> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Sizden Gelenler( Güncel Meseleler ) > Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah  (Okunma Sayısı 1245 defa)
26 Ağustos 2012, 12:44:48
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 26 Ağustos 2012, 12:44:48 »



Şevval ayında oruç ve iki bayram arası uğursuz nikah söylentisi

Ramazndan sonra gelen şevval ayı, bir kısım dinî olayların hatırlandığı özel ve güzel bir aydır. Nitekim önce hac hazırlığını hatırlatır bu ay. Zaten Ramazan'dan sonraki (2 ay 10 gün) hac ayları sayılır. Hacı adaylarımız tatlı bir heyecanla yol hazırlığına bu ayda başlarlar, yola çıkıncaya kadar da meraklı sorular sorar, hac ibadetlerini kusursuz yapmak için bilgi toplamaya çalışırlar. Tabii bu sırada şevval ayının kendine mahsus altı günlük orucunu da unutmazlar.

Gerçekten de bu ay içinde tutulan altı gün orucunun sevabı, öyle unutulacak kadar az da değildir. Tüm seneyi oruçlu geçirmek gibi cazip bir sevap söz konusudur.

Nitekim hadis-i şeriflerde, "Kim Ramazan'dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutarsa sanki bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur." buyurulmuş, bu sebeple de şevval ayı orucu tarih boyunca ihmal edilmeyen oruçlar arasında yer almıştır.

Alimlerimiz, şevval ayında tutulan bu altı günlük sünnet orucun bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevaba vesile olmasını şöyle bir hesapla da açıklamaktalar.

Ayetlerde ve hadislerde her iyiliğe on sevap verileceği bildirilmiştir. Bir ay Ramazan'ı tutan, her oruca on sevaptan üç yüz sevap almış olur. Ramazan'dan sonra şevvalde altı günü tutan da altmış sevap alınca (360) eder. Yani bir senelik nafile oruç sevabı bu yüzden söz konusu olur!

Hemen ifade edelim ki, bu orucun arka arkaya bitişik tutulması da şart değildir. Ay içinde belli aralıklarla da tutulabilir. Ayrıca, kaç gün tutarsa onun sevabını alır, eksik kalırsa bir vebal de söz konusu olmaz.

Bununla beraber, mazeretlerinden dolayı Ramazan'da tutamadığı oruç borcu olanlar, önce bu borçlarını tutsalar yanlış yapmış olmazlar. Farz olan borçlarını önce tutup ödedikten sonra sünnet olana niyetlenmeyi de düşünebilirler.

Gelelim 'iki bayram arası nikâh yapılmaz!' söylentisinin bu ayda gündeme getirilmesine. Gariptir ki bu söylenti sadece bizim halkımıza ait de değildir. İslam'ın ilk devrelerinde de böyle söylentiler yayılmıştır. O günlerde de iki bayram arasında nikâh yapılırsa uğursuzluk getirir gibi rivayetler dolaştırılmıştır. Biz bunu Aişe validemizin bu türlü söylentileri tekzip için yaptığı açıklamasından da anlamaktayız. Nitekim bir ara şöyle buyurmuştur Aişe annemiz:

Halk, 'Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında nikâh yapılmaz' şeklindeki söylentiye itibar etmemelidir. Şayet bu iki bayram arasında bir nikâh yasağı olsaydı benim nikâhım bu ayda yapılmazdı. Halbuki Resulüllah'la (sas) bizim nikâhımız şevval ayında yapılmış, bir uğursuzluk da söz konusu olmamıştır.

Buna rağmen bu söylentinin günümüze kadar gelmesinin bir sebebi de, daha sonraları ülkemizde söylenmiş olan iki bayram namazı arasındaki vakitte yapılacak olan nikâhın iki ay gibi geniş zamana şamil sanılması olmuştur. Nitekim Ramazan Bayramı cuma gününe tevafuk ederse, o gün iki bayram namazı kılınır. Biri kuşluk vaktindeki bayram namazı, öteki de biraz sonra kılınacak olan cuma bayramı namazı. Halk, bu iki namaz arasındaki dar vakitte nikâh yapmayınız, sözünü iki bayram arası nikâh yapmayınız şekline çevirerek yasağı iki ay gibi geniş zamana yaymıştır. Kaldı ki, bayram namazı ile cuma namazı arasındaki dar vakitte de nikâh yapılsa bir mahzur söz konusu olmaz. Sadece bayramlaşma saatlerinde araya sıkıştırılarak yapılmış acele bir nikâh olur, hepsi o kadar.

Şevval ayının hatırlattığı bazı konuları paylaşmış olduk sizlerle.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2018, 20:31:10 Gönderen: Yehma »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:12:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah rüya tabiri,Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah mekke canlı, Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah kabe canlı yayın, Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah Üç boyutlu kuran oku Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah kuran ı kerim, Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah peygamber kıssaları,Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikah ilitam ders soruları, Şevval ayında oruç ve iki bayram arası nikahönlisans arapça,
Logged
13 Şubat 2016, 21:14:11
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2016, 21:14:11 »

Iki bayram arası nikah olmaz söylemini çok sık duydum.. nedenini araştırdım ancak mantığım yatan cevaplar alamadım.. burda okuyunca budur dedim.. çok açıklayıcı olmuş .. Iki bayram arasından kasıt bayram namazı ve cuma namazı arası imiş.. Ayrıca Efendimiz ile HZ Ayşe annemizin nikahlarida iki bayram arasında kıyılmış.. bilgiler çok iyi oldu Allah razi olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
13 Şubat 2016, 21:19:16
Edanur

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.445



« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2016, 21:19:16 »

Aleykumusselam
bu konuyu insanlar cok farkli yorumluyorlardi.Anlan veremiyordum ama cok aciklayici olmus Allah c.c razi olsun Insaallah paylasimdan dolayi
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes