> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Hükmü Mükellefi Ve Delili
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hükmü Mükellefi Ve Delili  (Okunma Sayısı 781 defa)
06 Eylül 2012, 16:59:32
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 06 Eylül 2012, 16:59:32 »



1- Hükmü, Mükellefi Ve Delili: [363]

 

(a) Hanefî Mezhebine  göre,  bayram  namazlarının kılınması vaciptir.

(b) Şafiî Mezhebine ve Zeyd b. Ali’ye göre, bayram namazları sünneti aynı müekkededir. Namazla mükellef olan herkes kılabi­lir.   Haçta olmayanların  cemaatle,  hacıların  tek  başına  kılması sünnettir.

(c) Maliki Mezhebine göre,  bayram namazları sünneti  aynı müekkededir.  Cuma namazıyla mükellef olanlara, cemaatle bay­ram namazı kılmak gerekir. Meş’ar-i Haram’da vakfede olacakla­rından,  hacıların bayram namazı kılması gerekmez.  Hacılar  dı­şındaki Minalıların teker teker kılması gerekir.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, cuma farz olan mükelleflere, bayram namazı kılmak farz-ı kifaye, hutbe sünnettir.

(e) Caferî Mezhebine göre, imamın bulunması ve hâkimiye­tini kurmasıyla, farz olur. îmamın bulunmaması (gaybeti) halinde müstehaptır.

Böylece, bayram namazlarının hükmü konusunda, Şafiî ve Malikî Mezhebi birleşiyor sünnet-i ayn-ı müekkede diyor, Hanefi Mezhebi vacip, Hanbelî Mezhebi ise farz-ı kifaye hükmünü veriyor; kimlerin mükellef olduğu konusundaysa, ÜM birleşirken, Şafiî Mezhebi mükellefi iği daha yaygın tutarak her namaz mükellefinin bayram namazı kılabileceğini benimsiyor.

Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır.

Vacip olduğu, şu hadise dayanır: “Hz. Peygamber (sav), dine’ye hicret edince, onların iki gün bayram yaptıklarını gördü ve bu iki günün mânâsını sordu. Medineliler, cahiliye çağından beri bu günleri kutladıklarını söylediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav),

“Yüce Allah bu iki günü onlardan daha hayırlı ve manâlısıy­la değiştirdi: Bunlar Kurban ve Ramazan bayramlarıdır” buyurdu. [364]

Bayramın cuma gününe rastlaması halinde, bayram  nama­zını kılmakla cuma mükellefliği düşer mi? [365]

(a) Atâ, -bir rivayette- Abdullah İbnu’z-Zübeyr ve Hz. Ali’yle göre, cuma namazı bu durumda düşer, sadece ikindi namazı kılı­nır.

(b) -Bir rivayette- Hz. Osman ile Ömer b. Abdilaziz ve eş-Şafiî’ye göre, sadece köylülerden, yani cuma  kılınması  gerekmeyen yerleşim merkezinde oturanlardan bayram namazı düşer.

(c) Ebu Hanife ve Malik’e göre, kişi şartlarını taşıyınca her ikisiyle de mükelleftir, biri diğerinin yerine geçmez.

(d) Şevkânî’ye göre, mükellef serbesttir; ister kılar, isterse kılmaz.

 
2- Şartları: [366]                       

 
Genel Olarak:

 

Az önce de belirtildiği gibi, bayram namazıyla mükellef olmak için, ÜM’e göre cuma namazının şartlarını, Şafiî Mezhebine göre, namazla mükellef olma şartlarını taşımak gerekir. Cuma namazının sahih olma şartları da, hemen hemen aynen bayraizzn namazı için de geçerlidir. Bu sebeple, cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazı kılmak vaciptir. Cuma ile bayram, hutbe ve cemaatlerinin hükmü konusunda farklılık vardır: Cuma için hutbe okumak şartken bayram için sünnettir. Bayram namazı hutbesi, namazdan önce okunmayıp namazdan sonra okunma konusunda da cuma hutbesinden ayrılır. Hutbe konuları yönünden Ramazan bayramında zekât ve fitre; kurban bayramında ise kurban ve teşrrik tekbirleri özel olarak işlenir. Cuma hutbesi ise, genel konulard an seçilir. Cemaat bayram namazında vaciptir, sayısı da imam dışında da bir mükellefin bulunmasıdır. Halbuki cuma namazı için dışında en az üç mükellefin bulunması gerekir.

 
Özel Olarak:

 
Yolcu Olmamak: [367]

 

ez-Zührî’ye göre, yolcular bayram namazı kılmakla mükellef değildir; eş-Şafiî ve el-Hasenu’1-Basri’ye göre, yolcular da bayram namazı kılabilir. Hatta eş-Şafiî’ye göre kadınlar evlerinde bayram namazı  kılabilirler.

 
Cemaatle Kılmak: [368]

 

(a) Hanefî ve  Hanbelî Mezheplerine göre,  cuma namazında olduğu gibi bayram namazında da cemaat şarttır

(b) Şafiî Mezhebine göre, hacı olmayanlar için, bayram na­mazını cemaatle kılmak sünnettir.

(c) Maliki Mezhebine göre, cemaatle kılınması sünnet olma­sının şartıdır.

(d) Caferi Mezhebine göre, bu asırda ihtiyat, tek tek kılınışı­dır. Cemaatle kılınmasında bir sakınca yoktur.




[363] Şafiî, Umm, c. I, s. 240; Serahsî, age, c. 2, s. 37; Kâsânî, BS, c. I, s. 275; İbn Kudâme, Mugnî, c. II, s. 367-368; Cezîrî, Fame, c. I, s. 344-345; Humeynî, age, s. 75.

[364] Ebu Davud.

[365] Şeybânî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 113; Şafiî, Umm, c. I, s. 239; Ahmed, Mesâil,  130 (482); İbn Rüşd, BM, c. I, s. 173; İbn Kudâme, age, c. II, s. 358-359; Şevkâni es-Sumûtu'z-Zehebiyye, s. 79-80.

[366] Şeybânî, Asl, c. I, s. 335; Şafiî, Umm, c. I, s 235, 238-239; Serahsî, age, c. II, İbn Rüşd, BM, c. I, s. 172-173; Kâsânî, BS, c. I, s. 276; Mergınânî, Hidâye, c s. 85;

[367] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 172-173.

[368] Cezîrî, Fame, c. I, s. 349; Humeynî, age, s. 75.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hükmü Mükellefi Ve Delili
« Posted on: 25 Nisan 2024, 03:30:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hükmü Mükellefi Ve Delili rüya tabiri,Hükmü Mükellefi Ve Delili mekke canlı, Hükmü Mükellefi Ve Delili kabe canlı yayın, Hükmü Mükellefi Ve Delili Üç boyutlu kuran oku Hükmü Mükellefi Ve Delili kuran ı kerim, Hükmü Mükellefi Ve Delili peygamber kıssaları,Hükmü Mükellefi Ve Delili ilitam ders soruları, Hükmü Mükellefi Ve Deliliönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes