> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu  (Okunma Sayısı 4423 defa)
03 Mart 2010, 15:36:11
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 03 Mart 2010, 15:36:11 »



Kocanın Karısına "Sen Harams1n","Sen Haram Kılınmışsın" Veya "Haram Üzerime Olsun" Demesine İlişkin Bir Konu

Erkeğin karısına: "Sen benim üzerime haramsın", "sen haram kılın­mışsın", "ALLAH´ın bana helâl kıldığı şey, haram edildi" veya bunlara ben­zer sözler söylemesi durumunda boşanmanın gerçekleşip gerçekleşme­yeceği hususunda mezheblerin ayrıntılı görüşleri aşağıya alınmıştır.

(22) Hanefîler dediler ki: Bir kimse, karısına "sen üzerime haramsın haram kılınmışsın", "seni, üzerime haram kıldım" veya "kendimi senin üzerine haram kıldım" derse, bu sözler için örfe bakılır. Eğer bu gibi sözler halk arasında bâin talâk için kullanılıyorsa, karısı bâin talâkla, rİc´î talâk için kullanılıyorsa, karısı ric´î talâkla boşanır. Boşanmanın meydana gelmesi için bu sözleri söylerken boşamaya niyet etmek gerekmez. Çünkü bu durumda söylenilen söz, kinaye babından değil, sarih bâbmdandır. Çünkü "sen ha­ram kılınmışsın" sözünün halk arasında boşanma için kullanıldığı bilinir hale gelmesi durumunda, bu "sen boşsun" sözünden farksız olur. Ama örfe göre bu söz, niyet olmadan boşanma için kullamlmamaktaysa, kinayeler gurubu­na girer ve boşama niyeti olmaksızın söylenilmesiyle, boşanma vukûbulmaz. Ama konunun inceliğinden habersiz olan bazı cahil kimseler, bu sözün bâin ve ric´î talâkta kullanılması arasında bir fark gözetmez. Bu sözü, kadınla cinsel teması ve ondan şehevî bakımından yararlanmayı haram kılmak için kulla­nır. Oysaki bu hususların haram kılınması, ancak bâin talâkla olur. Zîra ric´î boşamada kadından şehevî bakımdan yararlanmak, Hanefîlere göre haram değildir. Şu halde cahil kimsenin bu sözlerle yapmış olduğu boşamayı, bâin talâk anlamında kabul etmek gerekmektedir. Ric´î ile bâin arasındaki farkı bilen kimseye gelince, bu kimsenin niyetine göre amel edilir. Bu da, bu sözlerin sarih talâk gurubuna girmesine aykırı olmaz. Bilindiği gibi kendi ba­sma sarih olan lâfızlar, ric´î ve bâin olmak üzere iki kısma ayrılmaktaydılar. Bu sözüyle kaç talâka niyet etmiş ise, o kadar sayıda talâk vâki olur. Üç talâ­ka niyet ederek: "Sen, üzerime haram kılınmışsın" derse, üç talâk lâzım olur. Ama iki talâka niyet ederse, kinayeler bahsinde de geçtiği gibi, bu durumda sadece bir talâk vâki olur.

Bu sözlerle boşanmanın meydana gelmesinde dayanak örftür. Örf, bu sözleri ne sarih, ne de kinaye olarak hiçbir şekilde boşamada kullanmamak-taysa, bu sözlerle boşanma, hiçbir surette vukûbuhnaz. Bu sözlerle boşan­manın vukûbulduğuna fetva vermek, örfe bağlıdır. Bu hüküm, anılan sözle­rin kadına izafe edilmeleri durumunda sözkonusu olur. Ama kadına izafe et­mez, meselâ "senden" kaydını koymaksızm "üzerime haram olsun", "ha­ram bana lâzım olsun", "her helâl, bana haramdır", "talâk, üzerime vâcib olsun" veya "talâk, bana lâzım olsun" derse, boşanma meydana gelmez. Çün­kü Hanefiler kadına delâlet edecek isim veya zamiri anarak talâkın kadına izafe edilmesini şart koşmuşlardır, örf, şartı değiştiremez. "Karımdan...", "Zeynep´ten...", "senden..." veya "şundan üzerime haram olsun" derse; ör­fe göre bu söz, sarih talâkta kullanılmaktaysa, talâk niyeti olmadan da bo­şanma vukûbulur. Ama kinayede kullanılmaktaysa, talâka niyet edilmesi kay­dıyla boşanma vukûbulur. Örfe göre bu söz hiçbir surette talâk için kullanil-mamaktaysa, bu söz hiçbir sonuç doğurmaz. Şunu da belirtelim ki, koca, "üze­rime boşamak vâcib olsun ki, şu işi yapmayacağım" der ve bu sözü söyler­ken de üç talâka niyet ederse, karısı üç talâkla boşanır. Çünkü burada boşa­ma (talâk) kelimesi cümlede cins ismi olarak kullanılmıştır. Cins ismi ise hem tekili, hem de çoğulu kapsar. Ama bu sözüyle iki talâka niyet ederse, bu sa­hih olmaz.

Mâlîkîler dediler ki: Koca, karısına "sen üzerime haramsın" veya "üzerime" kaydını koymaksızm "sen haramsın" veya "ben sana haramım" derse, bu boşama niyeti olmaksızın kendisiyle talâkın lâzım geleceği kinaye­lerden olur. Sonra kadın, kendisiyle gerdeğe girilmişse, kocanın bir veya da­ha fazla talâka niyet etmesine bakılmaksızın bu sözüyle, üç talâkla boşanır. Kendisi ile gerdeğe girilmemişse ve bu sözüyle talâk sayısına niyet etmemiş­se, karısı yine üç talâkla boşanır. Ama belli sayıda talâka niyet etmişse, -ister bir, ister birden fazla talâka niyet etsin- niyet ettiği sayıda talâk vâki olur. Fakat koca, "helâl, benim üzerime haramdır", "bana helâl kılınan, üzerime haramdır" veya "kendisine döndüğüm şey bana haramdır" der ve bu sözüy­le de karısını, kendisine haram kılınanlar grubundan çıkarıp istisna etmeye niyet ederse, bu sahih olur ve karısı kendisine haram olmaz. Aksi takdirde, vani böyle bir şeye niyet etmezse, karısı kendisine haram olur. Çünkü "helâl, benim üzerime haramdır" sözü, ALLAH´ın kendisine helâl kıldığı her şeyi kap­samaktadır. Bu durumda koca, ancak karısını kendine haram edebilmekte­dir. Haram kılmaya niyet ettiği zaman karısı haram olur. Niyet etmezse, ha­ram olmaz. Karısına "haram, helâldir" deyip, "üzerime" kaydını kovmazsa veya haram, üzerimedir" veya "üzerime haramdır" deyip "sen" kelimesini kullanmazsa veya "ey haram" der ve karısını haram grubundan çıkarmaya niyet ederse, bu sözleri hükümsüz olur. Ama bu sözleriyle, karısını haram grubuna sokmaya niyet ederse, bu sarih kinaye olur ve bununla da kendisiyle gerdeğe girilmiş olan kadın, üç talâkla boşanır. Talâk sayısına niyet edilme-mİşse, kendisiyle gerdeğe girilmeyen İcadın da üç talâkla boşanır. Karısının bir bölümünü haram kılarsa, meselâ karısına "senin yüzün, benim üzerime haramdır" derse, kansıyla-gerdeğe girmiş olduğu takdirde niyetine bakılmak­sızın üç talâk lâzım olur. Talâk sayısına niyet etmemiş ise, kendisiyle gerdeğe girmemiş olduğu karısı üç talâkla boşanır. Sayıya niyet etmişse, niyet ettiği sayıda talâk vâki olur. Karısına "senin yüzün, benim yüzüm üzerine haramdır" derse, bunun ne gibi bir sonuç doğuracağı hususunda iki kavil vardır:

1- Niyet olmaksızın bu sözden dolayı hiçbir şey lâzım gelmez.

2- Bu söz, "senin yüzün, benim üzerime haramdır" sözü gibidir ki, bu görüş tercihe şayandır. Ama karısına "içinde geçindiğim şey haramdır" der­se, bu sözün doğuracağı sonuç hususunda ihtilâf edilmiştir. Bazıları derler ki: Bu söz, "senin yüzün, benim üzerime haramdır" sözü gibidir. Bazıları da niyet olmadan bununla bir şey lâzım gelmeyeceğini söylerler. Bu, kuvvetli bîr görüştür. Zîra karı, geçim unsurlarından sayılmamaktadır. Niyet edilme­den karı, bu kapsama girmez. Bilindiği gibi Mâlikîler, belirgin kinayelerde örfü esas alır ve derler ki: insanların boşamada terim olarak kullanmadıkla­rı ve aralarında bilinir hale getirmedikleri her lâfız, boşamaya niyet edilme­den kendisiyle talâk vâki olmaz. Çünkü bu lâfızlar, belirgin değil, gizli kina­yelerdendir.

Hanbelîler dediler ki: Koca, "haram üzerime olsun", "haram ba­na lâzım gelsin" veya "haram bana gerekir" derse; bazı kimseler bunun ki­naye olduğunu ve niyetle söylenmesi halinde talâk olacağını söylemektedir­ler. Diğer bazilarıysa şöyle derler: Bu sözüyle, karısını haram kılmaya niyet ederse, bu zihar olur. Doğrusu, bu hususta geçerli olan örftür. Örf, bu sözü talâkta kullanmaktaysa, o zaman kinaye, ziharda kullanmaktaysa zihar olur. Karısına "sen, üzerime haramsın", "ALLAH´ın helâl kıldığı, üzerime haram­dır", "helâl, üzerime haramdır" veya "seni haram kıldım" derse, bu zihar olur. Bu sözüyle talâka niyet etse bile, boşanma vukûbulmaz. "Yatağım ba­na haramdır" sözü de böyledir. Bu sözle karısını kasdederse, zihar olur. Ka­rısına "ben sana haramım" derse, bununla boşanma meydana gelmez.

Şâfiîler dediler ki: Bir kimse kendi karısına "sen, üzerime haram­sın", "benim üzerime haram olan sensin" veya "seni haram ettim" derse, bu sözler talâktan ve zihardan kinaye olabilirler. Bu sözlerden birini söyler­ken talâka niyet ederse -bir talâka da niyet etse, birden fazlasına da niyet etse-talâk vâki olur. Aynı şekilde bu sözlerden birini söylerken zihara niyet eder­se, sahih olur ve açıklaması ileride gelecek olan zihar keffâretini ödemesi ge­rekir. Söylerken hem zihara, hem talâka niyet ederse; önce niyet ettiği şey zi-harsa, her ikisi ile amel olunur, zihar keffâretini vermekle yükümlü olur ve niyet etmiş olduğu talâk da lâzım gelir. Ama önce niyet ettiği şey talâksa ve bu talâk bâin ise, zihar lağvedilmiş olur ve keffâret gerekmez. Çünkü bu du­rumda karısı evvela bâin olarak kendisiden ayrılmış olur. Artık zihara mahal olmaz. Bu talâk eğer ric´îise, sonra da zihara niyet etmişse, zihar muamelesi durdurulur. Karısına ricat ettiğinde zihar hükmü yeniden işlemeye başlar. Zihar keffâretini ifâ etmesi gerekir. Ric´at etmezse, zihar hükmü yeniden işlemeye başlamaz. Mûtemed olan görüş budur.

Ama bu sözlerle kadının aynını veya vaginasını, bedenini ya da bedeni­nin parçalarından birini haram kılmaya niyet ederse, bununla talâk lâzım gel­mez. Çünkü bu şeyler, ayındırlar. Ayınlarsa, haramlıkla nitelendirilemezler. Aynı şekilde bu sözlerle talâk veya zihara niyet etmezse, bu bir şey gerektir­mez. Karısına "seni haram ettim" der ve bunu derken de onun bedenini veya vaginasını haram etmeye niyet eder, sonra da onunla cinsel temasta bulunur­sa, yemin keffâretiyle yükümlü olur. Kadına, "seni haram kıldım" sözünü söylerken, hac ve umre ihramında olmak gibi kadının cinsel temasa engel bir halinin bulunmaması durumunda, kocası cinsel temasta bulunursa, yemin kef­fâretiyle yükümlü olur. Hayız ve nifas engeli hususundaysa farklı görüşler ileri sürülmüştür. Kadın hayızlı veya nifaslıyken kocası kendisine, "seni ha­ram kıldım" der ve karısıyla cinsel temasta bulunursa, bir kavle göre keffâ­ret vermesi gerekir. Bir başka kavle göre ise keffâret gerekmez.

Karısından başka bir aynı haram kılarsa, meselâ "içeceğim..." veya "gi­yeceğim bana haram olsun" derse, bu, hiç bir hüküm ifâde...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu
« Posted on: 25 Nisan 2024, 01:58:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu rüya tabiri,Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu mekke canlı, Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu kabe canlı yayın, Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu Üç boyutlu kuran oku Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu kuran ı kerim, Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu peygamber kıssaları,Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konu ilitam ders soruları, Kocanın Karısın Sen Haramsın,Sen Haram Kılınmışsın vs. Demesine İlişkin Bir Konuönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes