> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > İsraf Bakımından
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İsraf Bakımından  (Okunma Sayısı 466 defa)
02 Eylül 2012, 13:52:18
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Eylül 2012, 13:52:18 »



İsraf Bakımından:

 

İslâm, birçok âyet ve hadiste israfı yasaklamıştır. İsraf, ma­lın lüzumsuz yere ve ölçüsüzce harcanması demektir. Aç, çıplak, ilaçsız, tahsilsiz, işsiz vb. muhtaç müslümanlara yardım etmek varken, binlerce mal ve para sarfederek heybetli, süslü ve masraflı kabirlerin yapılması israf sınırları içine girmektedir.

Müslümanlar kabirlerini yaptırırken daha önce geçen dış şe­kil ve bu iki esasla ilgili hükümleri gözönünde bulundurmalı, ifrat ve tefritten sakınmalıdır.

Kabir üzerinde bina yapmak, bu binaları mescid ve mabed ha­line getirmek, buralarda kurban kesmek ve mum yakmak, öbür din mensuplarında görülen ve İslâm cemiyetine geçmesi daima muhtemel olan hususlar olduğundan, Hz. Peygamber, mezarla il­gili konuların sade ve tabiî olmasına özel bir alâka göstermiştir, dikkati çekecek kadar yüksekçe mezarların tesviye edilmeleri için emir vermiştir. [546]

Vehhabîler bu hadise dayanarak mezarlar üzerine yapılan bü­tün türbeleri yıkmışlar ve Huddâmu’l-Me’âbid (Mabed Yıkanlar) adını almışlardır. Rasulullah, Hz. Ali’ye,

“Rastladığın resimlerin hepsini silecek, karşılaştığın yüksek mezarların tümünü yerle bir edeceksin” diye emir vermişti. Gariptir ki şiiler, Hz. Ali’nin kabri üzerinde büyük bir mabed inşa etmişlerdir.

Kabir ve mezar ziyaretleriyle ilgili olarak bir yığın bâtıl inanç ve hurafeler meydana geldiğinden, Hz. Peygamber, ilk za­manlarda kabir ziyaretlerinden mutlak surette ümmetini alıkoy­muştu. Fakat zamanla İslâm esaslarına bağlılık pekişip Allah’tan başkasına ibadet etmek prensibi müslümanlarm gönlüne yerle­şince, başlangıçta ortaya konan hükümler yumuşatılmış, kabir zi­yaretlerine izin verilmiş, hatta teşvik edilmiştir.

Kabir hakkındaki hükümlerin yumuşatılması, çok az sayıda bazı sahabenin mezarlar üzerine kubbe yapmalarına imkân vermiş oldu. Hz. Ömer, Hz. Peygamber’in zevcesi Hz. Zeyneb’in kabri üze­rine kubbe kurdurtmuştu. [547]

Aynı şekilde Hz. Aişe, kardeşinin kabri üzerine bir kubbe kurdurtmuştu. Fakat sonradan İbn Ömer bunu kaldırtmıştı. Muhammed b. Hanefîye’nin İbn Abbas’ın kabri üzerine bir kubbe kur­duğu da rivayet edilmektedir. Hz. Ali’nin torunu Hasan b. Hasanvefat edince, hanımı Fatma, mezarı üzerine kubbe kurdurtmuştu. Fakat bir sene sonra bu kubbe kaldırılmıştır. Rivayete göre, Osman b. Maz’un vefat edince, Rasulullah mezarının başına bir adamın kaldıramayacağı büyüklükte bir taş diktirmişti. Hz. Peygamber, Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’e ait naaşların bir hücre içerisinde bu­lunuşu da, kabir üzerine bina yapmayı ve kubbe kurmayı yasakla­yan hadislerin hükümlerinin mutlak olmadığını, bu hadislerin umumî olan hükümlerini takyid ve tahsis eden sahabeye ait bir takım tatbikatın bulunduğunu göstermektedir. Kehf sûresinin 31. âye­tinde zikri geçen ve birer veli olan ashab-ı kehf in mezarları üstüne türbe ve mescid yapılmış olması da, bu meselede dikkat edilmesi lâzım gelen bir noktadır. Bu gibi naslar İslâm’da türbe mimarîsi­nin vücud bulmasına ve kabir yapma işinin gelişmesine imkân vermiştir.

Kabir üzerine yapılan bina ve kubbelerle ilgili olmak üzere verilen örnekler, çok ender rastlanan istisnaî hallerdir. Sözkonusu kubbelerle ilgili rivayetlerin bazılarını da, ihtiyatla karşılamak gerekir. Genel olarak sahabe, tâbi’un ve etbeuttabi’în devresinde, mezarların sadece bir karış kadar yükseltilmesi uygun görülmüş, fazla yükseltilmesi veya kabir üzerine bina, kubbe ve mescid ya­pılması ve mezar için inşaat malzemesinin kullanılması hoş gö­rülmemiştir. Aşere-i Mübeşşere, Muhacir, Ensar için, Bedir, Uhud... gibi yerlerde şehid düşenlerin kabirleri üstüne türbe ve mescid yapmak düşünülmemiştir. En hayırlı çağda yaşamış olan ilk üç neslin bu gibi hususlara önem vermemeleri, oldukça açıktır ve manâlıdır.

Büyük müctehidlerin açıklamalarında ve mezhep imamları­nın eserlerinde, konuyla ilgili İslâmî görüş bir kere daha açık ve kesin şekilde ifade edilmiştir. İmam-ı Azam, mezar üzerine bina yapılmasını ve mezarların işaretlenmesini mekruh görmüştür. Di­ğer müctehid imamlar da, bu esaslara göre açıklama yapmışlardır.

Mezarlıkta esas olan sadelik, tabiîlik ve tevazudur. Süs ve gu­ruru gösteren bir manzaranın, kabristanda bulunmaması icabeder. Hz. Peygamber, kabristanın şehre benzetilmesini yasaklamıştır. Tuğla ve ağaç gibi ümran için kullanılan inşaat malzemesinin, kabir yapımında kullanılması bunun için mekruh sayılmıştır. Sa’d b. Ebi Vakkas, kabrinin, Hz. Peygamber’in kabri gibi, lahid biçiminde ve kerpiçten yapılmasını vasiyet etmişti. Lahid, defince kazmak, dibinin kıble yönüne girmek, bu oyuk kısmı kerpiçle ka­patmak şeklinde yapılan kabirdir. Fakat, toprağın elverişli olma­dığı yerlerde, kerpiç yerine mertek de kullanılabilir.

Kısaca, müslümanın kabri sade, tabiî ve mütevazı; mezar ya­pımında kullanılan malzeme  basit ve  ucuzdur.  İslâm kabristanısadeliği, tabiîliği, bakınııhlığı ve intizamıyla örnek durumunda­dır. İhtişam, debdebe, tantana, tezyinat ve azametten uzak olduğu kadar, bakımsızlık ve intizamsızlıktan da uzaktır. Camide saf oluşturarak Allah’ın huzuruna duran insanlar gibi, mezarlıkta ya­tan müslümanlar da, görünüş itibarıyla birbirine mutlak surette eşittir. Bu eşitliği bozan imtiyazlar, İslâm’da yoktur.

Eyyub Sultan, Mevlâna ve Hacı Bayram Velî gibi, bütün müslümanların kabulüne mazhar olmuş büyük mürşidler ile Osman Gazi, Orhan Gazi, Yavuz ve Fatih gibi hükümdarlar için yapılan türbeleri istisnaî olarak yasağın ve kerahatin dışında görmek ge­rekir: Fazilet ve adalet abidesi olan bu insanlar için sonradan ya­pılmış olan türbeler ahlâkın, fazilet ve adaletin yayılmasını, dinî ve millî şuurun canlı olarak ayakta tutulmasını ve yeni nesillere tanıtılmasını temin eder. Bundan dolayıdır ki, din ve millet düş­manları, İslâm memleketlerini işgal ettikleri zaman ilk iş olarak bu çeşit türbeleri tahrip ederler. Yunanlıların, Osman ve Orhan Gazi türbelerine karşı besledikleri kin ve gayzın ne şekilde tezahür ettiği, Bursa işgal edildiği zaman görülmüştür. En azından, “Düşmanın istemediğini istemek” kaidesi bu çeşit türbelerin meş­ruiyetini tespit etmeye yeter. Bu vatanın “manevî hakikat sahipleri olan büyük insanlara yapılan türbeleri çok değil, az görmek lâzım­dır. Bir memleketi maddeten ve manen fetheden ulema ve ümera için yapılan âbidelerin tenkit konusu edilmesi, kendisine bir bağ bağışlayan babasına evlâdının bir salkım üzümü esirgemesinden daha makul değildir. İslâm’ı ve İslâm tarihim hal diliyle yeni ne­sillere en veciz şekilde anlatarak dinî ve millî şuuru güçlendiren bu çeşit eserlere saygılı olmak, manevî değerlere bağlı olan herkes için bir borçtur.

Kime ait olursa olsun türbe, mezar ve mezar taşlarının birer kıymetli vesika durumunda olduğu konusunda şüphe yoktur. Tarih ve sanat bakımından, türbe ve mezarların taşıdığı önemi müdrik olanlar, bu çeşit ata yadigârı eserleri tahrip ve imha değil, ihya ederek muhafaza ederler. Yapılan eserleri yıkmak, kültür ve me­deniyet düşmanlığının ve en azından cehalet ve taassubun neticesi­dir. İslâm’ın gelişme ve ilerleme seyrini bilmeyen cahiller, bu ko­nuda talihsizlikle nitelenebilecek teşebbüslerde bulunmuşlardır. Bazı türbelerde, İslâm’ın hoş karşılamadığı bir takım hususların bulunması, bunları yıkma sebebi olamaz. Hz. Peygamber, Hz. Aişe’ye, “Araplar Kabe’yi tamir ederken hatalı temelle attılar, Hz. İbra­him’in temelleri üzerine kurmadılar. Eğer Arapların müslümanlığı yeni olmasaydı Kabe’yi yıkar ve Hz. İbrahim’in temelleri üze­rine kurardım.” buyurmuşlardı. Hz. Peygamber’in yapmadığı bu işin, O’ndan  sonra yapılmaya kalkışılması,  İslâm  cemiyeti  için,zarar olmuştur. Abdullah b. Zubeyr h. 64’te Kabe’yi Hz. Peygamber’in arzu ettiği şekilde inşa etmiş, h. 74’te Haccac, Kabe’yi yine eski haline getirmiştir. Bir takım sosyal menfaat ve maslahatları gözönünde tutarak, Kabe’nin hatalı inşaat şeklini değiştirmeyen Rasulullah’ın bu hakimane hareket tarzını, türbe ve mezar konusunda yol gösteren bir rehber saymak gerekmektedir.

Tarih boyunca, İslâm memleketlerinde, türbe ve mezar yapı­lırken daima İslâm’a uygun hareket edildiğini söylemek gülünç olur. Şiilerin tonlarca altın ve gümüş harcayarak Kerbelâ ve Necef’te inşa ettikleri muhteşem ve müzeyyem mescidlerin ve türbelerin, İslâm anlayışına ters düştüğü bir gerçektir. Birer âsâr-ı atîka olan bu gibi eserlerin muhafaza edilmesi lüzumu ve cevazı başka, yeni­lerinin yapılmasının caiz olmaması daha başkadır. Şehirlerde ge­cekondu semtlerinde tahtadan, tenekeden ve mukavvadan yapılan sağlığa aykırı köylerde, toprak ve kamıştan yapılan meskenlerde yolsuz, susuz ve ışıksız bir şekilde oturanların bulunduğu bir mem­lekette, mezarları için onbinlerce, yüzbinlerce, hatta milyonlarca paranın sarfedilmesini caiz görmek asla mümkün değildir. Bu çe­şit masraflı mezarlar ne yerin altındakilere, ne de üstündekilere huzur verir. Cemiyet için sadece bir sıkıntı kaynağı olur. Masraflı mezar yapan kişilere İslâm’ın mezar konusundaki talimatı benimsetildiği takdirde, önemli bir meselemiz halledilmiş olacaktır. Ölümden sonra iyi ve devamlı bir hatıra bırakarak yaşamanın ve hayırla yâdedilmenin yolu mezar yapmak değil, hayrat bırakmak ve cemiyet için faydalı olan müesseseler kurmaktır. Şu gökkubbede bakî kalan hoş sadalarını dinlediğimiz büyüklerin yolu budur.

Kabir ve türbelerin, mezarlıkların koruma ve bakımı için şu konulara dikkat etmek gerekir:

(a) Kabir ve  mezarlığı  güzelce  korumak,  temiz tutmak ve ağaçlarla donatmak gerekir; planlı yapılarak âhireti hatırlatan bir yer  niteliği kazandırılmalıdır.

(b) Mezarlık ne kadar eski olursa olsun korunmalıdır; bir za­ruret olmadıkça, kabirlerin başka yere nakledilmesi doğru değil­dir.

(c) Cenaze gömüldükten sonra açılmamalı ve cenaze çıkarıl­mam...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İsraf Bakımından
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:48:17 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İsraf Bakımından rüya tabiri,İsraf Bakımından mekke canlı, İsraf Bakımından kabe canlı yayın, İsraf Bakımından Üç boyutlu kuran oku İsraf Bakımından kuran ı kerim, İsraf Bakımından peygamber kıssaları,İsraf Bakımından ilitam ders soruları, İsraf Bakımındanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes