Karbon için dünya yaşamının temel elementidir diyebiliriz. şöyle ki Yerkabuğu'ndan, bitki örtüsüne ve denizlerden atmosfere kadar her yerde karbon ya da bileşiklerini görmek mümkündür. Ayrıca arabamızın lastiklerinden bilgisayarımıza, kullandığımız doğalgazdan, selüloza, yediğimiz etten, hücrelerimizin içindeki DNA'ya kadar her şeyin temelini teşkil eden bir elementir. İngiliz kimyager Nevil Sidgwick, "Chemical Elements and Their Compounds(Kimyasal Elementler ve Bileşikleri)" adlı kitabında; karbonun, canlılar için önemini şöyle ifade eder:
"Karbon, yapabildiği bileşiklerin sayısı ve çeşitliliği yönünden, diğer elementlerden tamamen farklı ve özgün bir yapıdadır. Şimdiye kadar karbonun yarım milyonun üzerinde farklı bileşiği ayrılmış ve tanımlanmıştır. Ama bu bile karbonun yetenekleri hakkında çok az bilgi verir. Çünkü karbon, tüm canlı maddelerin temelini oluşturur."ancak biz insanoğlu tabiri caizse üç günlük dünya menfaati ve hırsıyla; kendi bindiği dalı keserek, geleceğini tehlikeye atmaktadır.
Tehlike de sudur : Küresel ısınma!! Dünya'daki yaşamın devamını sağlayan karbon döngüsüdür. Bu döngü, bir denge içerisinde "devri-daim" eder. Dünyanın atmosferine dışardan giren ısının, atmosferden dışarı kaçan ısıdan daha az olmasını sağlar. Yani bir karbon bileşiği olan karbondioksit, Dünya'nın çevresinde, bir ısı kalkanı görevi yapar. Buna, sera etkisi denir. Atmosferdeki Karbondioksit oranı artarsa, bugün olduğu gibi küresel ısnma ortaya çıkar. Diğer yandan, atmosferdeki karbondioksit oranı azalacak olursa, Dünya'nın sıcaklığı azalır ve kutuplardaki buzullar yayılmaya başlar ve buzul çağı ortaya çıkar.
Bugün karbondioksit oranı o derece artmıştır ki; ısı dengesi bozulmuş ve tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Dengeyi bozacak şekilde sera etkisi artarak; ısı, Yer atmosferinde hapsedilmiştir. Arkasından da döngü bozulmuş; buzulların erimesi ve daha başka faktörlerin devreye girmesiyle, "kontrolsüz bir küresel ısınma" ortaya çıkmıştır. İnsanoğlu Rabbimizin ihsan ettiği bu sayısız nımetlerı güzel değerlendirip (2010 Nobel Kimya Ödülünü Richard Heck, Ei-ichi Negishi ve Akira Suzuki) lehine çevirebilir ya da kendi bindiği dalı keserek aleyhine de çevırebilir.
[
Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın