürtaj olan kadınlara genellikle depresyon tedavisi uyguluyoruz.

40 günden önce olsa bile kürtaj yaptırmak caiz değil

Hayrettin Karaman (İslam Hukuku Profesörü): Hanefi mezhebi fıkıhçılarının bir kısmı 120 günden önce çocuk düşürmeyi caiz görmüş fakat bu, rahimdeki varlığın insan mı yoksa bir et parçası mı olduğu konusundaki yanlış bilgilerine dayanıyor. Günümüzde ise rahimde oluşan şeyin çocuk olup olmadığı gebelikten yaklaşık 15 gün sonra muayene ile tespit edilebiliyor. Tıp doktorlarının verdikleri bilgiye göre hamileliğin üçüncü haftasının sonunda kalp atmaya başlıyor, 24-25. günde göz ve kulakla ilgili ilk oluşumlar, kol ve bacak tomurcukları, 30. günde gözdeki lens, 36-42. günlerde el ve ayaklarda parmakları ayıran oluklar ve dış kulak taslağı oluşuyor. Bu bilgiler karşısında, Hanefi mezhebi adına, 120 günden önce (anne hayatını riske atmıyorsa) çocuk aldırmanın caiz olduğunu söylemek mümkün değil. Böyle bir fetva cinayete iştirak sayılır.

Şafi ve Hanbeli mezhebi fıkıhçıları, kırk günü tamamlanmamış ceninin düşürülmesini Hanefilerinkine benzer gerekçelerle caiz olduğunu söylemiş fakat bu fıkıhçılar da az önce açıklamış olduğum eksik bilgilere dayanmışlardır. Gazzâlî gibi fıkıhçılar ise bunun haram olduğunu açıkça ifade ediyor. Aynı şekilde Maliki mezhebi fıkıhçıları da kırk günden önce bile olsa cenini düşürme veya aldırmanın caiz olmadığını açıkça belirtiyor.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kürtaj niçin artıyor?
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:52:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kürtaj niçin artıyor? rüya tabiri,Kürtaj niçin artıyor? mekke canlı, Kürtaj niçin artıyor? kabe canlı yayın, Kürtaj niçin artıyor? Üç boyutlu kuran oku Kürtaj niçin artıyor? kuran ı kerim, Kürtaj niçin artıyor? peygamber kıssaları,Kürtaj niçin artıyor? ilitam ders soruları, Kürtaj niçin artıyor?önlisans arapça,
Logged
22 Nisan 2012, 22:17:14
süleyman hancı

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 488


« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2012, 22:17:14 »

"Bu durum, bir canlının hayatına son verme fiili olarak değerlendirilmeli. Bu taleple gelen anne adayları bilmeliler ki bebek, 10. haftadan itibaren küçük bir insan, kürtaj ise cinayettir."
bu bilinç kolay kolay kemikleşmeyecek bence. ALLAH sonumuzu hayretsin.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes