> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Vedîa Konuları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vedîa Konuları  (Okunma Sayısı 2670 defa)
26 Şubat 2010, 14:52:20
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 26 Şubat 2010, 14:52:20 »



Tanımı:

Sözlük anlamı îtibâriyle "Vedîa muhafaza etmesi için, sahibinden başkasının yanına konulan şey demektir.

"Evda´tühü mâlen" denildiğinde, yanında "vedîa" (emânet) ol­sun diye falana mal verdim anlamı kasdedilir. Aynı cümle, yanımda "vedîa" olsun diye falandan mal aldım anlamına da gelir. "Vedîa", (emânet) zıt isimlerden olup korumak amacıyla malı vermek anlamı­na kullanıldığı gibi, aynı amaçla almak anlamına da kullanılabilir. "Evdaa" fiilinin masdarı "iydâ"´ şeklinde gelir ki, bu da "vedîa" an-lamınadır. "Vedîa" kelimesi isim olup başkasının yanına emânet ola­rak bırakılan şey için kullanılır.

"Vedîa"nın fıkıh ıstılahındaki anlamına gelince, mezheblerin bu husustaki geniş açıklamaları aşağıya alınmıştır.

(52) Mâlîkîler vedianın iki tanımı olduğunu söylediler:

a- Vedîa, masdar olan iyda anlamındadır. Bu tanımdan ötürü vedîa kı­lınan şeyin tanımlanması gerekir.

b- Vedîa, emânet bırakılan şey anlammadır. Mastar olan iyda anlamın­da tanımlanması iki şekilde olur:

1- Vedîa, sırf mal muhafazası için başkasını vekil tâyin etmekten iba­rettir, îyda, vekâlet verme türlerinden özel bir türdür. Çünkü iyda özellikle mal muhafazası için başkasını vekil tâyin etmektir. Alım-satım, talak, ni­kâh, davalaşma ve benzeri hususlarda başkasına vekâlet vermeye iyda den­mez. Muhafaza amacıyla, kişinin kendi çocuğunu veya hanımını başkasının yanına bırakması gibi mâlî emânetler dışındaki emânetler de vedîa kapsamı­na girmezler. Başkasının yanına bırakılırken salt muhafaza amacı güdülme­yen mallar da vedîa kapsamına girmezler. Diğer işler için kişinin başkasına vekâlet vermesi gibi. Bu durumda vekil, kendi yanına bırakılan malı sadece muhafaza etmekle kalmaz, aynı zamanda o malda tasarrufta da bulunabilir.

2- Vedîa, nakli sahih olan mülk bîr şeyin, sadece muhafazasını emanet­çiye nakletmekten ibarettir. Yani hayvan, ev eşyası, altın ve gümüş gibi taşı­nabilir mülk eşyaların muhafazası, sahibine aittir. Başkasının yanma vedîa (emânet) olarak bırakılması, emanetçiye başka bir tasarruf yetkisi vermek­sizin, bu eşyanın muhafaza işini ve sorumluluğunu onun uhdesine naklet­mekten ibarettir. Böyle demekle satma, satın alma, hîbe ve sadaka gibi, mülkiyetin kendisini şahıstan şahısa aktaran akidler kapsam dışına çıkarıl­mış oldu. İcar ve rehin akidleri de böyledirler.

"Müik bir şey" demekle de çocuk ve zevce, vedîanın kapsamı dışına çıkarılmış oldu. Çünkü bunlar mülk edinilemezler. "Nakli sahih olan" de­mekle de ev ve araziler gibi taşınmaz akarlar, vedianın kapsamı dışına çıka­rılmış oldu. Bunların başkası tarafından muhafaza edilmelerine vedîa denmez. Buna karşın bazıları, bunların da başkası tarafından muhafaza edilmelerine vedîa denilebileceğini ve bunlarm vedîa tanımı dışında tutulmalarının doğru olmayacağını söylemişlerdir. Buna göre vedîa tanımına "nakli sahih olan" kaydını koymaya gerek yoktur. Vedîanın, emânet bırakılan şey anlamında tanımlanmasına gelince; vedîa, sadece muhafaza sorumluluğu emanetçiye nak­ledilen mülkten ibarettir. "Muhafaza sorumluluğu emanetçiye nakledilen" kaydını koymakla az önce anlattığımız, "nakli sahih olan" kaydı üzerine yapılan ihtilâf ortadan kalkmış olmaktadır.

Hanefîler dediler ki: "Vedîa", "iyda*" mânâsına olup, bir kişinin kendi malını muhafaza etmesi için, sarih veya dolaylı bir ifâdeyle, başkasını yetkili kılmasından ibarettir. "Bu malı kendi yanında benim için muhafaza etmek üzere al" cümlesini sarih ifâdeye örnek olarak gösterebiliriz. Dolaylı olana gelince, bu da şöyle olur: Bir kişi, hazırda bulunmayan bir kimseye âit bir eşyayı bulur ve yanma alırsa, bu eşya onun yanında vedîa olur. Eğer bu malı muhafaza etmeyip bırakırsa (ve sonra da bu mal telef olursa) kendi­si sorumlu olur. Ama sahibi hazır iken, vedîa olarak alır sonra yine bırakır da bu mal kaybolursa, sorumlu olmaz.

Vedîanın emânet bırakılan eşya anlamında tanımlanmasına gelince bu, koruması için emin kişinin yanma bir mal bırakmaktan ibarettir. Vedîa, emâ­netten ayrı bir şeydir. Zîrâ vedîa, tazmin olunmayan her şeyin adıdır. Âriye ve icardaki mal gibi (telef oldukları takdirde) bedelleri tazmin olunmayan her çeşit eşyayı kapsar. Emânette kabul şart değildir. Vedîa ise, sarih veya dolaylı bir kabulle de olsa icap ve kabul ile emîn kişinin yanma bırakılan şeyin özel adıdır.

Şafiîler dediler ki: İyda anlamındaki vedîa,1 başkasının yanma bıra­kılan malın muhafaza edilmesini gerejctiren bir akidtir. Akidten maksat, mu­hafaza talebini gerektiren sîgadır. Abdullah´ın Murad´a: "Bu malı muhafaza etmeni istiyorum" demesi ve Murad´ın da; "kabul ettim" demesi gibi. Ve dîa kelimesi şer´an, muhafaza için başkasının yanına bırakılan malın adıdır. Bu kelimenin iyda akdi içjfn İsim olarak kullanılması, yalnızca şer´î anlam­dadır. Ama hem akid hem de mal için isim olarak kullanılması, hem şer´î hem de lügavîdir.

Hanbelîler dediler ki: "İyda" anlamında "vedîa", bir malı ücret­siz olarak koruma hususunda başkasını vekil tâyin etmektir. İstida´ ise vedi­ayı kabul etmek ve onu muhafaza için verilen vekâleti benimsemektir. Müvekkilde aranan şartlar, mûdîde de aranır. Vekilde aranan şartlar, vedî­ayı alacak olan mûde´ de de aranır. Vediada muteber olan şeyler, vekâlette de muteber olurlar.

Vedianın Rükün Ve Şartları

İyda´ anlamında vedîanın dört rüknü vardır:

1- Vedîa olarak bırakılan ayn.

2- Vedîa sîgasi.

3- Mûdî. Malını başkasının yanına bırakan kimse.

4- Mûde´. Buna vedî de denilir ki; bu da vedîayı muhafaza eden emin kişidir.

Rükünleri bu terimlerle ifâde edeceğiz. Bu rükünlerden her biri için bir takım şartlar vardır. Bu şartları aşağıda mezheblere göre de­taylı olarak anlatmaya çalışacağız.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vedîa Konuları
« Posted on: 25 Nisan 2024, 21:57:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vedîa Konuları rüya tabiri,Vedîa Konuları mekke canlı, Vedîa Konuları kabe canlı yayın, Vedîa Konuları Üç boyutlu kuran oku Vedîa Konuları kuran ı kerim, Vedîa Konuları peygamber kıssaları,Vedîa Konuları ilitam ders soruları, Vedîa Konularıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes