> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran-ı Kerim Ayetleri > Hucurat Suresinden
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hucurat Suresinden  (Okunma Sayısı 2258 defa)
16 Eylül 2010, 19:14:14
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Eylül 2010, 19:14:14 »



Hucurat Suresinden


Meali



“Ey insanlar, bilmiş olunuz ki, Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık; sonra, tanışabikneniz için her birinizi asıllara, kabilelere ayırdık; Allahtan en ziyade korkanınız İdm ise, işte Allah yanında en büyüğünüz odur; Allah sizin içinizi, dışınızı bilir.” [50]

Tefsiri



Beş vakit namazını Aleyhisselâtü vesselam Efendimizin arkasında kılar, bu tertibi hiç bozmaz, bir siyah köle varmış. Günün birinde Efendimiz bu köleyi nıescidde göremiyerek, nerede olduğunu sormuş. “Hummadan yatıyor.” cevabını alınca, yoklamak için yanına kadar gitmiş. Aradan üç gün geçtikten sonra Resulü Muhterem Efendimiz Hazretleri kölenin halini sordurup son nefese geldiğini öğrenince tekrar bulunduğu eve uğramış. Hastanın vefatını müteakip cenazesini kendileri yıkamış, kendileri defin buyurmuş.

Gerek muhacirin, gerek ansar bu vak´ayı pek büyük bir şey olarak telâkki etmişler. îşte onun üzerine sûre-i Hucurata mensup olan bu âyet-i kerime nazil olmuş.

Erkek ile kadından maksat Âdem ile Havva´dır. Herkesin doğrudan doğruya kendi anası, babasıdır, diyen müfessirler de vardır.

(Şuub) Şa´bm cemidir. Şaab kelimesini kütük lafziyle tercüme edebiliriz ki silsile hususunda arapların saydığı altı tabakanın müntehasidır. Bu tabakalar aşağıdan yukarıya doğru şu isimleri alır: Fasile, Fahz, Batn, Amare, Kabile, ga´b. Şa´b hepsinin aslıdır. Yani kabile Şa´bdan, Amare kabileden, Batın Amareden, Fahz Batmadan, Fasile Fahzdan, çıkıyor. Bunu bir misal ile göstermek lâzım gelirse denir ki: Abbas Fasiledir; Haşini Falızdır; Kusay Batındır. Kureyş Amaredir. Kinane Kabiledir. Huzeyme Şa´bdır.

Âyet-i kerime sarahaten gösteriyor ki: insanların asıllara, kabilelere ayrılması, nesepleri yekdiğerine karışmamak, her şahsın hüviyeti malûm ohnak içindir; yoksa babalarla, dedelerle tefahur için (öğünmekiçin) değildir!.

Hasebin, nesebin hiç bir kıymeti olmadığını bildiren hadisler pek çoktur. Haccetül vedadaki ihtar-ı Peygamberi, ümmetin kıyamete kadar hatırından çıkmamalıdır.

(Allahtan en ziyade korkanınız İsimse, işte Allah yanında en büyüğünüz, en iyiniz odur,) tebliği ilâhîsi Kur´anda; bunu tefsir eden hadis-i şeriflerin birçoğu meydanda iken hâlâ tanınmış bir adamın ahfadından olmayı övünç vesilesi bilenler var!

Ulemayı islâmiyenin en büyüklerinden olan Kınalı zade Ali efendi merhum diyor ki:

“İnsan, hattâ Peygamber sülâlesinden olsa, asalet davasiyle meydanı tefahüre atılmamalıdır. Zira bu davayı ispat edebildiği takdirde bir şey kazanamıyacak; çünkü bütün şan ve şeref ceddi muhteremine ait olup kendisi yabancı mevkiinde kalacak. Asaletini ispat edemediği surette ise, fazla olarak bir de yalancılık reziletini yüklenecek.”

Ekâbiri ümmetten Mevlânâ Şah Nakşibende:

“Silsilei nesebiniz nereye varır?” demişler. “Silsilei nesebile kimse bir yere varamaz!” cevabını almışlar. [51]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hucurat Suresinden
« Posted on: 19 Nisan 2024, 12:54:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hucurat Suresinden rüya tabiri,Hucurat Suresinden mekke canlı, Hucurat Suresinden kabe canlı yayın, Hucurat Suresinden Üç boyutlu kuran oku Hucurat Suresinden kuran ı kerim, Hucurat Suresinden peygamber kıssaları,Hucurat Suresinden ilitam ders soruları, Hucurat Suresindenönlisans arapça,
Logged
17 Mayıs 2015, 11:31:50
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2015, 11:31:50 »

Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2015, 03:32:44
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2015, 03:32:44 »

Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Zengin veya fakir olmak da siyah veya beyaz olmak da Allah (celle celalühü) katında bir şey ifade etmez. Ancak takva Allah (celle celalühü) katında değerlidir ki cenneti ve rıza-ı ilahiyi de kazanmak takvaya bağlıdır. İnsanın ne durumda olduğu sadece bir imtihandır. İnsanın insan olup olmadığı önemlidir. Yani gerçekten kulluğunu yapıp yapmadığı önemlidir. Rabbim (celle celalühü) bizleri gerçek kullarından eylesin.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2015, 14:19:04
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2015, 14:19:04 »

Ayeti kerime tefsiri ile daha anlaasilir olmus.Allah razi olsun.vesilenizle ogrenmis olduk
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2015, 18:47:31
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2015, 18:47:31 »

ve aleykumusselam ve rahmetullah. allahım sana hamdu senalar olsunki. bizleri birer mümine hatunlar olarak dunyaya göndermişin. sana layık kul eşlerimizede layık hanımlar olmak nasip et.allaha emanet olun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes