๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 14 Ekim 2011, 19:06:52



Konu Başlığı: Dışarısı soğuk ama çocuğum yanıyor
Gönderen: Sefil üzerinde 14 Ekim 2011, 19:06:52
Dışarısı soğuk ama çocuğum yanıyor

Günlük kullanımda daha sık olarak bademcik enfeksiyonu olarak bilinen tonsilit, özellikle çocuk yaş grubunun kış aylarında çok yoğun olarak karşılaştığı bir sağlık problemi

Dışarısı soğuk ama çocuğum yanıyor
Günümüzde nerdeyse hiçbir çocuk yoktur ki kış aylarında bir kez bile bademcik enfeksiyonundan etkilenmesin ve bunun tedavisiyle uğraşmasın. Yetişkinlerde özellikle kış aylarında önemli iş gücü kaybı problemine neden olması ve çocuk yaş grubunda en sık uygulanan cerrahi işlemin bademcik ve geniz etine yönelik girişim olduğu göz önüne alınırsa, tonsillit ve onun tedavisi kulak burun boğaz hekimlerinin en çok uğraştığı sağlık problemi halini almaktadır. Avrasya Hospital KBB Uzmanı Op. Dr. Ferhat Oğuz bu konuda önemli bilgiler verdi:

ATEŞ VE BOĞAZ AĞRISI

"Hastaları hekime başvurmaya sevkeden en önemli şikayetler; boğaz ağrısı, yutma zorluğu, ateş, ağrılı olan boyunda şişlik varlığıdır. Bunların yanında halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık ve özellikle çocuk yaş grubunda gıda alımını ve nefes almada zorluk yaratabilen boğazda şişlik yine hastaların sık şikayetleri arasında sayılabilinir. Yukarda saydığımız klinik bulgulara bakarak enfeksiyonun etkeni hakkında fikir sahibi olabiliriz. Örneğin viral ajanların neden olduğu tabloda hafif boğaz ağrısı, çok yükselmeyen ateş söz konusu iken AGBHS neden olduğu bir enfeksiyonda tablo çok daha ağırdır. Hastalık genellikle hafif kırgınlık şeklinde başlar, bunu boğaz ağrısı, yutma zorluğu ve ateş takip eder. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde genel durum bozukluğu yapabilecek boyuta varan formlara dönüş görülebilmektedir.

Antibiyotik kullanım süresine dikkat...

Medikal tedavide en önemli ilaç antibiyotiklerdir. Ayrıca ateş düşürücüler, beslenme durumuna göre vitamin preparatları, dekonjestanlar beraberinde verilebilir. Hastaya verilen antibiyotiğin 7-10 günden daha aşağı kullanılmaması da ayrıca önemlidir.

YENİŞAFAK