> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Mükafat ve Ceza > Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı  (Okunma Sayısı 745 defa)
01 Kasım 2010, 00:35:16
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 01 Kasım 2010, 00:35:16 »




1- Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı

Verilen cevaplara göre, öğrencilerin genel olarak % 40.3'ü dinî-meslekî ders hocaları tarafından çeşitli şekillerde za­man zaman mükâfatlandırmaktadırlar. Sık sık mükâfatlandırıl­ma oranı ise % 5.2 düzeyindedir. Hiçbir surette mükâfatlandırılmadıklarını ifade eden öğrencilerin oranı % 54.5 düzeyinde­dir.[662]

 
Grafik M / Örgün Din Eğitimi ve Öğretiminde Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı

 

Evet Bazen %40.3

Evet sık sık

%5.2

Buna göre, öğrencilerin yarıdan fazlası, hiçbir surette öğ­retmenleri tarafından mükâfatlandırılmamaktadır. Bu bilgiler öğretmenlerin verdikleri cevaplarla karşılaştırılmak suretiyle ye­niden ele alınacaktır.

Öğrencilerin öğretmenleri tarafından mükâfatlandırılmasının çeşitli değişkenlere göre araştırılması, konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Standart değişkenler olan çevre, sınıf, cinsiyet ve sosyal çevre değişkenlerinin yanı sıra konunun gerektirdiği diğer bağımsız değişkenler, İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin mükâfatlandırılma oranı ve sıklığı konu­sunda yeterli bilgiler verecektir kanaatindeyiz. Oluşturulan çap­raz çizelgedeki frekans dağılımı ve chi-kare değerleri için .[663]

Çevre faktörü, konusunda farklılaşmalar görülmektedir. Chi-kare testi sonuçları anlamlı olmakla bu dağılımın güvenilir­liği desteklenmektedir. Buna göre bazen mükâfatlandırılma oranı, dört ilde de birbirine yakın düzeylerde iken, sık sık mü­kâfatlandırılma oranında farklılık bariz bir şekildedir. (Bursa % 4.2; Balıkesir % 1.8; Erzurum % 9.5; Van % 7.0) Çevre de­ğişkeni doğu bölgesinde batıya nazaran okullarda mükâfata da­ha çok başvurulduğunu ortaya koymaktadır.

 
Tablo- 33: Örgün Din Eğitimi ve Öğretiminde Mükâfatlandırma Oranının Değişkenlere Göre Dağılımı
 


Sınıf değişkeni bu konuda önemli bir farklılaşmaya sebep olmadığı gibi, chi-kare sonuçları da anlamsızdır.

Cinsiyet faktörünün ise önemli bir farklılaşma oluşturduğu gözlenmektedir. Chi-kare testinin de desteklediği bu farklılaş­ma- frekans tablosunda da görüldüğü üzere- kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha çok mükâfatlandırıldığını ortaya koy­maktadır. Kız öğrencilerin derslerde başarılı olmaya daha istek­li oldukları vb. sebepler [664] bu konuda rol oynayabilir.

Sosyal çevre faktörü de farklılaşmaya neden olmaktadır. Buna göre en çok mükâfat alan öğrenciler ailesi yurtdışında oturanlar, ardından şehirde yaşayanlar, sonra da ailesi köyde oturanlardır. Ailesi yurtdışında olan öğrencilerin genellikle res­mî ve özel yurtlarda kalarak öğrenimlerine devam etmeleri, derslerdeki başarılarını arttıran bir faktör olarak değerlendirile­bilir.

Öğrencinin öğrenimine devam ederken kaldığı yer fak­törünün bu konuda önemli bir farklılaşmaya sebep olmadığı frekans tablosunda görüldüğü gibi chi-kare testi de anlamsız çıkmaktadır. Şu kadar var ki yüzeysel olarak, ailesinin yanında kalarak öğrenimine devam edenlerin birkaç puan farkla daha avantajlı oldukları gözlenmektedir.

Annenin öz veya üvey oluşu da bir başka farklılaşma ne­denidir. Chi-kare sonucu anlamlıdır. Buna göre annesi öz olanlar, üvey ya da ölü olanlara nazaran daha çok mükâfatlandırılmaktadırlar. Annenin öz veya üvey oluşunun, öğrencinin psikolojik yapısını olumlu veya olumsuz yönde etkilemesi kuv­vetle muhtemeldir. Öz anneye sahip olanların bu konuda daha şanslı olmaları tabiidir. Nitekim öz anneye sahip olanlar okulda mükâfata daha çok hak kazanmakla bu ihtimali desteklemektedirler.

Babanın öz veya üveyliği de bu konuda farklılaşmaya se­bep olmakta ve öz babaya sahip olanların, babası üvey ya da ölü olanlardan daha çok mükâfata hak kazandıkları gözlenmek­tedir. Ancak chi-kare testi bu farklılaşmayı desteklememekte­dir.

Annenin tahsil durumu, öğrencinin okulda mükâfat alma oranını etkilememektedir. Ancak yüzeysel olarak, annenin okuryazarlık ve tahsil seviyesi yükseldikçe, öğrencinin de mü­kâfat alma oranının arttığı frekans dağılımında gözlenmektedir. Ne var ki chi-kare testi sonucu anlamsızdır.

Babanın tahsil durumu ise bu konuda -anlamlılık derece­si yüksek olmasa da- chi-kare testinin desteklediği bir farklılaş­maya neden olmaktadır, Buna göre bazen ya da sık sık mükâ­fatlandırılma oranında babanın tahsil seviyesi yükseldikçe öğ­rencinin de mükâfat alma oranı yükselmektedir. Bu da babanın tahsil durumunun öğrencinin başarısı ya da olumlu davranışla­rıyla doğrudan alakalı olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Tahsil düzeyi yüksek olan babaların çocuklarının okul başarıla­rıyla daha çok ilgilenmeleri bu konuda rol oynamaktadır denile­bilir.

Ailenin sosyo-ekonomik yapısı da bu konuda rol oyna­maktadır. Buna göre babası memur olan öğrencilerin mükâfat alma yönüyle ilk sırada bulundukları gözlenmektedir. Memurlu­ğun belirli bir tahsili gerektirdiği gözönüne alınacak olursa bu sonuç yadırganmayacaktır. Ancak chi-kare tablosunda P=453 çıkması, bu konuda başka faktörlerin de rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır.                                         

Daha önce gidilen yaygın din eğitimi kurumunun türü de bu konuda önemli sayılabilecek bir farklılaşmaya neden ol­mamaktadır. Ancak Kur'ân Kursu+cami hocasına gitmiş olanlar, mükâfata hak kazananların başında gelmektedirler. Hiçbir yaygın din eğitimi kurumuna gitmeyenler ise en son sırada yer almaktadır. Bu da İmam-Hatip Liselerine gelmeden önce gidilen yaygın din eğitimi kurumlarının öğrencinin okul başarı­sını olumlu yönde etkilediği sonucunu doğurmaktadır.

Bu sonuçlardan sonra denilebilir ki, öğrencinin okulda dinî-meslekî ders hocalarından veya okul idaresi tarafından ba­zen ya da sık sık mükâfatlandırılması olayında, çevre (şehir) cinsiyet, sosyal çevre, annenin öz veya üvey oluşu, babanın tahsil durumu gibi faktörler rol oynamaktadır. Bu konuda do­ğu illerinin batıya; kızların erkeklere; ailesi şehirde oturanların köyde oturanlara nazaran daha avantajlı oldukları söylenebilir. Aynı şekilde "parçalanmamış aile" olarak tanımlanabilecek öz anne ve babadan oluşan ailelerin de bu konuda rol oynadığı, özellikle annenin öz ya da üvey oluşunun önemli bir etken ol­duğu, babanın tahsil seviyesinin de yine bu konuda söz sahibi olduğu ifade edilebilir.

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:53:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı rüya tabiri,Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı mekke canlı, Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı kabe canlı yayın, Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı Üç boyutlu kuran oku Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı kuran ı kerim, Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı peygamber kıssaları,Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığı ilitam ders soruları, Mükâfat Alma Oranı ve Sıklığıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes