> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Talâk (Boşanma)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Talâk (Boşanma)  (Okunma Sayısı 6603 defa)
02 Mart 2010, 20:02:22
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 02 Mart 2010, 20:02:22 »



Talâk (Boşanma)

Tanımı

Talakın Rükünleri

Talâkın dört rüknü vardır.

Talâkın Şartları

Talâkın Vâcib Ve Haram Gibi Kısımlara Ayrılması

Sünnî Ve Bid´î Talâk.

Bid´î Talâka Terettüb Eden Hükümler

Bid´î Talâkın Haram Olduğu Konusunda Kitab Ve Sünnetten Deliller

Sarih Talâk.

Talakın Kinayeleri

Talâk Kinayelerinin Kısımları

Talakın Kadına Veya Kadının Bir Kısmına İzafe Edilmesi

Kocanın Karısına "Sen Harams1n","Sen Haram Kılınmışsın" Veya "Haram Üzerime Olsun" Demesine İlişkin Bir Konu

Talâkın Birden Fazla Oluşu.

Talâkın Zaman Veya Mekâna İzâfe Edilmesi

Talâkın Bir Şeyle Nitelendirilmesi Veya Bir Şeye Benzetilmesi

Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi?.

Hul

Tanımı

Hul´ün Câizliği Ve Deüli

DÖRT MEZHEBE GÖRE İSLAM FIKHI



Talâk (Boşanma)

Tanımı

Talâk kelimesi lügatte, bağı çözme anlamına gelir. Bu bağ; atın ve esirin bağı gibi maddî olabileceği gibi nikâh bağı gibi, manevî de olabilir. Nikâh, eşler arasında yapılan bir bağlantıdır. Lügate göre "lâm" harfi şeddesiz okunarak "talake´n nâkate" denir. Bu cümle, devenin ba­ğının çözülerek serbest kalması durumunda kullanılır. "Atlaka-itlâkan" ke­limesi de böyledir. Kadının kocasından boşanması durumunda da "tala-kati´l mer´etü" veya "talukati´l mer´etü" denir. "Talâk" kelimesi, "talaka" veya "ta!uka"nın masdarıdır ve bu bakımdan "fesâd" kelimesi gibidir. "Tatlîk"e gelince; "kelleme teklim, selleme teslîm" kelimeleri gibi, şeddeli "tallaka" fiilinin masdarıdır. "Tatlîk" kelimesi de talâk gibi maddî ve ma­nevî bağların çözülmesinde kullanılır.

Ayrıca "talâk" kelimesi şeddesiz "talaka" fiilinin masdarı olmakla bir­likte, şeddeli "tallaka" fiilinin ism-i masdarı olarak da kullanılır. Talâk, tat­lîk masdarınm ismidir.

Böylece anlıyoruz ki lügat, talâk veya tatlîk kelimesini maddî bağı çöz­mek anlamında kullandığı gibi, nikâh bağını çözme anlamında da kullan­maktadır. Câhiliyet devrinde araplar, talâk kelimesini karı - kocanın birbir­lerinden ayrılmaları anlamında kullanırlardı. İslâmiyet geldiğinde, kelime­nin -fıkıhçıların bazı İfâdelerinde az bir farklılık bulunmakla birlikte- özel olarak bu anlamda kullanılmasının devam ettirilmesini hükme bağladı. Fı­kıhçıların farklı İfâdeleri, bazı hükümlerde farklılık doğmasına neden olur. İşte bu nedenle "talâk" kelimesi ıstılahta, nikâhın ortadan kaldırılması ve­ya özel bir kelimeyi kullanarak nikâhın helâlliğinin eksilmesidir. Nikâhın giderilmesi, nikâh akdinin ortadan kaldırılması, yani nikâhın, eşlerin artık birbirlerine helâl olamayacakları derecede çözülmesi demektir ki, bu da erkeğin karısını üç talâkla boşaması durumunda olur. Nikâhın helâlliğinin azalması demek, talâk sayısının eksilmesi demektir. Bunun sonucu ola­rak zevcenin kocasına helâlliği eksilir. Bu da kocanın, karısını ric´î talâkla boşaması durumunda olur. Bu durumda zevcenin helâllığında eksilme olur. Bir kimseye karısı mutlak surette helâl olup üç talâka sahip bulunmasın­dan sonra; karısı iki talâktan sonra artık kendisine helâl olmaz; koca da ancak iki talâka sahip olur. Bazılarının talâkı tanımlarken söyledikleri: "Talâk, nikâh bağının tümünü veya bir kısmını kaldırmaktır" sözünün anlamı işte budur. Zîra karısını ric´î talâkla boşayan kişinin maksadı, nîkâh bağının bir kısmını çözmektir. Nikâh bağının tamamı, üç talâkla çözülür.

Özet olarak; ric´î talâk, nikâh akdini ortadan kaldırmamakta ancak talâkların sayısını azaltmaktadır ki, bunun sonucu olarak da zevcenin he­lâlliği eksilir. Bu nedenle, karısını ric´î talâkla boşayan kocanın, iddet süre­si zarfında onunla cinsel temasta bulunması helâl olmuştur. Cinsel temasta bulunması, karısına geri dönüş sayılır. Geri dönüşün cinsel temastan ön­ce özel bir lâfız kullanarak yapılması şart değildir. Temasta bulunurken ric´ate niyet etmesi de şart değildir.

Bu nedenle ric´î talâkı da kapsamına al­ması için, talâkın tanımına bir kayıt eklemek zorunlu oldu.

(1) Şâfîîler dediler ki: Ric´î talâk, tıpkı bâin talâk gibi nikâh bağını orta­dan kaldırır. Karısını boşayan erkeğin, onunla cinsel temasta bulunması veya şehevî bakımdan yararlanması helâl olmaz. Ancak sarih olsun, kinaye olsun geri dönüşü hissettirecek bir lâfzı kullanarak karısına döndükten sonra onunla cinsel temasta bulunabilir veya şehevî bakımdan yararlanabilir. "Seni kendi-me´geri çevirdim", "sana döndüm", "seni kendime döndürdüm" gibi sözler, sarih ric´at sözlerine örnek olarak gösterilebilir. "Seninle evlendim", "seni nikahladım" gibi sözlerse, kinayeli ric´at sözlerine örnek olarak gösterilebi­lir. Çünkü bunlar nikâh akdinde sarihtirler. Ric´atte ise kinaye olurlar. Ric´a-tin şahitler önünde yapılması sünnettir. Haram olduğunu bilerek, ric´atten önce karısından yararlanırsa, tâzîre müstehak olur. Ancak bunu yapan kita­bî ise ve dinine göre ric´atin cinsel temas ve yararlanmayla yapılması caiz ise, o, bu hüküm üzere bırakılır. Bu nedenle Şâfıîler talâkı, "nikâh akdini, talâk ve benzeri lâfızlarla çözmektir" şeklinde tanımlamışlardır. Sonra eğer nikâhtan kasıt akid ise, tanımdaki "nikâh akdi" tamlaması, açıklayıcı nitelikteki bir tamlamadır. Buna göre tanımın anlamı, akdin -ki o da nikâhtır- çözülmesi veya başka bir deyişle nikâhın ortadan kaldırılmasıdır, nikâhtan kasıt cinsel temas ise, tamalama, gerdek anlamda bir tamlamadır. Buna göre tanımın an­lamı, cinsel teması mubah kılan akdin ortadan kaldırılması demektir.

(2) Mâlikîler dediler ki: Karısını ric´î talâkla boşayan kişi, ric´âte niyet etmeksizin onunla cinsel temasta bulunursa, bu ric´at olmaz. Ric´at niyetiyle yapılmayan temas, ric´at sayılmaz. Ama bu niyetle yapılırsa, ric´at sayılır. Şu halde ric´î talâk, nikâh akdini ortadan kaldırmamaktadır. Şayet kaldırmış ol­saydı, kocanın onunla temasta bulunması helâl olmazdı. Bu nedenle Mâlikî-ler talâkı, "kocanın karısından yararlanma helâlliğini kaldıran hükmî bir sı­fattır ve iki kez tekrarlanınca, kadın başka biriyle evlenip de ondan boşan­madan önce kocasına helâl olmaz" şeklinde tanımlamışlardır. Bu tanım, Ha­nefî ve Hanbelîlerin, sayfanın üst tarafında nakledilen tammlarıyla çelişme­mektedir. Mâlikîlerle bunlar arasında ihtilâf yoktur. Ancak cinsel temas yo­luyla ric´atin Mâlikîlere göre sadece niyetle olabileceği, Hanefîlerle Hanbelîlere göre ise bunun şart olmadığı şeklinde bir ihtilâfları vardır. Ric´î talâkın nikâh akdini ortadan kaldırmayacağı konusunda ihtilâf yoktur. Mâlikîlerin "hükmî sıfattır´* sözlerindeki sıfattan kasıt, kişinin şahsıyla var olan bir ol­gudur ki, "tatlîk" kelimesiyle ifâde edilmek istenen de budur. Çünkü "tat-lîk", yani boşama, ancak boşayan kişi ile var olabilen bir olgudur ve ayrıca bu kişinin de bir sıfatıdır. "Hükmîmden kasıt, var olmayan itibarî bir sıfat­tır. Çünkü olgu, itibarî bir iştir. Tatlîk (boşama) ise nikâh bağım çözmektir ki, bu da manevî (sübjektif) bir iş olduğundan dolayı kendisine delâlet ede­cek bir lâfza muhtaçtır. Bu nedenle Hanefi ve Hanbelîler, talâkın tanımını yaparken "özel kelimeler" kaydını eklemişlerdir. Şüphesiz Mâlikîler buna mu­halif değildirler. Mâlikîlerin: "Bu, iki kez tekrarlanınca, kadın kocasına ha­ram olur" sözüne gelince, bunun anlamı üç talâkla boşanmadıkça kadının kocasına haram olmayacağıdır. Çünkü tekrar, önceden bir boşama olduğu­nu gerektirir ve tekrar, iki defayla tasrih edilmiştir. Yani iki defa tekrarlanın­ca kadın, artık kocasına haram olur. Bu kayıt, Hanefî ve Hanbelîlerin "veya kadının kocasına helâlliğinin eksilmesi" kaydı gibidir. Zîra iki kaydın da amacı, ric´î talâkı da talâk tanımına eklemektir. Ric´î talâk, nikâhın helâlliğini kal­dırmaz.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Talâk (Boşanma)
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:00:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Talâk (Boşanma) rüya tabiri,Talâk (Boşanma) mekke canlı, Talâk (Boşanma) kabe canlı yayın, Talâk (Boşanma) Üç boyutlu kuran oku Talâk (Boşanma) kuran ı kerim, Talâk (Boşanma) peygamber kıssaları,Talâk (Boşanma) ilitam ders soruları, Talâk (Boşanma) önlisans arapça,
Logged
05 Mayıs 2018, 03:09:48
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 05 Mayıs 2018, 03:09:48 »

Aleykumselam.bosanirken ıslamın emirlerinin ne olduğunu öğrenmiş olduk.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

05 Mayıs 2018, 05:35:38
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #2 : 05 Mayıs 2018, 05:35:38 »

Aleykümüsselam talak ile boşanma caizdir kimse boşanmak zorunda kalmaz inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

05 Mayıs 2018, 10:23:28
sedanurr

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 534



« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2018, 10:23:28 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri boşanacak duruma getirmez inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
05 Mayıs 2018, 12:49:12
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #4 : 05 Mayıs 2018, 12:49:12 »

Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes