> Forum > Diyanet Yeterlilik Kitabı > Diyanet Yeterlilik > Diyanetyeterlik.com > Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012  (Okunma Sayısı 1364 defa)
26 Temmuz 2012, 09:44:14
Diyanet Yeterlik

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15


« : 26 Temmuz 2012, 09:44:14 »



Bu Konu Tanıtım Amaçlı Açılmıştır, Reklam Değildir ! Diyanet Yeterlilik ve Mbsts Sınavına girecek kardeşlerimize      İlim Dünyası Ailesi olarak başarılar dileriz.

Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012


Ankara Sincan İlçesinde kitap tanıtım temsilcilikleri bulunmaktadır

Kitaplar ile ilgili sorularınız ve bilgilenmek için aşağıdaki numarayı arayabilirsiniz.

Tel : 0553 241 51 89


Web: www.diyanetyeterlik.com
Web: www.diyanetkitap.com
Web: www.ilimler.net
Web: www.gizemliyazar.com


Diyanet Yeterlik ve Mbsts Örnek Çözümlü Soru Bankası 2012 -2013 Doç. Dr. Ziya Şen

SORU BANKASI

"Din Görevlileri Seviye Tespit ve Yeterlilik Sınavı"

Kitabımız Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev almak isteyen İmam-Hatip Lisesi Mezunlarına, Açık Öğretim İlahiyat Bölümü ve İlahiyat Fakültesi Öğrencilerine ve Mezunlarına hitap etmektedir. Kısaca bu çalışma Yeterlilik sınavlarına hazırlanan tüm öğrenci, mezun ve çalışanlara yönelik bir çalışmadır.
Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında çalışıp da görevde yükselmeyi hedefleyen, nakil düşünen, Hac ve Yurt Dışı sınavlarına girmeyi planlayan İmamlar, Müezzinler ve Kur’an Kursu Öğreticilerine de hitap etmektedir. Çünkü Temmuz 2010 tarihinden itibaren, Diyanet İşleri Başkanlığı boş kadrolara müracaat ederek görev yerlerini değiştirmek isteyen cami görevlileri için yapılacak nakil sınavlarında, ilan edilen camilerin grupları dikkate alınarak Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS)’dan (A) ve (B) grubu camiler için (70) ve üzeri; (C) grubu camiler için (60) ve üzeri (D) gurubu camiler için de (50) ve üzeri taban puan aramaktadır. Bu açıdan kitabımız çalışan personel için oldukça yardımcı olacak bir kaynaktır.
En Çok Çıkan Sorularla İlgili KONU ANLATIMLARI; Kur’ân-ı Kerîm, Tecvîd, Tefsîr, Hadîs, Siyer, Fıkıh, Hac, Akâid, Dinler Tarihi, Önemli Eserler ve Yazarları, Yeni Diyanet Teşkilatı, Genel Kültür ve Mevzûat’a dair 12 Ünite ve 12 Test…
Geçmiş yıllarda yeterlilik (Müezzinlik, imamlık, Kur’an Kursu Öğreticiliği, Vaizlik), Hac, Yurt Dışı ve Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavlarında çıkmış soruların benzerlerinden oluşan testler, Yeni Diyanet Teşkilat Yasasının Özeti ve bu yasa ile ilgili çıkması muhtemel sorular…

İÇİNDEKİLER

Konu    Sayfa
Kur’ân-ı Kerîm    6
Tecvîd    26
Tefsîr    51
Hadîs    92
Siyer    102
Fıkıh    129
Hac    169
Akâid    203
Dinler Tarihi    233
Eserler    241
Diyanet Teşkilatı    249
Genel Kültür ve Mevzûat    278
Kaynaklar    311

1. KUR’ÂN-I KERÎM ÖZET KONU ANLATIMI


Kur’ân-ı Kerîm:

Kur’ân-ı Kerîm, ALLAH tarafından Cebrail vasıtasıyla mahiyeti bilinmeyen bir tarzda son peygamber Hz. Muhammed’e indirilen, Mushaflarda yazılı olan, tevatürle nakledilen, okunmasıyla ibadet edilen, Fâtiha suresinden başlayıp Nâs suresinde son bulan Arapça mu’ciz bir kelamdır

Kur’ân-ı Kerîm’i Okuma Şekilleri:


Kur’ân-ı Kerîm’i okuma şekilleri hızlarına göre Tahkîk, Tedvir ve Hadr olmak üzere üç gruba ayrılır:

Tahkîk:

Hakkını tam olarak vermek, araştırmak, gerçekleştirmek gibi anlamlara gelir. Artırma ve eksiltme yapmaksızın bir şeyde mübalağa yapmaktır. Kur’ân-ı Kerîm’i ağır ağır okumanın adıdır. Medlere hakkını vermek, hemzeyi hakkıyla okumak, harekeyi tam yapmak, harfleri birbirine katıp karıştırmadan tane tane çıkarmak ve dura dura okumaktır. Bu okuyuşta medler son hadlerine kadar yani 4-5 elif miktarı çekilir, hemzeler belirtilir, tecvid kuralları bütün yönleriyle ve hakkıyla uygulanır. Kur’ân’da işaret edilen tertil ile okumanın bu olduğu da ifade edilir.

Tedvîr:

Döndürme ve çevirme anlamına gelir. Tahkîk ile hadr arasında orta bir okuyuştur. Tahkike göre medler ve diğer kurallardaki ölçüler biraz azaltılır. Medler 3 elif miktarı çekilir. Harfler yine tane tane ve açık bir biçimde telaffuz edilir.

Hadr:

Dolmak, şişmek ve hızlı söylemek anlamına gelir. Kıraat ilminde Kur’ân-ı Kerim’in tecvîd kaidelerine uygun olarak okunduğu üç tarzdan hızlı olanına denir. Hadr, Kur’an’ı hızlı okumak için kullanılır. Med harflerini ve ğunne sesini yutmadan, harekeleri birbirine karıştırmadan, sahih olmayan bir kıraatteki aşırılıklara kaçmadan, medleri ve idğamları kısa tutarak biraz süratli bir okuyuşla okumaktır. Bu okuyuşta kıraatlerde yer alan bütün kaideler asgari hadlerinde uygulanır. Ancak gerek harflerin mahreçleri gerekse sıfatları konusunda taviz verilmez.
Bu metotlardan hangisinin daha uygun olduğu konusunda çeşitli görüşler ortaya atılmıştır. Kimisi, Kur’ân’ın tertil ile okunmasını emreden âyetleri delil getirerek yavaş okumayı önerirken kimisi de bu konuda Resûl-i Ekrem’in çok Kur’ân okumayı tavsiye eden ve okunan her harfe ayrı ayrı sevap verildiğini bildiren hadislerini delil getirmişlerdir. Bu âyet ve hadisleri değerlendiren İbnü’l-Cezeri, Kur’ân’ı okumaktan maksadın onu anlamak ve ona göre amel etmek olduğunu söyleyerek, yavaş okumanın daha önemli olduğunu ve güçlü delillerin bunu teyid ettiğini bildirir.

Tertîl:

Bir şeyin düzgün, düzenli, güzel ve muntazam olması anlamındaki “r-t-l” kökünden türeyen tertil, sözü güzel, düzgün, yerinde ve itinalı söylemek, bir şeyi düzenlemek ve sıralamak demektir. Kur’ân’ı yavaş yavaş, anlamını düşünerek, harflerin mahreçlerine ve tecvid kurallarına dikkat ederek, anlama göre sesini yükseltip alçaltarak ve itina ile okumak anlamına gelir. Bu kelime Kur’ân’da iki âyette geçer: Furkân 32; Müzzemmil 4.
Kur'ân okumada tertil, acele etmeden aheste aheste, manalarını düşüne düşüne okumaktır. Hz. Ali, tertili şöyle tanımlar: “Tertil, harfleri iyice çıkarmak ve okurken durulacak yerleri bilmektir.”
Tahkîk ile tertîl arasındaki farkı Kastallânî şöyle açıklar: “Tahkîk, eğitim, alıştırma ve üzerinde durmakla olur. Tertîl ise, inceliklerin üzerinde durmak ve onları düşünmekle olur. Buna göre, her tahkîk, aynı zamanda tertîldir; ama her tertîl, tahkîk değildir.”

KUR’ÂN-I KERİM SORULAR

Kur’ân’ın özlü oluşu, kelime ve cümlelerinin derin ve eşsiz anlamlar taşıması hangi kavramla ifade edilir?
A) Keramet
B) Mu’cize
C) Veciz
D) Î’câz

2. TECVÎD ÖZET KONU ANLATIMI


Medd-i Tabîi:


Bir elif miktarı çekilir. Bir eliften eksik veya fazla çekmek lahn-ı celi olur. Bir elif miktarı, iki hareke miktarına eşittir. Bu da bir parmak kaldıracak kadar zaman miktarı olarak kabul edilir.
Medd-i Lâzım: Bir kelimede, harf-i medden sonra sebeb-i medden sükûnu lâzım bulunursa, o kelime medd-i lâzım olur. Bu şekilde meydana gelen meddi, bütün kıraat imamları medd ile okudukları için, bu isim verilmiştir. Medd-i Lâzım 4 çeşittir:
a) Kelime-i Musakkale (şeddeli kelime).
Örnek: (اَلْحَاقَّةُ ). Burada sükûn, şeddenin içinde bulunan harftir.
b) Kelime-i Muhaffefe (cezimli kelime).
Örnek: (آلْآنَ ). Burada sükûn, cezmin içinde bulunan harftir. (أَاَلْأَانَ)
c) Harf-i Musakkal (şeddeli harf).
Örnek: (الم ) deki lâm gibi. (لاَمْ مِيمْ) Burada sükûn, şeddenin içinde bulunan harftir.
d) Harf-i Muhaffef (cezimli harf).
Örnek: (الم ) deki mim gibi. (مِيمْ)
Medd-i Lâzım’ın hükmü vaciptir.

TECVÎD SORULAR

“Kur’an harflerinin doğru, düzgün ve güzel bir şekilde okunmasıdır” ifadesi neyin tanımıdır?
A) Tertil
B) Tecvîd
C) Tahkîk
D) Tefsir

3. TEFSİR ÖZET KONU ANLATIMI

Tefsir Çeşitleri:

Rivayet Tefsiri: Kur'ân'a, Hz. Peygamber'in sünnetine, seleften nakledilen haberlere, Arap dili ve câhiliye Arap şiirine dayanan tefsirdir.

Bazı Rivayet Tefsirleri:

1. İbn Cerîr et-Taberî (ö. 310/922), Câmiu'l-Beyân an Te'vîli'l-Kur'ân. (Bu tefsir her ne kadar rivayet tefsirinin özelliklerini taşıdığı için söz konusu tefsirler arasında sayılıyorsa da, şunu kabul etmek lazım ki Câmi'u'l-Beyân ayrıca dirayet tarafı da ağır basan birkaç önemli tefsirden biridir.)
2. Ebu'l-Leys es-Semerkandî (ö. 383/993), Tefsîru'l-Kur'ani'l-Azîm.
3. Ebû İshâk es-Sa'lebî (ö. 427/1036), el-Keşf ve'l-Beyân.
4. el-Bağavî (ö. 516/1122), Me'âlimu't-Tenzîl.
5. İbn Atiyye el-Endülüsî (ö. 546/1151), el-Muharreru'l-Vecîz fi Tefsiri'l-Kitâbi'l-Azîz.
6. İbn Kesîr (ö. 774/1372), Tefsîru'l-Kur'âni'l-Azîm.
7. es-Se'âlibî (ö. 875/1470), el-Cevâhiru'l-Hisân fî Tefsîri'l-Kur'ân.
8. es-Suyûtî (ö. 911/1505), ed-Dürrü'l-Mensûr fi't-Tefsîr bi'l-Me'sûr.
9. el-Kâsımî (ö. 1332/1914), Mehâsinu't-Te'vîl. (Tefsîru'l-Kâsımî).

TEFSİR SORULAR


“Ayet” kelimesi sözlükte ……. manasını ifade etmez. Cümlesindeki boşluk nasıl doldurulabilir?
A) Alâmet
B) İbret
C) Delil
D) Rütbe
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2012, 14:09:01 Gönderen: Reyyan »
Kayıtlı
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:21:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 rüya tabiri,Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 mekke canlı, Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 kabe canlı yayın, Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 Üç boyutlu kuran oku Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 kuran ı kerim, Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 peygamber kıssaları,Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012 ilitam ders soruları, Diyanet Mbsts Çözümlü Soru Bankası 2012önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes