> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali >  Aracı Mükellef Açısından Vergiler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Aracı Mükellef Açısından Vergiler  (Okunma Sayısı 781 defa)
29 Ağustos 2012, 14:47:29
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 29 Ağustos 2012, 14:47:29 »



2- Aracı Mükellef Açısından Vergiler:

Her ülkede kanun koyucu, irat ve servetleri ya doğrudan doğruya vergilendirmekte veya dolaylı bir şekilde vergiye tâbi tut­maktadır. Birinci halde, vasıtasız vergiler; ikinci halde, vasıtalı vergiler meydana gelmektedir.

İlmî bakımdan, vasıtasız ve vasıtalı vergi ayrımında esas, or­tada aracı bir mükellefin bulunup bulunmamasıdır. Ortada aracı bir mükellef yoksa vergi vasıtasız; varsa vasıtalıdır.

Vasıtasız vergide, vergi ödeyecek kişi; onun servet ve iradı, vergi ödeme gücü hedef tutulur. İrat ve servetle vergi arasında, ke­sin bir bağlılık vardır. Mükellef ile hazine arasında herhangi bir aracı yoktur; ikisi arasındaki ilişki doğrudan doğruyadır.

Vasıtalı vergide, gerçek mükellef göz önünde tutulmaz. Vergi, asıl mükellef ile hazine arasında bulunan üçüncü   bir kişiden, aracı mükellef denilen kimseden alınır. Alınan verginin sonradan asıl mükellefe yansıtılması istenirse de, hedef bu vergilerde; ya bir üretim, ya bir tüketim veya bir hizmettir.

Her iki verginin niteliklerinden doğan, iyi ve zayıf tarafları vardır. Bunlardan birincisi için, özellikle demokratik ve ekonomi­nin buhranlı dönemlerinde verimli oluşunu, ikincisinin ise böyle olmadığını belirtmek gerekir.

Böyle bir sınıflandırma açısından zekâtın, vasıtasız vergiler arasında yer aldığı açıktır. Zira, zekât, özellikle bir tüketim veya hizmet dolayısıyla ödenmez.

 
3- Özel Ve Genel Vergiler:

 

Vergilerin, belirli ve tek bir kaynaktan elde edilen gelir veya irattan alınması veya mükelleflerin bütün kaynaklarından elde edilen gelir ve iratların toplamından alınması halinde özel ve ge­nel vergiler tasnifi meydana gelir. Bir menkul veya gayrimenkul mal iradından, bir ticarî veya ziraî işletme kazancından, aylık veya ücretlerden bunlar arasında bir bağ kurulmaksızın alınan vergiler özel vergilerdir. Buna karşılık, mükellefin, varsa bü­tün bu çeşit kazanç ve iratlarının toplam olarak vergilendirilmesi halinde, genel vergiler ortaya çıkar. İkinci bir şekle göre de, şeker, tütün, tuz veya bina ve arazi gibi belirli bir madde ve maldan alınan vergiler özel ve bütün istihsal veya değişim dolayısıyla mal­lardan alınan vergiler, ya kaynaklarına göre bir birinden ayrılmakta veya sentez halinde birleştirilmektedir. Bundan dolayı, bazı Fransız maliye yazarları, bu tasnifi analitik (tahlili) ve sente­tik (terkibi) vergiler olarak adlandırmaktadır. Aynî tasnif, gelir vergilerinde, kaynakların gelir veya iradını tek tek vergilendiren sedüler ve bütün gelir ve iratların toplamını vergilendiren üniter veya toplam gelir vergisi şeklini almaktadır.

Özel ve genel vergiler tasnifinin, iktisat ve maliye politikası bakımından önemi vardır. Genel vergiler, iktisadî anlamda ta­rafsızdırlar. Özel vergilerde, her kaynak ayrı bir işlem ve orana göre şekillendirilebilir. Öte yandan, özel vergiler vergide şahsîliği gerçekleştirmedikleri halde, genel veya sentetik vergilerde şahsilik prensibi en ileri bir şekilde uygulanabilir.

Özel ve genel vergiler tasnifine göre, zekâtın daha çok özel vergi içerisinde yer alması gerekir. Ancak şahsîlik prensibinden taviz verilmesi asla söz konusu olmaz. Bununla birlikte bazan ze­kât, genel vergiler içinde de yer alabilir. Özellikle oranları ayrı olup nisabı bu ve temel ihtiyaç fazlası olma şartlarını taşıyan mev­zular için nakdî ödeme halinde, genel vergiden söz edilebilir. Aynı şekilde, tek başına nisabı bulmayıp, başka mevzuun nisabına eklenebilen mallarda da, genel vergi özelliği görülebilir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Aracı Mükellef Açısından Vergiler
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:02:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Aracı Mükellef Açısından Vergiler rüya tabiri, Aracı Mükellef Açısından Vergiler mekke canlı, Aracı Mükellef Açısından Vergiler kabe canlı yayın, Aracı Mükellef Açısından Vergiler Üç boyutlu kuran oku Aracı Mükellef Açısından Vergiler kuran ı kerim, Aracı Mükellef Açısından Vergiler peygamber kıssaları, Aracı Mükellef Açısından Vergiler ilitam ders soruları, Aracı Mükellef Açısından Vergilerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes