> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Haberiniz Olsun > Haberiniz olsun
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Haberiniz olsun  (Okunma Sayısı 685 defa)
22 Eylül 2011, 06:29:57
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 22 Eylül 2011, 06:29:57 »



HABERİNİZ OLSUN

Şubat 2010 53.SAYI

KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMAK

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması ülke çapında olmasa da İstanbul çapında epey ses getirdi. Olaya tamamen uzak İstanbullular bile, açılışın yapıldığı gün işlerine dört saatte giderek yıl boyunca unutmayacakları bir deneyim yaşamış oldular. Kültür başkentliğinin İstanbul’un tanıtılmasına katkı sağlayacak bir teşebbüs olduğuna kuşku yok. Ayrıca bu sayede yüzlerce kültürel ve sanatsal etkinlik planlanıyor, bazı camiler restore ediliyor, yeni bazı kültür merkezleri inşa ediliyor, belgeseller çekiliyor. Kültür dünyamıza bir dinamizm geliyor kısaca. Ama hadisenin ele alınış biçimi biraz eurovision şarkı yarışması hevesimizi hatırlatıyor. Malum, eurovisionu bizim kadar ciddiye alan çok az Avrupa ülkesi var. Kültür Başkentliği olayı da biraz böyle sanki. Çünkü bakın daha önce Avrupa Kültür başkenti olmuş bazı şehirlerin adları: Graz, Cork, Patras, Sibiu, Linz, Lille… Hiçbiri ne tarihi olarak ne nüfus ve kapasite olarak İstanbul’la boy ölçüşebilir. Ama İstanbul’dan çok önce başkentlik yapmışlar. Ve sanki bizim kadar heyecanlanmış da değiller.

MESNEVİ’Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?

Ender Saraç’ı bilirsiniz. İyi bir tabiptir kendileri. Ama geçen gün bir televizyon programında, depresyon tedavisiyle ilgili olarak, “Mesnevi okuyabilirsiniz ya da Uzakdoğu felsefesi okuyabilirsiniz, bunlar depresyona iyi gelir” gibi bir açıklamada bulundu. Sayın Saraç’ın bitki terkiplerini kullanıyoruz, tamam faydalanıyoruz da. Ama bu da öyle bir şey mi ki, bir tutam Mesnevi’yi, biraz Budizm’le demleyelim, depresyon ilacı niyetine içelim. Son yılların modası bu: Hz. Mevlana bir maneviyat gurusuymuş (Hindu rahip), Mesnevi modern zamanlara özgü bir kişisel gelişim kitabıymış gibi tanımlanıyor bazı çevrelerce. Oysa Mesnevi ile Uzakdoğu felsefeleri arasında dağlar kadar fark var. Öyle ki, geride tasavvufi hikmetlere dair kitaplar bırakmış rahmetli Nusret Tura’nın dediği gibi, “Uzakdoğu felsefeleriyle de arınmaya çalışabilir, nefsinizi terbiye etme gayreti içinde olabilirsiniz ama sizi yolda Allah karşılamaz. Oysa tasavvuf yolcusunu yolda Allah karşılar.” Bu konuyla ilgili Psikiyatrist Mustafa Merter’in epeyce ses getiren kitabı Dokuz Yüz Katlı İnsan’a bakılabilir ayrıca. Öyle diyor Merter, depresyonuma uzak doğu felsefelerinden çare aradım, ne zaman ki tasavvufla tanıştım ancak o zaman kurtulabildim. İkisi aynı şey değildir, vesselam.

ÖZÜR DİLEYEN BİR İSRAİL

Geçtiğimiz aya damgasını vuran olaylardan biri hiç kuşkusuz İsrail ile aramızda yaşanan büyükelçi ağırlama kriziydi. Ankara, Tel-Aviv büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yönelik çirkin tutumun ardından İsrail’den özür mektubunu aldı. Mektupta, “Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim yoktu. Girişimin yapılış biçimi ve algılanışı nedeniyle özür dilerim. Lütfen bunu büyük saygı duyduğumuz Türk halkına iletin” denildi. Mektubun gelmesinde Türkiye’nin ve basının izlediği tutum önemli bir rol oynadı. Böylece dünya kamuoyu İsrail’i de bir olay nedeniyle özür dilerken görme mutluluğuna nail oldu.

MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR

İsviçre’deki minare yapımıyla ilgili bir referandum yapılmıştı hatırlarsanız. Bu referandumda İsviçreliler minare yapımıyla ilgili olarak %53 oranında hayır oyu kullanmışlar, minarelerin yasaklanmasını istemişlerdi. İsviçrelilerin bu denli yasakçı olmaları bize de ilginç gelmişti. Küçük bir araştırma yaptık ve hem bu yasağın zemininin hazırlanmasında basının rolünü göstermesi açısından hem de bir paranoyanın dışavurumu olarak hayli ilgi çekici bir hadiseyle karşılaştık: Schweizer adlı İsviçre gazetesi bu süreçte esas rolü oynamış.

Bu gazete aslında İslam’da minare diye bir şey olmadığını ama Müslümanların minarelere yerleştirdikleri aygıtlarla çevredeki insanları gözetlediklerini ve bir süre sonra da bu minarelerin güvenliklerini tehdit edecek üslere dönüşeceğini yazmış mesela. Konuyla pek ilgili olmayan halk da bu haberlerden etkilenerek olumsuz yönde oy kullanmış. İster kitle iletişim açısından olsun, ister siyaset, isterse sosyoloji açılarından olsun üzerinde düşünülmeye değer bir örnek olay gibi geldi bize.

ÜÇ YAŞINDAKİ BİR CİMCİME NE İSTER

• “Anne domuz gribi deme dunuz gribi de, domuz demek çok ayıp” diyerek, annesini düzeltmek ister (Sena Nur)

• “Hayır, beni öpmeyin, size virüs bulaştırabilirim” diyerek öpme girişimlerini engellemek ister.
(Didem)

ORGANİKÇİNİN GÜNLÜĞÜ

• Kurutulmuş domatesler hem yemeğe inanılmaz bir lezzet katıyor, hem de çok vitaminli. Eğer yazın kurutmadıysanız, aktarlarda bulabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri biraz haşlayıp rondodan geçirerek ya da biraz suda bekletip yumuşatarak istediğiniz salata ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

• Günlük olarak bitki çaylarınıza katacağınız bir çubuk tarçının hem tatlı yeme arzunuzu bastırdığını, hem de şeker hastalığına karşı sizi koruduğunu hatırlatmış olalım.

AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“Aziz dost! Sen tek bir kişi değilsin, sen bir alemsin. Sen derin ve çok büyük bir denizsin. Ey insan-ı kamil! O senin muazzam varlığın, belki dokuz yüz kattır, dibi kıyısı olmayan bir denizdir. Yüzlerce alem o denize gark olup gitmiştir.” (Hz. Mevlana)

Zeynep EKŞİ ÖZEL

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Haberiniz olsun
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:48:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Haberiniz olsun rüya tabiri,Haberiniz olsun mekke canlı, Haberiniz olsun kabe canlı yayın, Haberiniz olsun Üç boyutlu kuran oku Haberiniz olsun kuran ı kerim, Haberiniz olsun peygamber kıssaları,Haberiniz olsun ilitam ders soruları, Haberiniz olsunönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes