๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Kitap => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 09 Temmuz 2012, 16:34:15



Konu Başlığı: Öne Çıkanlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 09 Temmuz 2012, 16:34:15
Öne Çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 71. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar


Hazırlayan: Ayşe Pay
Yönetmen Sineması: Ahmet Uluçay,
Yönetmen Sineması: Semih Kaplanoğlu
Küre, 2010


Küre Yayınları Türk sinemasındaki yenilikçi dönüşümde pay sahibi olan yönetmenlere odaklanmayı sürdürüyor. Daha önce Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz ve Derviş Zaim sinemasını ele alan Yönetmen Sineması serisine iki yeni kitap eklendi: Semih Kaplanoğlu ve Ahmet Uluçay. İhsan Kabil editörlüğünde Ayşe Pay’ın hazırladığı kitaplar sinemacıların filmografisine derinlikli ve eleştirel bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor. Genç yazarların makalelerine yer veren kitaplar, farklı disiplinlere atıf yaparken Yeni Türk Sineması’nın temel izleklerini düşünsel ve toplumsal bağlamlarıyla ele alma kaygısı taşıyor.

Hüner Tuncer
Osmanlı Diplomasisi ve Sefaretnameler
Kaynak, 2010, 232 s.


Türkiye’nin yeni dış politikasının ekseni ve refleksleri uzun tartışmalara sebep oldu, oluyor. Eksen kayması ve yeni diplomasi gibi meseleler Osmanlı diplomasisini de gündeme getirmişti. Hüner Tuncer’in kaleme aldığı Osmanlı Diplomasisi ve Sefaretnameler Osmanlı diplomasisi hakkında bir başvuru kaynağı niteliğinde. Kitabın birinci bölümünde, geçici diplomasi yönteminin özellikleri ve bu dönemde protokol sorunlarına verilen önem anlatılıyor. İkinci bölümde, sürekli diplomasi yönteminin uygulanışı ve bu diplomasinin başlıca özellikleri üzerinde duruluyor. Bu bilgiler, Osmanlı arşiv belgelerinden yararlanılarak düzenlenmiş. Eserin üçüncü bölümünde ise, Osmanlı diplomasisinde özgün bir kurum olan, Osmanlı elçilerinin görevlerinin bitiminde kaleme almış oldukları sefaretname örnekleri, günümüz Türkçesine çevrilerek ve tam metin olarak okurlara sunuluyor.

Necmeddin-i Daye
Sufi Diliyle Siyaset
Çeviri: Kasım B. Mahmud Karahisari
Klasik, 2010, 150 s.


Sufi Diliyle Siyaset, Kübreviyye tarikatı sûfîlerinden Necmeddîn-i Dâye’nin (v. 654/1256) Mirsa-dü’l-‘ibâd adlı eserinin Osmanlı sultanı II. Murad’a ithafen dönemin mutasavvuflarından Kâsım b. Mahmûd Karahisârî (v. 891/1486) tarafından yapılan İrşâdü’l-mürîd ile’l-murâd başlıklı tercümesinin muhtelif toplum tabakalarının durumlarını ele alan beşinci kısmının Latin harfleriyle neşrinden oluşuyor. Gerek Mirsa-dü’l-‘ibâd gerekse İrşâdü’l-mürîd Osmanlı ilim ve düşünce dünyası tarafından yüzyıllarca dikkate alınan etkili eserler arasında yer alıyor. İrşâdü’l-mürîd, aynı zamanda fetret dönemi sonrası Osmanlı Devleti’nde siyaset dilinin nasıl teşekkül ettiğine ve takip eden yıllarda nasıl bir seyre sahip olduğuna dair incelemeler için de önemli bir kaynak.

Vitrin

Selim Temo
Türk Şiirinde Taşra
Agora, 2010, 426 s.

Kemal Öztürk
Pera Palas: Beyoğlu'nun Batılılaşma Hikayesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010, 176 s.

Ebul Faruk Önal
İstanbul'da Unutulan Bir Miras
Sarayburnu Kitaplığı, 2010, 112 s.

Dejanirah Couto
Harp ve Sulh: Avrupa ve Osmanlılar
Çeviri: Şirin Tekeli
Kitap yay., 2010, 424 s.

Süleyman Kızıltoprak
Mısır'da İngiliz İşgali: Osmanlı'nın Diplomasi Savaşı
Tarih Vakfı, 2010, 352 s.