> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran Öyküleri > Sebe'liler Ders Almazlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sebe'liler Ders Almazlar  (Okunma Sayısı 1134 defa)
28 Kasım 2010, 20:42:40
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 28 Kasım 2010, 20:42:40 »



Sebe'liler Ders Almazlar

Yüce ALLAH Sebe' halkı üzerine seli gönderdi. Ders ve öğüt almaları, ALLAH'a dönmeleri için cezalandırıp bağ ve baçelerini yerlebir etti.Fakat gözleri gerçeği görmez olup kalpleri mühürlendiği için öğüt ve ders atmadılar. Barajın yıkılmasından sonra başlarına gelenler konusunda Yüce ALLAH şöyle buyurur: "Onlarla, kutlu kıldığımız şehirler arasında karşıdan karşıya görünen kasabalar var etmiş, oraları gezilecek belirli konak yerleri yapmıştık .Oralarda geceleri ve gündüzleri güven içinde gezin, demiştik. Ama onlar: Rabbimiz! Yolculuklarımızın mesafesini uzat, deyip kendilerine yazık ettiler. Biz de onları efsane yapıverdik ve darmadağın ettik"

Seyyid Kutup, bu âyetleri açıklarken ve barajın yıkılmasından sonra onların başına gelenleri anlatırken şöyle der: "O zamana kadar hâla köy ve kasalarında yaşarlardı. ALLAH onların rızıklarını daralttı, bolluk ve refah yerine zorluk ve sıkıntı verdi. Ancak onları dağıtıp darmadağın etmemişti.

Kendileriyle Arap yarım adasında mübarek kılınan Mekke ve Kudüs arasında ulaşım devam ediyordu. Sebe'

bölgesinin kuzey tarafı olan Yemen ile mübarek kılınan kasabalar arasındaki bölge hala bayındır olarak duruyordu, iki yer arasında yol da açık ve işlekti. "Onlarla kutlu kıldığımız şehirler arasında karşıdan karşıya görünen kasabalar var etmiş, oralarda belirli konak yerleri yapmıştık. Oralarda gecelen ve gündüzleri güven içinde gezin, demiştik".

Anlatıldığına göre yol, sabah bir kasab adan çıkar ve akşam olm adan diğerine varırdı. Yolculuk güvenli ve konak yerleri belirli idi. Meskun yerler birbirine yakın olduğu ve konaklama yerleri bulunduğu için yolculuk da rahattı.

Ama Sebe'  halkı şımarıp azdı.ilk uyarı  ile    adam olmadılar ve kaybettiklerini geri vermesi için ALLAH'a dönüp yakarm adılar. Onun yerine ahmak ve cahiller gibi dua ettiler:"Rabbimiz!   yolculuklarımızın   mesafesini   uzat, dediler"

Yolculuk zevkini tatmin etmeyen kısa mesafelerle ve yakın konaklar arasında yapılan yolculukları değil, bir yıl boyunca ancak birkaç kez yapılabilen uzun yolculuklar istediler.Bu da adamların şımarması ve kendilerine yazık etmenin bir ifadesi olmuştur."Ve kendilerine yazık ettiler". Duaları kabul edildi edilmesine ama, şımarıkların duasının kabul edilmesi gibi kabul edildi."Onları efsane yaptık ve darmadağın ettik"

Darm adağın oldular ve Arap yarım adasının değişik yerlerine dağıldılar. Hayat süren belirgin bir millet iken, insanların birbirlerine anlattığı bir efsane oldular. "Şüphesiz bunda çok sabreden, çok şükredenler için dersler vardır"

Sabrın yanında şükür de getirilmiştir. Sabır, sıkıntı zamanlarında, şükür bolluk anlarında olur. Sebe' halkının öyküsünde her iki taraf için de ibretler ve dersler vardır.

âyetin bir anlamı budur.

âyetin başka anlamı da şöyle olabilir:"Onlarla mübarek kıldığımız kasabalar arasında güçlü ve galip gelen kasabalar var ettik". Sebe'liler fakirleştiler. Zor bir çöl hayatı yaşadılar. Su ve mera bulmak için aramak, uzun yolculuklar yapmak zorunda kaldılar. Sınanmaya katlanam adılar.Onun için"Rabimiz! Yolculuklarımızın mesafesini uzat" dediler.

Yani çok yorulduk, yolculuklarımız aralıklı ve seyrek olsun, dediler. Ama bu dualarının kabul edilmesi için onunla beraber kendileri ALLAH'a dönüp yakarm adılar. Nimetlerle şımarmış ve sıkıntıya katlanmamışlardı. Onun için Yüce ALLAH onlara yapacağını yaptı ve darmadağın etti. Görülen insanlar iken, efsane kalıntı oldular, anlatılan efsane ve öykü haline geldiler. Bütün bunların ardından Kur'anm "Şüphesiz çok sabreden, çok şükredenler için bunda desler vardır" demesi, nimete karşı az şükretmeleri ve sıkıntıya az göğüs germelerine uygun düşmektedir. âyetin böyle de anlaşılabileceğini düşündüm. Doğrusunu ALLAH bilir. "[238]

Seyyid Kutub'un önce belirttiği birinci anlam her ne kadar daha makul, yerinde ve tefsircilerin çoğunluğunun görüşü ise de, ikinci anlam da uzak değildir.[239]


[238] R Zilali'l-Kur'an.5/2901-2902

[239] Dr. Salâh Abdülfettah Hâlidî, (Çeviren: Ahmet Sarıkaya), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyası Yayınları,

(2.Baskı) Konya 2005: III/200-202.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sebe'liler Ders Almazlar
« Posted on: 29 Mart 2024, 08:13:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sebe'liler Ders Almazlar rüya tabiri,Sebe'liler Ders Almazlar mekke canlı, Sebe'liler Ders Almazlar kabe canlı yayın, Sebe'liler Ders Almazlar Üç boyutlu kuran oku Sebe'liler Ders Almazlar kuran ı kerim, Sebe'liler Ders Almazlar peygamber kıssaları,Sebe'liler Ders Almazlar ilitam ders soruları, Sebe'liler Ders Almazlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes