> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Din ve Mezheb Eserleri > Dinler Tarihi  > Hinduizm
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hinduizm  (Okunma Sayısı 10255 defa)
27 Ekim 2010, 00:04:52
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 27 Ekim 2010, 00:04:52 »



1- Hinduizm


Günümüzdeki çok tanrıcı inançların en renkli temsilcisidir. Köy mabetlerinde bazen sayıları yüzleri bulan putlarıyla dikkati çeker. 200 milyonu aşan Hintli Müslümanlarla içice yaşarlar. Hindu, Müslümanların Indus Nehri'nin etrafında oturan halka verdikleri isrnin Farsça'sıdır. Tamamen coğrafî bir deyimdir. Halkın inanç ve düşünce sistemini ifâde için “Hinduizm” deyimi kullanılır. Genel olarak kullanılan Brahmanizm kelimesi ise, Tanrı Brahman'dan değil, Hint rahipler sınıfı Brahmanlardan gelmektedir. Biz Hinduizm ve Brahmanizm tâbirlerinden, en eski Vedalar Devri'nden bugüne kadar gelen, Hintlilerin duyuş, düşünüş, inanış ve hayat tarzlarınf anlıyoruz. Hindular ise kendi dinlerini anlatmak için “Sanâtana Dharma” (Ebedî Düzen) deyimini kullanırlar.

Bu günkü Hinduizm'in meydana gelişinde şu veya bu şekilde hizmetleri olan siyah, sarı ve beyaz ırklardan çeşitli halkların rolü vardır. Hindistan'ın   en  eski   sâkinlerinin,   kuzeyden  gelen  milletlerle  karışarak kaybolmuş, Afrika ve Malenezya asıllı zenciler (Negrolar) olmaları muhtemeldir. Sarı ırkı, Kuzey Hindistan'ın Mon-Khmer milletleri temsil ederler. Beyaz ırk için de binlerce yıl önceden kuzeyden göç eden, bugünkü Dravidlerin selefleri düşünülür. Belki de Akdeniz Havzası'nın eski milletleriyle bir yakınlıkları olabilir. Tahminen m.ö. 1500 yıllarında İranlılarla akraba, Hindu-Avrupaî dil ırkından Aryalar Hindistan'a göç etmişlerdi. Aryaların, Hint kültürünün yaratıcıları olduğu hakkında, XX. yüzyıl başlarında bazı iddialar ortaya konuldu ise de, 1921-22 yıllarında Mohenco-Daro (Sind'de) ve Harappa (Pencab'm güneyi) bölgelerindeki kazılar, Aryaların göçünden evvel m.ö. 2500 yıllarında, Indus Bölgesi'nde çok gelişmiş bir şehir kültürünün varlığını ve Aryaların çok üstün bir kültürle karşılaşmış olduğunu ortaya koydu. Ama maalesef, arkeolojik bilgi kaynaklarının henüz yeterince çözülememesi sebebiyle, hangi kavmin Indus Kültürü'nü yarattığını ve hangi dili konuştuğunu bilemiyoruz. Yalnız Anadolu kültürüyle bazı ilişkileri olduğu şüphesizdir. Bu, o zamanlar gelişen milletlerarası dünya kültürü olarak vasıflandırılabilir. Orada bulunan sanat eserleri, mühürler ve amuletler (muskalar) Indus halkının bugünkü Hindulara benzeyen resim kültürüne (bir tanrı tasviri Yoga gibi oturan Şiva'yı hatırlatmaktadır) sahip olduklarını; timsah, yılan, boğa gibi kutsal hayvanlara, incir ağacı ve allus taşı (linga) gibi nesnelere taptıklarım; gamalı haç'ı (svastİka) sembol olarak kullandıklarını göstermektedir. Muhtemelen m.ö. 1500 ve 1250 yıllarında kuzey batının dar geçitlerinden Pencab'a göç eden Aryalar bu eski kültürü yıkarak Doğu'ya doğru ilerlemiş; fakat bu arada kuvvetli bir şekilde yerli kültürün tesiri altında kalmışlardır. Böylece Hinduizm, yerli kavimlerle Arya'ların inanç karışımlarından yeni bir sentez olarak ortaya çıkmış olmalıdır.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hinduizm
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:21:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hinduizm rüya tabiri,Hinduizm mekke canlı, Hinduizm kabe canlı yayın, Hinduizm Üç boyutlu kuran oku Hinduizm kuran ı kerim, Hinduizm peygamber kıssaları,Hinduizm ilitam ders soruları, Hinduizmönlisans arapça,
Logged
10 Mayıs 2016, 16:27:33
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2016, 16:27:33 »

#Esselamu aleykum..Hinduların Allah a.c. inancı yoktur..Onlar birçok puta ve elleri ile yaptıkları tanrılara inanırlar..Ganj nehrinde yıkandıklarında manevi olarak temizlendiklerini düşünürler..Rabbim bizi dinimizden uzak etmesin inşAllah..Rabbim razı olsun..#
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
15 Şubat 2018, 01:04:23
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.947


« Yanıtla #2 : 15 Şubat 2018, 01:04:23 »

Hinduizm, bilinen en eski organize dinlerden biridir; kutsal yazılarının tarihleri İ.Ö. 1400-1500 yılları kadar geriye uzanır. Ayrıca milyonlarca tanrısı olduğundan en değişik ve karmaşık dinlerden biridir. Hinduların çok çeşitli ana inançları ve birçok farklı mezhebi vardır. Hinduizm, dünyanın üçüncü en büyük dini olduğu halde, esas olarak Hindistan ve Nepal’de bulunmaktadır. 
Mevlam bizleri Dinimizden hiiç ayırmasın inşaAllah

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

15 Şubat 2018, 16:53:18
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #3 : 15 Şubat 2018, 16:53:18 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri tek doğru din olan İslam dininden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes