> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Taklit Ve Taklit Dışı Konular
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Taklit Ve Taklit Dışı Konular  (Okunma Sayısı 1259 defa)
13 Ağustos 2012, 15:20:19
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 13 Ağustos 2012, 15:20:19 »



Taklit Ve Taklit Dışı Konular

Ümmet ya da en azından büyük çoğunluğu, tedvîn edilmiş ve kitaplara işlenmiş durumda olan dört mezhebin taklidinin caiz olduğu ko­nusunda, ta günümüze kadar görüşbirliği hâlinde olagelmiştir. Bunda elbette ki, büyük faydalar vardır. Özellikle, himmetlerin ger­çekten azaldığı, nefislerin heva ve hevesler peşinde koşar hâle geldiği, herkesin kendi gö­rüşünden başkasını beğenmez olduğu günü­müzde bu mezheplerin ayrı bir önemi vardır. İbni Hazm (ö. 456/1064): "Taklit haramdır; hiçbir kimsenin, delilsiz Rasûlullah'ın dı­şında başka birinin görüşünü alması helâl de­ğildir..." diyerek şu ayetleri delil olarak kul­lanır:

"(Ey insanlar) Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan başka dostlara uymayın (ve­ya: O'ndan başka dostlar aramayın)..." (7: 3)

"Onlara: 'Allah'ın indirdiğine uyun!' dense, 'Hayır, biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz(yol)a uyarız!' derler..." 2: 170).

Kur'ân-ı Kerîm insana Hakkı izlemesi gerek­tiğini hatırlatmaktadır:

"Onlar ki, sözü dinlerler ve onun en güzeline uyarlar. İşte o Allah'ın kendilerini doğru yola ilettiği kimselerdir ve onlar gerçek akıl sahip­leridir." (39: 18).

"...Bir şeyde ihtilâfa düşerseniz, eğer Allah'a ve âhîret gününe iman ediyorsanız, onu Allah'a ve Rasûle götürün..." (4: 59).

Bütün ashab ve tabiîn icmâ hâlinde, bir kim­senin gerek kendilerinden ve gerekse önceki­lerden birinin görüşüne yönelerek tümüyle onu almasını, başka bîr şeye bakmamasını ca­iz görmemişler ve kendileri de böyle bir dav­ranışa girmemişlerdir. Kur'ân ve Hadis var­ken bunun dışında çözüm aramak inancın sı­nırlarım aşmaktır. Böyle bir durumdan Al­lah'a sığınırız.

İbni Hazm'ın taklidin haram olduğu hakkın­daki bu sözleri ancak şu vasıftaki insanlar için geçerli olabilir:

a- Tek bir meselede bile olsa, kendisinde bir tür içtihad kudreti olan kimse; b) Veya Rasûlullah'ın kesin olarak bir şeyi emret­miş veya yasaklamış olduğunu ve o konuda neshin bulunmadığını bilen kimse. Tabii ki, bu sonuca hadisleri araştırmak, konuyla ilgili muhalif-muvafık bütün sözleri toplamak ve neshedici bir delilin olmadığına vâkıf olmak­la, ya da ilimde üstün payeye ulaşmış âlimlerden büyük bir çoğunluğun öyle dü­şündüklerini, muhalif durumda olanların ise, kıyas ya da istinbata tutunduklarını görmesiy­le veya başka bîr yolla olur.

Böyle bir durumda Rasûlullah'ın hadisine muhalefet etmenin sebebi, ya gizli bir nifak ya da açık bir hamakatten başka bir şey ol­maz.

İzz b. Abdisselâm'm işaret etmek istediği şey işte budur: "İnsanı hayretten hayrete düşüren şeylerden biri de mukallid fakihlerin tavrıdır. Onlar, imamlarının görüşünün hiçbir şekilde savunulamayacak şekilde zayıf olduğunu an­larlar; buna rağmen Kitap, Sünnet ve sahih kıyasın desteklediği görüşleri terkederler de illâ kendi imamlarının mezhebini büyük bir taassupla taklit ederler. Dahası, taklit ettikleri imamı savunarak Kitap ve Sünnetin açık delâletini reddetmek için çareler ararlar; uzak sakat teviller yaparlar."

"İnsanlar, belli bir insana bağlı olmaksızın ulemâdan her önlerine gelene sormakta idiler ve kimse bunu yadırgamazdı. Şu mezhepler ve mutaassıpları ortaya çıkıncaya kadar du­rum böylece devam etti. Şimdilerde artık kişi, görüşü delillerden uzak olsa bile, imamını -sanki gönderilmiş masum bir peygamber gi­bi- büyük bir taassupla taklit etmektedir. Bu haktan ayrılma, doğrudan uzaklaşmadır; aklı başında hiçbir kimse böylesi bir duruma razı olamaz."

İmam Ebû Şâme (ö. 665/1207) de şöyle de­mektedir: "Fıkıhla uğraşan kimsenin, tek bir imamın mezhebiyle yetinmemesi ve her meselede Kitap ve muhkem sünnetin delâletine en yakın olan görüşün sahih olacağına İnanması gerekir. Geçmiş temel ilimleri iyice tah­sil etmiş bir kimse için bu, hiç de zor değildir. O taassuptan uzak kalmalı, sonradan ortaya çıkmış ihtilaflı konulara dalmamalıdır. Çünkü bunlar zamanı öldürmekten, zihni karıştır­maktan başka bir fayda sağlamaz. İmam Şafiî'nin, insanlara hem kendisini hem de baş­kalarım taklit etmeyi yasakladığı sahih olarak bilinmektedir."

İmam Şafiî'nin talebesi olan el-Müzenî (ö. 264/877), Muhtasar adlı eserinin başında şöyle demiştir: "Bu kitabı, İmam Şafiî'nin il­minden özetledim." Kısaca şöyle diyor: "Fay­dalanmak isteyenlerin istifadesine yaklaştır­dım. Bununla birlikte ben, İmam Şafiî'nin, gerek kendisinin ve gerekse başkalarının tak­lit edilmesini yasakladığını, bundan maksadı­nın da, herkesin kendi dinî hayatında bizzat düşünmesi ve ihtiyatlı davranmasını öğren­mesi olduğunu bildirmek isterim."

İbni Hazm ve İzz b. Abdisselâm, belli bir fakihi taklit eden ve onun asla yanılmazlığına, her dediğinin behemehal doğru olduğuna ina­nan, imamının içtihadına aykırı bir delil orta­ya çıksa bile onu terketme düşüncesine asla yer vermeyen avamdan kimseleri uyarmakta­dır. Tirmizî'nin rivayet etmiş olduğu şu hadis bu mânayı ifade etmektedir Adiyy b. Hatem şöyle anlatır: Rasûlullah'ı şu ayeti okurken işittim: "Onlar hahamlarını ve rahiplerini Al­lah'tan ayrı rabler edindiler..." (9: 31). Sonra şöye buyurdu: "Elbette onlar, âlim ve rahiple­re tapınmıyorlardı; ancak onlar bir şeyi kendi­lerine helâl kıldıklarında, onlar da onu kendi­lerine helâl sayıyorlar; bir şeyi haram kıldık­larında da, onu haram biliyorlardı."

Benzer şekilde, meselâ bir hanefînin, şâfiî bir fakihten -ya da tersi- fetva sormasını caiz görmeyen veya bir hanefînin namaz kılarken şâfiî bir imama uymasını caiz görmeyen kişi,-ilk asırların icmaına muhalefet etmiş, sahabe ve tabiîne ters düşmüş olur.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Taklit Ve Taklit Dışı Konular
« Posted on: 18 Nisan 2024, 20:20:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Taklit Ve Taklit Dışı Konular rüya tabiri,Taklit Ve Taklit Dışı Konular mekke canlı, Taklit Ve Taklit Dışı Konular kabe canlı yayın, Taklit Ve Taklit Dışı Konular Üç boyutlu kuran oku Taklit Ve Taklit Dışı Konular kuran ı kerim, Taklit Ve Taklit Dışı Konular peygamber kıssaları,Taklit Ve Taklit Dışı Konular ilitam ders soruları, Taklit Ve Taklit Dışı Konularönlisans arapça,
Logged
23 Mart 2015, 15:25:17
8c nazlı

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 282


« Yanıtla #1 : 23 Mart 2015, 15:25:17 »

kitaplara işlenmiş durumda olan dört mezhebin taklidinin caiz olduğu konusunda, ta günümüze kadar görüşbirliği hâlinde olagelmiştir.şimdiki zamanlardada taklitler ve taklit dışı şeyler çoktur.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes