> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > İslâm da İbadet Kavramı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslâm da İbadet Kavramı  (Okunma Sayısı 2687 defa)
02 Kasım 2012, 16:12:57
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Kasım 2012, 16:12:57 »




2. İslâm'da İbadet Kavramı

 
Tanımı:

 

"ABD" kökünden gelen, kulluk ve kölelik için de kullanılan ibadet keli­mesi, sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, kutsal mânâda saygı sunmak, en büyük varlık diye iman edilene yaklaşmak için bir takım merasimler ifa etmek ve hareketler yapmak, tevazu göstermek, daha açık bir ifadeyle kişinin bir kimseye ona isyan etmeden, ondan yüz çevirmeksizin mukave­met göstermeksizin itaati ve boyun eğmesidir; o kadar ki, kendisine bo­yun eğilen kişi onu dilediği şekilde hizmetçi kılar." Bu manâsıyla ibadet "tezellül, tevazu ve inkıyadın" son haddidir. Sözlük mânâsından kelime­nin yapısında bulunan "kulluk, itaat, hizmet ve yasak" gibi mânâlar çık­mıştır.[2]

Hukuk terimi olarak ibadet, "Varlıkların kulluk ve itaatle, ilah tanı­yarak Allah'a boyun eğmeleri, ilmi ve kudreti bütün kainatı kuşatmış, kullarının bütün gizli hallerine vakıf olan Allah'a en yüksek ihlas, ta'zim, sevgi ve saygı maksadıyla yaptıkları vazifedir; kısacası Allah'a kulluğu­nu, O'na mutlak itaat ve teslimiyetini gösteren zikirler, özel işler ve hare­ketlerdir."                     

Kur'ân-ı Kerîm'de ibadet kelimesi çoğunlukla, 1) kulluk, 2) boyun eğmekle birlikte itaat[3], 3) İlah tanımak mânâlarında kullanılır. Bu mâ­naların bazan ikisi veya üçü birarada da kullanılır.

İbadet karşılığı veya ona yakın mânâda Kur'ân-ı Kerîm'de ayrıca"dua"[4], "teşbih"[5], "nusuk"[6], "zikir"[7], "inabe"[8] kelimeleri de kullanılmıştır.

"Hudû", "tezellül", "istikâne" ve "itaat" kelimeleri ile "kurbet" deibadete yakın mânâlar ifade etmektedirler: -Niyete bağlı olsun olmasın, yapanı bilinsin bilinmesin- yapılması sevap kazandıran amel "Tâat"; ni­yete bağlı olmayarak, kendisine yaklaşılacak olanı bildikten sonra sevap kazandıranı yapmak "Kurbet"; niyete bağlı olarak yapılması sevap ka­zandıranı yapmak da "İbadettir. Beş vakit namaz, oruç, zekât, hac vb. niyete bağlı işler ibadet ve tâat; Kur'ân-ı Kerîm okumak, vakıf, köle aza­dı ve sadaka vb. niyete bağlı olmayanlar kurbet ve tâat; Allah'ı bilmeye götüren tefekkür ise tâattir, bu son durumda tefekkür, niyet bulunmadı­ğından ibadet, yaklaşılan başlangıçta bilinmediğinden kurbet değildir. Sevap, bilindiği gibi kulun yaptığına Allah'ın âhirette verdiği karşılıktır.[9] İbadet edene "Âbid" (ç. Abede, Ubbed) ve "İbadetkâr"; kendini iba­dete vermeye "Ta'abbud"; kendisine ibadet edilene "Ma'bûd"; ibadetin ya­pıldığı yere de "Ma'bed" (ç. Me'âbid), "İbadetgâh", "Tapınak" adı verilir.

 
Çeşitleri

 
Allah'a İbadet:

 

İbadet, künhü ve mahiyeti idrak olunamayan ve fakat varlığı, son­suz kudret ve azameti her yerde sezilen, zahirî sebeplerin üstünde diledi­ği tasarruf kudretine sahip olan zâta karşı gösterilen tevazu, saygı, itaat ve tazimin en yükseğidir. Böyle bir şey ise yalnız Allah’ın hakkıdır.[10] Al­lah'tan başkası buna layık ve müstehak değildir. Çünkü varlık, hayat ve bunlara ait bütün nimetleri veren yalnız O'dur. Bundan ötürüdür ki, Al­lah'tan başkasına secde etmek haram kılınmıştır. Mahlukattan hiçbiri ibadette Allah'a ortak yapılamaz. Allah'a hem kâinat, hem de onun için­deki irade sahibi bir varlık olan insan ibadet etmektedir.

 


[2] İbn Manzur, Lisanu'l-Arab, c. IV, s. 259-279; Mevdudî, Kur'ân'a Göre Dört Terim, s. 89-90.

[3] Şuara: 42/22; Mu'minun: 23/45-47.

[4] Hacc: 22/77; Meryem: 19/48.

[5] Feth, 48/9.

[6] En'am: 6/162.

[7] Bakara: 2/198.

[8] Zümer: 39/17.

[9] İbn Abidin, Raddu'l-Muhtar, c. I, s. 109-110, 203.

[10] Nahl: 16/36; Fatiha: 1/4.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslâm da İbadet Kavramı
« Posted on: 19 Nisan 2024, 23:51:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslâm da İbadet Kavramı rüya tabiri,İslâm da İbadet Kavramı mekke canlı, İslâm da İbadet Kavramı kabe canlı yayın, İslâm da İbadet Kavramı Üç boyutlu kuran oku İslâm da İbadet Kavramı kuran ı kerim, İslâm da İbadet Kavramı peygamber kıssaları,İslâm da İbadet Kavramı ilitam ders soruları, İslâm da İbadet Kavramıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes