> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden  (Okunma Sayısı 691 defa)
01 Kasım 2012, 19:48:59
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Kasım 2012, 19:48:59 »



G. Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden:

 
a- Zahirî veya Maddî İbadetler:

 

İslâm talimlerinde namaz, oruç, sadaka, kötülük ve günahtan sakın­mak vb. bazı "zahirîn" (dünyaya ve görünüşüne ait) vazifeler bulunmak­tadır. Bunlar (ibadet, muamelât, ukûbat) fıkhın konusudur ve ruhun tas­fiyesi için yalnızca "zahirî ibadetler" ebedî mağfirete vesile olarak gösteri­lir.

 
b- Batınî veya Kalbî İbadetler:

 

İnsanın zahirî vazifeleri yanında Allah'a şükretmek, ihlas, bencillik-kurtulmak gibi "batını vazifelerdi de bulunmaktadır. Tasavvuf, hayatın bu ikinci cephesi için bir idmandır. İşte bunlar "Batınî veya Kalbî İba­detler" adını alır.

Tasavvuf kelimesiyle İslâm, itikatların tashihini, ibadetle alâkalı iş ve hareketlerin mübarek ve daha iyi kılınmasını, hayatın bütün faaliyet­lerinde Peygamber Efendimizin hayatının örnek tutulmasını, hal ve tav­rın düzeltilmesini ve İslâm'ın yüklediği vecibelerin yerine getirilmesinikasteder.

Tasavvufun görünmeyen şeyleri bilmek, kerametler göstermek, ya­hut kendi iradesini başkasının iradesi üzerine -esrarengiz ruhî vasıta­lara- üstün kılmakla alâkası olmadığı gibi, riyazetle, çile çıkarmakla,bir yere kapanıp dünyadan elini çekmekle, istiğrak ve bunun neticesi olan tahassüslerle -ki bunlar vasıta olabilir, gaye olmazlar- alâkası yoktur; yahut Allah'ın zâtına ait (panteism gibi) bazı itikatlarla da ilgisi yoktur. Hele bazılarının sûfinin İslâm Dininin ve asgarî vecibelerinin üs­tünde oluşu hakkında söyledikleriyle hiçbir alâkası yoktur.

Daha münasip başka bir tabir yokluğundan şahsî hattı hareketin en iyi metodu tasavvuftur denilebilir. Öyle bir yol ki orada insan Allah mu­habbetini gitikçe fazlasıyla arayarak nefis murakabesini, ihlası, bütün iş ve hareketlerinde, duyuş ve düşüncelerinde Allah'ın daimî huzurunu elde eder.

Sülûkun (ruhanî-batınî yolculuğun) bir takım merhaleleri vardır. Bu merhalelere tedricen varılır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hayatında bunu evvela Hira Mağarası'nda inzivaya çekilmekle görüyoruz. Sonra Mekke devri geldi. Bu devirde onun için ilâhî dava uğrunda katlanılacak fedakârlık ve ıztıraptan başka bir nasib yoktu. Ancak hicretten sonradır ki -daima ilâhî emre uyarak- haksızlığa kuvvetle karşılık verdi. Derviş olduğunu iddia eden bir kimsenin görünüşte böyle, hakikatte kuzu kıya­fetini giymiş bir kurt olması mümkündür. Bunun gibi elinde toplanmış kudret ve hazinelerden vazifenin îfası sırasında nefsi için istifade etme­mek suretiyle şahsen büyük bir fedakârlık yapan bir hükümdarın da ha­kikatte bir veli olması pekala mümkündür.

Nefsi kırmak için her şeyden evvel bir tevazu duygusu hissedilmeli-air. Bu duyuş' tekâmül ettirilir. Kibir Allah'a karşı en büyük bir günah sayılır. el-Gazzali'nin bir sözüne göre "Gösteriş kendi kendine tapmaktır, bu itibarla şirktir."

Bir kimse her zaman Allah'ı hatırlamalıdır. Elzem olan şekli kalp yoluyla hatırlayıştır. Fakat zihni bir yere toplamak devamlı olmadığından, ruhun huzurunu kuvvetlendirmek ve Zat-ı Bari hakkında dü­şünceyi teksif etmek için fizikî metodlar kullanılır.

İçinde bazı duaların defalarca tekrar edildiği münacâtlar vardır; her gün itiyat haline getirilerek tekrar edilen dualar da vardır. Bunlar yük­sek sesle veya yavaşça okunur. Fakat daima ve değişmez surette Allah zikredilir. Zat-ı Bari yahut esmâ'sı, sıfatları zikredilir; mahlûk asla zik­redilmez. Sözkonusu Hz. Peygamber dahi olsa şükran ve hayranlık için takarrub, daima Efendimize Cenab-ı Hakk'ın lütuf ve keremini talebetmek suretiyle olmalı, bizzat Peygamber'e bize bazı şeyler yapması için müstakilen niyazla olmamalıdır. Düşünceyi bir noktada toplamak için sûfiler bazan inzivada yaşarlar, i'tikafa çekilirler, bir an için nefes almayı durdururlar, gözlerini kaparlar ve kalbin vuruşları üzerine dikkatlerini toplayarak Allah'ı tefekkür ederler. Sûfiler Allah'ı hatırlamanın üç mer­tebesi vardır derler:

1) İsmini hatırlamak,

2) İsim vasıtasıyla ve onun delaletiyle Allah'ı hatırlamak,

3) Ne isim, ne de diğer vasıtalar olmaksızın Allah'ı hatırlamak.

Bu hareketlerin bizzat Hz. Peygamber tarafından tavsiye edildiği ve bunların yabancı bir menşeden gelmediği hususunda, Ebu Hureyre'nin boncuk ve tane vazifesine göre ikibin düzümü olan iplikten mamul bir teşbihi bulunduğu ve her gece onunla teşbihler çektiği hatırlanabilir.

Ancak hemen belirtmek gerekir ki, ibadetleri maddîlik-ruhîlik yö­nünden bu şekilde sınıflandırmak bağlayıcı olmayıp, hemen ilk bakışta bizde uyandırdığı izlenime göredir. Çünkü bütün ibadetler kendi iç yapılarında -az veya çok- maddî-ruhî özellik taşırlar.

 
II. Uygulanan Açıcından:

 

İbadetleri, bizzat uygulama ve uygulayanların sayısı açısından ince­leyebiliriz

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:24:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden rüya tabiri,Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden mekke canlı, Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden kabe canlı yayın, Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden Üç boyutlu kuran oku Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden kuran ı kerim, Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden peygamber kıssaları,Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönünden ilitam ders soruları, Özü Veya Maddîlik-Ruhîlik Yönündenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes