> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Dokuz Eylül İlitam > Tefsir ve Tefsir Metinleri > Ünite 2 Ders Özetleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ünite 2 Ders Özetleri  (Okunma Sayısı 2774 defa)
02 Kasım 2012, 15:50:57
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 02 Kasım 2012, 15:50:57 »



ÜNİTE 2

1)-Kur’an’ın yazdırıldğına dair deliller nelerdir?
CEVAP:a-her şeyden önce Kur’an’ın bir ismininde “el-Kitap” olmasıonun yazıldığını göstermektedir.
b-şu ayetler kur’anîn yazıldığını ortaya koymaktadır.(abese(80)12-16(be
yine(98)2-3)(Tur(52)1-3)
c-Resulallah şöyle buyurmuştur:”benden Kur’an’dan başka bir şey yazmayınız.Kim benden Kur’an’ın dışında bir şey yazmışsa onu imha etsin.
d-Hz.Ömer’in Müslüman olmaı hadisesindekız kardeşi Fatıma’ın elinde bulunan Taha süresinin baş tarafının yazılı bulunduğu sahife de Kur’an’ın yazıldığını gösteren önemli bir delildir.
e-Abdullah b.Ömer şöyle demektedir:”biz Kur’an üzerimizde iken düşman ülkesine gitmekten menedilmiştik.Bunun sebebi o yazılı metinlerin düşman eline geçme korkusu idi.”
f-Bera b.Azib şunu anlatmaktadırNisa(4)95) ayeti nazil olunca resulallah bana ”Zeyd’i çağırkalem ve mürekkep getirsin”dedi.

2)Peygamberimiz zamanında kur’an’ın tamamını kimlerin topladığı rivayet edilmiştir?
CEVAP: Ali b.Ebi TalibSa’d b. Ubeyd b. En Numan b.amr b.ZeydEbu’d-Derda’ Uveymir b.ZeydMuaz b. CebelEbu zeyd b. SabitZeyd b. SabitÜbey b.Ka’bUbeyd b.Mu’aviye
 
3)Peygamberimizin yaşadığı dönemde kur’an ‘ın cilt halinde toplanmayışının nedenleri nelerdir?
CEVAP:1-Hz.Peygamber hayatta olduğu müddetçe vahiy devam ediyordu.Bu nedenle bazı ayetlerin neshedilme ihtimali vardı.
2-Ayet ve sureler nuzül tarihine göre sıralanmıyordu.Bazen daha önce bir sureyesonradan inen bazı ayetler ilave ediliyordu.
3-Vahyin tamamlanmasıyla Hz.Peygamberin vefatı arasındaki süreKur’an’ın bir cilt halinde toplanmasına yetecek kadar değildi.
 
20-Kur’an’ın bir cilt halinde toplanmasının en önemli nedeni nedir?
CEVAP: Yemame savaşında 70(bazılarına göre 500 veya 700) kurra sahabinin şehid edilmesi olduğu öne sürülmektedir.
 
21-Kur’an’ın bir cilt haline getirilmek için kurulan heyetin başkanı kimdi?
CEVAP: Zeyd b. Sabit
 
22-Zeyd b. Sabit’in Bu işin başına geçirilmesinin nedenleri nelerdir?
CEVAP:1-Zeyduzun süre vahiy katipliği yapan bir kişi idi.
2-Resulallah hayatta iken Kur’an’ın tamamını toplamıştı.
3-Zeyd Kur’an’ın tamamını ezberleyen ve onu en güzel şekilde okuyan sahabilerden biriydi.
4-Zeydçok zeki bir kişi idi.
5-Zeydbütün Müslümanların güvenini kazanmış bir kişiydi.
 
23-Hz Ebu BekirHz.Ömer ve zeyd’e kur’an için ne talimatı vermiştir?
CEVAP: “Biri size Allah’ın kitabından bir ayeti iki şahitle birlikte getirdiği zaman onu kaydedin”
 
24-Mushaf nedir?
CEVAP: Hz.Peygamber’in vefatından 6 ay sonra başlıyan Kur’an’ı toplama faaliyetiyaklaşık 1 yıl sürmüştür.Toplanan bu nüshaya Abdullah b. Mesud’un teklifiyle MUSHAF adı verilmiştir.
 
25-Kur’an’ın Mushaf haline getirilmesinden sonra Zeyd. B.Sabit onu baştan sona okumuş ve nerelerde eksiklik olduğunu fark etmiş ve kimin şahitliğinde eklemiştir?
CEVAP: Ahzab suresinin 23. ayeti ve Tevbe suresinin son 2 ayeti… ve bunları Huzeyme b.Sabit’in yanında eklemiştir.
 
26-Toplanan mushafın özellikleri nelerdir?
CEVAP:1-Bu nüsha en ince ilmi tespit usulleriyle toplanmıştır.
2-Bu nüshaya ancak tilaveti mensuh olmayan ayetler alınmıştır.
3-Bu nüsha yedi harfi ihtiva etmektedir.
4-Bu nüshanın doğruluğuhem ümmetin icma’i ve hem de tevatürle sabitlenmiştir.
 
27-Kur’an kimin döneminde çoğaltılmıştır?
CEVAP:MushafHz.Ebu Bekir’e teslim edilmiş ve vefatına kadar onun yanında kalmıştır.Onun vefatından sonra Hz.Ömer’eonun da vefatıyla Hz.Ömer’in kızı Hafsa’ya verilmiştir.Hz. Osman Mushaf’ı esas alarak Kur’an’ı çoğaltmıştır.
 
28-Hz. OsmanKur’an’ı çoğaltacak olan heyetehangi prensiplere göre çalışma talimatı vermiştir?
CEVAP:1-ÇoğaltmadaEbu Bekir döneminde toplanan Mushaf esas alınacaktır.
2-Çoğaltılacak nüshalaraHz Peygamber’in son arzda okumuş olduğu bir harf alınacakgeriye kalan 6 harf alınmayacaktır.
3-Bu nüshalara tilaveti neshedilmiş ayetler yazılmayacaktır.
4-Heyetteki üyeler arasında lehçe bakımından herhangi bir ihtilaf çıkarsaKureyş lehçesi tercih edilecektir.
5-Birkaç Kur’an nüshası istinsah edilerek çeşitli beldelere gönderilecektir.Bu beldelere gönderilen Kur’an nüshalarına uyan diğer nüshalar aynen kalacakuymayanlar bunlara göre tashih edilecektashihi mümkün olmayanların ise ya imhası ya da mürekkeplerinin silinmesi sağlanacaktır.
6-Sureler bugün elimizdeki Kur’an’larda olduğu şekilde tertip edilecektir.
7-Çeşitli maksatlarla kaydedilen birtakım özel not ve kayıtlar bu Mushaflara yazılmayacaktır.

29-Kur’an’ın çoğaltılması(istinsahı) kaç yıl sürmüştür?
CEVAP: hicretin 25.yılında başladığı istinsah işi 5 yılda bitmiştir.
 
30-Hz.Osman döneminde çoğaltılan nüshaları günümüzde nerelerde bulmak mümkün?
CEVAP: Londra’daki Indİa Office kütüphanesindeTopkapı sarayında ve Taşkent’te
 
31-Kur’an’ı harekeleme ve noktalama işlemini ilk başlatan kişi kimdir?
CEVAP:Ziyad b. Sümeyye
 
kuranın Mekke döneminde yazılmaya başlandiğini gösteren deliller ve belgeler nelerdir?
Resulullahın Peygamberliğe başlamasının 5.yılında Hz ömer’in Müslüman olması esnasında kız kardeşinin evinde kendisine sunulan kur’an metinleridir
Diğer bir belge Müslümanların mekkeden medineye hicretinden önce akabe biatında Rafi’b. Malik ez Zurakiye Hz Peygamberin verdiği sahifelerdir
Kur’an vahiylerinin mmedinetye hicretten önce yazıldığını gösteren delillerden biriside burada nazil olan Furkan suresinin 5. Ayetidir

2)Mekkede vahiy yazan başlıca vahiy katipleri kimlerdir?
Abdullah b.Sad b.Serh
Halid b. Said



3)Medinedeki başlıca vahiy katipleri kimlerdir?
Ubey b. Kab
Zeyd b. Sabit
 Muaviye b. Ebi Sufyan

4) Kur’an-ı Kerim’in toplanma sebepleri nelerdir?
Dinden dönenlerle mücadele bahreyn'in alınışı Irak savaşları Yermük Savaşı
Yemame Savaşında 70 Hafızın şehit olması


Peygamberimiz Kur’anın metinlerini Mekke’den Med,ne’ye Akabe biatında kim tarafından ulaştırmıştır?
Cevap:Rafi b.Malik ez-Zuraki

Kur’anı  ilk defa cem etmeyi teklif eden sahabe?
Cevap:Hz.Ömer

İlk defa Kur’anın cem işini başlatan sahabe?
Cevap:Hz.Ebubekir

Kur anın derleme komisyonu başkanı kimdir?
Cevap:Zeyd bin Sabit

Kur’anın korunmasıyla ilgfili en önemli husus?
Ezber ve arza

İstinsah nedir?
Terim olarak 1 yazıyı çoğaltmak.Bir kitaptan başka bir kitaba aktarmak.

Arzai ahire nedir?
Peygamberimizin ölümünden önceki son okuyuş(Mukabele)

Hz.Osman zamanında Kur’an-ı çoğaltmakla görevli en çok dört kişi?
Zeyd bin Sabid
Abdullah İbn Zübeyr El Esedi
Said B.El As
Abdurrahman B.Elhalis

Hz.Ali’nin mushafının özellikleri?
Surelerin nuzül sırasına göre düzenlenmiştir.
Mensuhlar önce Nasihler sonra.
Bazı ayatlerin tegvil ve tefsiri tahsilatlı verilmiştir.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 12 Mayıs 2014, 17:05:18 Gönderen: Hafize Aişe »
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.039


View Profile
Re: Ünite 2 Ders Özetleri
« Posted on: 01 Ağustos 2021, 09:54:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ünite 2 Ders Özetleri rüya tabiri,Ünite 2 Ders Özetleri mekke canlı, Ünite 2 Ders Özetleri kabe canlı yayın, Ünite 2 Ders Özetleri Üç boyutlu kuran oku Ünite 2 Ders Özetleri kuran ı kerim, Ünite 2 Ders Özetleri peygamber kıssaları,Ünite 2 Ders Özetleri ilitam ders soruları, Ünite 2 Ders Özetleriönlisans arapça,
Logged
27 Eylül 2013, 14:00:08
dusakli

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 27


« Yanıtla #1 : 27 Eylül 2013, 14:00:08 »

Kardeşim dosya açılamadı hatası veriyor ilgilenebilirmisiniz?
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
12 Mayıs 2014, 17:06:30
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #2 : 12 Mayıs 2014, 17:06:30 »

1.İbn Mes’ud’un mushafında yer alan sureler?
C:Fatiha-Muavizeteyn

2.Ebu Huzeyfenin kölesi?
C:Salim

3.Kur’an kimin döneminde resmi bir hüviyet kazanmıştır?
C:Hz.Ebubekir

4.Hz.Ebubekir döneminde yazılan Kur’an nüshası ve yazımdada hangi lehçe esas alınmıştır?
C:Kureyş lehçesi

5.Kur’an’nın ilk yıllarında farklı okuyuşlar nedeniyle Zeyd b. Sabit başkanlığında oluşturulan heyet kaç kişiden oluşmaktadır?
C:12

6.Kimin döneminde devletin teşkilat yapısında ve kurumlarında köklü değişiklikler ve faaliyetler yapılmış ve pek çok uygulamaya  geçilmiştir?
C:Hz.Ömer

7.Medine’de Kur’an tilavetini yüksek sesle ilk okuyan kişi?
C:Rafi b. Malik Ez-Zuraki

8.Hz.Ömer’in kız kardeşinin evinde bulunan Kur’an’a ait yazılı metinlerin varlığını inkar eden ve Mekke döneminde vahiylerin yazılmadığını iddia eden İtalyan tarihçi?
C:Leon Caetani

9. Kur’an’ı yazma faaliyeti hangi dönemde hızlandırılmıştır?
C:Medine dönemi

10.Medine döneminde yazım işi kimler tarafından icra edildi?
C:Ensar ve Muhacirler

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &