> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Yaşamdan Seçmeler > Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun!
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun!  (Okunma Sayısı 1880 defa)
12 Haziran 2016, 21:52:52
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 12 Haziran 2016, 21:52:52 »



Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun!

İlahiyatçı Doç. Dr. Fatih Çollak, “Kur’ân’ın hem Arapça aslını, hem de açıklamalarını birlikte okuyan kişi, Kur’ân’ın indiriliş gayesine uygun hareket etmiş, en anlamlı bir ibadeti yerine getirmiş olur” dedi.

İlahiyatçı Doç. Dr. Fatih Çollak, her Ramazan ayının Kur’ân nûrunun bir yıldönümü olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Çollak, “Kur’ân’ın hem Arapça aslını, hem de açıklamalarını birlikte okuyan kişi Kur’ân’ın indiriliş gayesine uygun hareket etmiş, en anlamlı bir ibadeti yerine getirmiş olur” diye konuştu.

-Kur’ân’ın Ramazan ayı ile ilişkisi ve Müslümanların özellikle bu ayda Kur’ân’a yönelik aktivitelerinin sebebi nedir?

-Bu sorunun cevabı Kur’ân-ı Kerim’de verilmiştir. Şöyle ki Ramazan ayından bahseden âyet-i kerîmede (Bakara 2/185) Kur’ân’ın o ayda ve Kadir gecesinde (Kadir 97/1) indirildiği bildirilmektedir. Denilebilir ki, Kur’ân Ramazan ayında doğmuştur. Ramazan ayı ve Kadir  gecesi Kur’ân’ın dünyaya geldiği müstesna bir mevsimdir. Bu sebeple on bir ayın sultanı olarak dinî kültürümüzde hak ettiği yeri almıştır. Ramazan ayının Kur’ân’la ilişkisi için bundan daha önemli bir sebep olmasa gerek. Böyle bir ilişkiyi pekiştiren bir başka gerekçe de Hz. Peygamber’in her sene kendisine vahyedilen Kur’ân âyetlerini melek Cibril ile mukâbelesini (metni karşılaştırma, karşılıklı okuma) Ramazan ayında yapmış olmasıdır. Nihayet bu mukâbelenin Hz. Peygamber’in vefatına tekaddüm eden Ramazan ayında iki defa gerçekleşmiş olması (arza-ı ahire) Kur’ân’ın Ramazan ayı ile ilişkisini ortaya koyan tarihi bir belgedir. Demek ki Kur’ân Ramazan ayında indirilmiş, her âyet yahut sûre Hz. Peygamber’e lafız ve manasıyla ezberletilip öğretilmiş, Ramazan gecelerinde melek Cibril’in okuduğu âyetleri Hz. Peygamber dinlemiş, O’nun okuduklarını melek Cibril takip etmiş, böylece vahiy metni kontrolden geçirilmiştir. Bütün bunlar tabiatıyla Ramazan ayının bir Kur’ân ayı, Kur’ânî faaliyetlerin yoğunlaştığı bir mevsim olarak değerlendirilmesinde önemli sebepler olmuştur.

Kur’ân’ın ilk muhataplarından günümüze uzanan süreçte nesiller boyu Müslümanlar, Hz. Peygamber ile Cibril arasında Ramazan aylarında gerçekleştirilen Kur’ân mukâbelesini örnek almak suretiyle özellikle Ramazan ayında Kur’ân okumak, onu dinlemek ve onunla ilgili diğer faaliyetleri yoğunlaştırmak suretiyle bir Kur’ân geleneği oluşturmuş, mukâbele yahut hatim adı altnda bu geleneği günümüze kadar taşımıştır.

-Bu kutsi gelenek ve anlayış çerçevesinde bugün bir Müslüman Kur’ân’ı nasıl okumalı yahut Kur’ân okumaktan ne anlamalıdır? Bir başka ifade ile günümüz Müslümanlarının Kur’ân’la diyaloğu nasıl olmalıdır?

FARKLI İKİ KAVRAM

-Sorunuza geçmeden önce şunu ifade etmem gerekir ki, ‘Kur’ân okumak’la ‘Kur’ân’ı okumak’ birbirinden farklı iki keyfiyettir. Birinci keyfiyet, yani Kur’ân okumak, Allah kelamını literal çerçevede yani lafzi boyutuyla kıraat etmektir. Kur’ân harf ve kelimelerini kendine özgü disiplin içinde (tecvid kurallarıyla) telaffuz etmek, onu kendi tavrı içinde aslına uygun olarak okumak ilahi metnin korunmasında kaçınılmaz bir keyfiyettir. Bizatihi Kur’ân, kendisinin Allah tarafından nasıl okunduğunu (Furkân, 32) haber vermekte, Hz. Peygamber’e de öyle okuması hususunda emir verildiğini bildirmektedir (Müzzemmil, 4) İşte Allah kelamının bu keyfiyet içerisinde kıraat edilmesi Kur’ân okumak olarak değerlendirilmelidir. Bu çerçevede Kur’ân okumak bir ibadettir; onun okunması ve dinlenmesi kalplere huzur ve ma’nevi lezzet veren, insan ruhunu dingin kılan büyüleyici bir tesire sahiptir. Okuyan da, dinleyen de bu büyüleyici etkiyle kendinden geçip gözyaşı döker. Bu etkileşim inkâr edilemez bir olgu olmakla birlikte ne mahiyeti kavranabilir, ne de tarif edilebilir. Yaprakların hışırtısının, rüzgarın uğultusunun ve çağlayanın şırıltısının insan ruhunda meydana getirdiği sukunet, huzur ve dinginlik de yaşanan bir hal olmasına rağmen nasıl bir şey olduğunu tarif etmek mümkün değildir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur’ân’ın bu çizgide okunması başlıbaşına bir olgudur, gerekli bir vecibedir, sevabı olan bir ibadettir. Kur’ân okuyanlar hem Kur’ân diliyle, hem Hz. Peygamber’in hadisleriyle övülmüştür. Mazrufa nisbetle zarf makamındadır; maksada nisbetle vasıtadır; ehemme nisbetle mühimdir.

KUR’AN’I OKUMAK

İkinci keyfiyet ise ‘Kur’ân’ı okumak’tır. ‘Kur’ân’ı okumak’, mümin-Kur’ân diyaloğunda asıl maksattır; birincisine nisbetle daha mühim bir keyfiyettir. Unutmamak gerekir ki Kur’ân’ın Hz. Peygamber’e ve onun şahsında tüm insanlığa gönderilmesinin asıl sebebi muhataplarını karanlıklardan aydınlığa çıkarmak, vahşetten medeniyete yükseltmek, zulümden adalete kavuşturmak, çirkinlikten güzelliğe ulaştırmak ve yanlıştan doğruya yöneltmektir. Doğrudan ve dolaylı birçok âyet-i kerime bize bu gerçeği ifade eder. Bu maksada ulaşmak için âyetler üzerinde aklın kullanılması, derinlemesine düşünülmesi, Kur’ân okumada fikri boyutun ihmal edilmemesi ve onun diri bir ruh haliyle okunması hususunda sık sık uyarıda bulunulmuştur. İyi tahlil edildiğinde görülecektir ki oruç ibadetinin Ramazan ayına tahsis edilmesinin hikmeti, insanlığın kurtuluş rehberi niteliğindeki Kur’ân’ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah, Kur’ân’ın yeni bir doğum yıldönümü olan her Ramazan ayında Müslümanların Kur’ân’ı yeni nazil oluyormuş gibi karşılamalarını istemektedir.

Müslümanların diri bir ruh hali ile, terbiye edilmiş bir irade ile ve nefsin zaaflarından arınmış bir kalp ile Allah’ın bu sözlü mucizesini okumaları, bunun için yemek, içmek ve cinsi duygu gibi nefsin temel eğilimlerinden soyutlanmaları ve en yüce duygularla ilahi kelama yoğunlaşmaları murad edilmektedir.

Kur’ân’ı okumak, harf ve kelimeleriyle insanlara tecelli eden ilahi lütuf ve rahmetten nasip almaktır;
Kur’ân’ı okumak, dünyayı ukbaya, maddeyi manaya bağlayan en mühim vasıtaya bağlanmaktır;
Kur’ân’ı okumak, o kelâmın sahibi ile münacat (alçak sesle konuşma) halinde olmaktır. Kur’ân’ı okumak, onun mahiyeti ve Allah’ın muradı hususunda anlayış tazelemektir. Kur’ân’ı okumak, kendisine hitap eden ilahi âyetleri muhatap almaktır. Kur’ân’ı okumak, o yüce kelamı okumak suretiyle Yaratan ile iletişim kurmak, Kur’ân enerji hattından yararlanmak ve bunun için de onun yönlendirmelerine kulak vermektir.

Kaynak: Vakit Gazetesi

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun!
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:23:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! rüya tabiri,Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! mekke canlı, Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! kabe canlı yayın, Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! Üç boyutlu kuran oku Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! kuran ı kerim, Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! peygamber kıssaları,Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun! ilitam ders soruları, Kur'an okumayın, Kur'an'ı okuyun!önlisans arapça,
Logged
12 Haziran 2016, 22:19:53
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2016, 22:19:53 »

Esselamu aleykum.Kur ani kerimi hakkiyla okuyan ve mealini okuyup kendine rehber edinen ve allahin rizasini rahmetini kazanan kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun paylasimdan halim abi..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Haziran 2016, 02:58:20
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2016, 02:58:20 »

Ve aleykumusselam ve rahmetullah.insallah ikinci keyfiyet olarak aciklanan kisimdaki gibi bir ruh haletine ulasip,muhafaza edip daimi Kuranı bu hal uzere okuyabiliriz.iste o zamn Kuran in hakikatini cok daha iyi kavrayabiliriz.Allah razi olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Haziran 2016, 03:12:44
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #3 : 13 Haziran 2016, 03:12:44 »

Ve aleykumusselam...Kur-anı Kerimi hem arapça olarak okuyup,mealini de hemen arkasından okursak gerçek manada Kuranı Kerimi okumaya adım atmış oluruz.Mevlam hakkıyla yaşamayı nasip eylesin İnşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Haziran 2016, 13:39:46
Selma 8
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.284



« Yanıtla #4 : 13 Haziran 2016, 13:39:46 »

Esselamü Aleyküm
Kuran okuyacak olan bir kişī kuranı hem arapçasiyla hemde türkçesini okumasi gerekir ki ibadetini yerine getirsin daha iyi  anlasin kurani
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2016, 13:43:09 Gönderen: Selma 8 »
Kayıtlı

TESETTÜR TARZ DEĞİL FARZ
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes