> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Ekonomi > Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik  (Okunma Sayısı 833 defa)
17 Temmuz 2011, 09:46:51
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 17 Temmuz 2011, 09:46:51 »



Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik

  Türkiye, 2010 yılında 10 bin doların üzerinde kişi başı gelire sahip, 70 milyonun üzerinde nüfusu bulunan 6'ncı ülke
oldu.

ABD, Almanya, Japonya, Brezilya ve Rusya'nın bulunduğu kategoriye girmenin kolay olmadığını ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz yıl kişi başı gelirini en çok artıran ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Küresel krizde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde duraklama yaşanırken Türkiye, 2010'da yüzde 8,9 büyüme gösterdi. Uluslararası kuruluşların raporları, Tür- kiye'nin ekonomisini başarılı bir şekilde idare ettiğini teyit ederken, son olarak The Economist'e bağlı araştırma şirketi Economist Intelligence Unit'in yaptığı analizde Türkiye'nin 2010'da 10 bin doların üzerinde kişi başına gelire sahip 70 milyonun üzerinde nüfusu bulunan 6. ülke konumuna yükseldiğini ortaya koydu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sonucun sevindirici olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye'nin bu noktaya gelmesinin temel kaynağı, 2010'da gösterdiği ekonomik perfor- manstır." değerlendirmesinde bulundu. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, Almanya ve Japonya ile birlikte Brezilya ve Rusya'nın bulunduğu kategoriye girmenin kolay olmadığını ifade eden Çağlayan, bu ülkelerin ekonomik büyüklükleri hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin, de 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin 2010'da yüzde 7,9 ile bu grupta "kişi başına düşen reel gelir artışı" en yüksek ülke olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, Brezilya'da yüzde 6,5, Almanya'da yüzde 3,6, Japonya'da yüzde 4,2, ABD'de yüzde 1,8, ve Rusya'da yüzde 4,2 artış kaydedildiğini belirtti. Türkiye'nin 2010'da, bir önceki yıla kıyasla reel milli gelirinin yaklaşık yüzde 9 arttığına işaret eden Çağlayan, bu oranın da diğer 5 ülkenin artış oranlarının üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Çağlayan, Türkiye'nin sağladığı büyümenin özel sektör odaklı, yatırımın ve iç pazarın güçlü olduğunu ifade ederek, ülkenin performansına ilişkin karşılaştırmalı şu bilgileri verdi: "Bu büyüme özel sektör odaklıdır. Türkiye'nin, 2010 yılında 'kamu harcamalarının reel gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) katkısı', diğer ülkelerle kıyaslandığında en düşük değere sahiptir. 10 bin dolar liginde yer alan diğer 5 ülke ile kıyaslandığında Türkiye'nin kamu sektörü üzerinden değil, özel sektör tabanlı bir büyüme sergilediği ortadadır. Bu büyüme sanayi kaynaklıdır."

Bakanın verdiği bilgilere göre, 10 bin dolar liginde yer alan diğer 5 ülke ile kıyaslandığında Türkiye, 2010 yılında yıllık bazda sanayi üretimini Japonya'dan sonra en fazla artıran ikinci ülke oldu. Bir önceki yılla kıyaslandığında 2010'da Almanya sanayi üretimini yüzde 10,9, Brezilya yüzde 10,5, Rusya yüzde 9 artırırken Türkiye 2010'da yüzde 13,1'lik bir sanayi üretimi artışı gerçekleştirmiştir. Bu büyüme yatırım temellidir. Diğer 5 ülke karşılaştırıldığında 'brüt sabit sermaye yatırımlarının reel GSYİH'ye katkısı' (yüzde 6) en yüksek ülke Türkiye. En yakın Brezilya'da dahi bu oran yüzde 3,8. Diğer ülkeler için bu oran yüzde 1,5'in altında seyrediyor. Bu büyüme iç pazarın güçlü olmasından kaynaklanıyor. 2010'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,3'lük reel iç talep artışı ile 10 bin dolar ligindeki ülkeler içinde en yüksek artışa sahip ülke Türkiye oldu. En yakın takipçisi Rusya için bu oran yüzde 10,3 ve diğer 4 ülkenin ise yüzde 10'un altında kaldı. Türkiye büyürken ihracatını da artırdı. 10 bin dolar ligindeki ülkelerden Türkiye, Almanya ve Rusya ile birlikte 'mal ve hizmet ihracatının milli gelire oranı' yüzde 20'nin üzerinde olan 3 ülkeden biri oldu. Türkiye büyürken, kamu borçluluk oranını düşürdü. Türkiye 2010 yılı itibarıyla kamu borçlarının milli gelire oranı açısından Rusya'dan sonra (yüzde 10 civarında) en düşük değere sahip. Brezilya'da yüzde 60, Almanya'da yüzde 80, Japonya'da yüzde 100'ün çok üzerinde olan bu oran, Türkiye'de yüzde 40'lar civarında. Türkiye, 2010'da kamu borçlarının milli gelire oranını bir önceki yıla göre yüzde 8 civarında aşağı çekti.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:30:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik rüya tabiri,Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik mekke canlı, Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik kabe canlı yayın, Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik Üç boyutlu kuran oku Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik kuran ı kerim, Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik peygamber kıssaları,Kişi başı gelirde ilk 10'a girdik ilitam ders soruları, Kişi başı gelirde ilk 10'a girdikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes