๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => El-Akl ve Fehmül Kuran => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 19 Haziran 2011, 15:40:56



Konu Başlığı: Kur ân Ehlinin Üstünlükleri
Gönderen: Ekvan üzerinde 19 Haziran 2011, 15:40:56
Kur'ân Ehlinin Üstünlükleri

 

Kur'ân okuyup da okuduklarını düşünenler Allah'ın dostlarıdır. Allah (c) onları, Kuf ândan tüyleri ürperenler [596] diye ni­telemiştir. Allah'ı zikrettikleri için onların gözleri yaşarır ve kalpleri huzura kavuşur. Allah (c); içlerinden Allah'ın kitabında hidayet bulup, ona tabi olanlara, dünyada sapkınlıktan kurtuluş, ahirette de mutluluk ve ahiret azabından kurtuluş vaadetmiş ve: Benim hidaye­time bağlı olan sapmaz ve bedbaht olmaz [597] buyurmuştur.

Bundan sonra Haris; Kur'ân ezberleyip okuyanların üstünlük­lerine ilişkin bir takım hadisler rivayet etmektedir: Allah (c) kela­mını dinlediklerinde eriyip gitseler veya cansız düşüp hepsi ölseler bu onların hakkıdır ve kendilerine asla çok görülmemelidir. Çünkü bu ayetleri kendi zatı ve arşından vahyeden Allah'tır. O yedi kat göklerin derinliklerinden seslenmektedir. Dinleme ve gereğini yapma açısından; cahile göre alîm ve diğerlerine göre de müşfik bir annenin söz önceliği vardır. Bilinmelidir ki, bilenlerin en bilgi­ni ve merhametlilerin en merhametlisi Allah'tır. O'nun kelamı, ön­celikle dinlenmeli, emir telakki edilmeli ve düşünülüp anlaşılmalı­dır. Kur'ân'ı okuyanlar dikkatlerini toplayıp onu anlamaya motive olurlarsa, zihinleri berraklaşır; zihinleri berraklaşırsa, anlama arzu­lan artar, yakînî bilgi oluşur ve zikri ile de bu bilgi berraklaşır.

Kur'ân okuyan; Kur'ân'daki nasîh-mensuh, muhkem-müteşabih, amm-hass, mukaddem-muahhar, mevsul-mefsul ve garip ifa­de ve anlamlar, dilbilim, sünnet ve icma gibi konularda yeterli bil­giye sahip olmalıdır. İbn-i Abbas şöyle demiştir:

Kur'ân dört katogori üzere nazil olmuştur:

a- Herkesin bilmek zo­runda olduğu helal-haram;

b- İlim sahiplerinin bildiği tefsir;

c- Arabların bildiği dil;

d- Allah'tan başka kimse bilmediği te'vil. [598]


[596] Zümer: 39/23.

[597] Taha: 20/123.

[598] Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 239-240.