๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 30 Eylül 2012, 11:19:20



Konu Başlığı: Öğretim üyesine akademik performansa göre maaş
Gönderen: Zehibe üzerinde 30 Eylül 2012, 11:19:20
Öğretim üyesine akademik performansa göre maaş

(http://www.risalehaber.com/d/news/97935.jpg)

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni YÖK Yasası Tasarı Taslağı’nın yılbaşına kadar yasalaşmasının beklendiğini söyleyerek, taslakla ilgili soruları yanıtladı.


   Üniversitelerin devlet, vakıf, özel ve yabancı üniversite kampüsleri olmak üzere 4’e ayrılacağını vurgulayan Çetinsaya, isteyen vakıf üniversitelerine özel üniversite statüsü verileceğini belirtti. Çetinsaya, şunları söyledi:

Bu taslak tartışılacak

- Taslağı Üniversitelerarası Kurul’a (ÜAK) gönderdik. Sonra kamuoyu ve sivil toplumun tartışmasına açılacak. Yılbaşına kadar yasalaşması düşünülüyor. Anayasa değişikliğini beklemek şart değil. Anayasa’nın 130 ve 131’inci maddeleri değiştirilerek de özlenen reform gerçekleştirilebilir. Bu sadece bir taslak. Son hali değil.

Vakfa özel statü verilecek

- Varolan vakıf üniversitelerine özel üniversite olma seçeneği de sunulacak. Ancak, bunun için burs miktarı, öğrenci başına yapılan harcamalar gibi birçok kriter konulabilir. Kriterler henüz belli değil, tartışıyoruz. Vakıflardan isteyenler bu kriterler çerçevesinde özele dönüşebilecek.

Araştırma üniversitesi

- Doktora program sayıları, mezun başarıları, istihdam oranları, yürüttükleri araştırma fon miktarları, öğretim üyelerinin akademik faaliyet puanları, aldıkları ödül, patent ve AR-GE proje sayılarına göre belli kriterleri karşılayan üniversiteler araştırma üniversitesi olacak. Fon gelecek.

Yönetim 3’e ayrılacak

- Üniversiteler kurumsallaşmış, kurumsallaşmakta olan ve araştırma ile eğitim ağırlıklı üniversiteler olarak, yönetimsel olarak 3’e ayrılacak.

Ücretli araştırmalar

- Üniversite dışından profesörler de rektörlük için aday olabilecek. Benim şahsi kanaatim atama olması yönünde. Çünkü, üniversitelerdeki bu seçim yarışlarının propagandaya, bölünmeye dönmemesi gerekiyor. Üniversitelerin bilimsel yapıları da zarar görüyor. Sosyal, etnik, dini her bakımdan bölünüyor. Fiilen 5 yıl çalışan öğretim üyelerine 1 yıl ücretli araştırma izni verilecek. Her öğretim üyesinin akademik performansına göre maaş artışı yapılacak.

Sınav değişecek

- 2014 sonuna kadar üniversiteye giriş sınavları değişecek. Mevcut sistemin kaldırılması, 2 sınavın teke dönüşmesi, yıl içinde birkaç sınav yapılması gibi konular tartışılıyor.

Hürriyet