๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 23 Mayıs 2011, 13:13:31



Konu Başlığı: Kemik iliği bekleyenlere müjdeli haber
Gönderen: Sümeyye üzerinde 23 Mayıs 2011, 13:13:31
Kemik iliği bekleyenlere müjdeli haber  




Uyumlu kemik iliği nakli ihtiyacını ortadan kaldıran bir teknik, ilk kez insanlarda kullanıldı.
BBC'de yayınlanan habere göre, Nature Medicine dergisinde yer alan araştırmada, göbeğe ait kordondan alınan temel hücrelerin, rejeksiyon (İmmunolojik uyumsuzluk sonucu yapılan bir doku naklinin reddi) olmaksızın herhangi bir hastada kullanılması umut ediliyor. En son ilerlemenin ise, nakil için hazır olan kordondaki minik hücrelerin sayısının çoğaltılması olduğu kaydedildi.

İngiliz Lösemi Araştırma Derneği, bu yöntemin doktorlar için "Kutsak Kase" olabileceğini açıkladı.

Agresif tedavi

Mevcut kemik iliği nakli lösemi gibi hastalığa sahip olanlara yardımcı oluyor. Onların hastalıklı kemik iliği hücreleri, agresif tedaviler ve uyumlu bir donör tarafından verilen hücreler tarafından imha ediliyor. Ancak, uygun bir donör her zaman bulunamayabiliyor. Uygun donör bulunmasına rağmen, hastanın vücudunun yeni hücreleri reddetmesi durumuyla da karşılaşılabiliyor.

Göbek kordonundan çıkarılan hücreler, bu problemlerin üstesinden gelebiliyor. Çünkü bu hücreler, immün rejeksiyonunu tetikleyen karakteristikler taşımıyor. Böylece, tek bir bebeğin göbek kordonundan alınan kan, uyum sağlayıp sağlamadığına bakılmaksızın herhangi bir hastada kullanılabiliyor.

Burada tek bir dezavantaj var: Tek bir kordonda, yetişkin hastanın ihtiyacını karşılayacak kadar hücre bulunmuyor.

Şimdi, bilimadamları, birden fazla bebekten alınan hücreleri birleştirmenin ya da laboratuarda hücre sayısını artırmanın yollarını arıyorlar.

Hızlandırılmış kabul

Seattle'da Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, bir yol bulduklarına inanıyorlar. Kök hücrelerin statüsünü kaybetmeden sayısındaki artışı tetikleyen ve kök hücrelerin içinde bulunan iletişim yolağını ustaca idare ettiklerini açıkladılar.

Laboratuar hayvanları üzerindeki başarının ardından, bu hücreler insanlar üzerinde kullanıldı ve araştırmacılar, bunların vücut tarafından daha hızlı kabul edildiğini ve kemik iliği fonksiyonunun yeniden inşasına daha fazla katkıda bulunduğunu keşfettiler.


Zaman