> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Diğer Yazılar > Irak’ta hükümet kurma çalışmaları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Irak’ta hükümet kurma çalışmaları  (Okunma Sayısı 735 defa)
21 Haziran 2012, 17:17:58
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Haziran 2012, 17:17:58 »



Irak’ta hükümet kurma çalışmaları ve ülkenin geleceği
Mesut ÖZCAN • 69. Sayı / DÜNYA


Dünya’da seçimlerden sonra hükümetin en uzun süre kurulamadığı ülke unvanını elde eden Irak’ta siyasetin parçalı yapısı, ülkenin demokratik geleceği açısından çok iyi sinyaller vermiyor. 325 sandalyeli parlamentoda dört büyük grup ile diğer küçük gruplar arasındaki görüşmeler uzun zamandır devam ederken, geçtiğimiz aylarda farklı zamanlarda Irakiyye ve Kanun Devleti gruplarının diğer partilerle anlaşarak hükümeti kurmaya yaklaştıkları açıklandı. Ama Mart ayında yapılan seçimlerden bu yana geçen zaman içerisinde ülkenin hâlâ geçici bir şekilde yönetilmesi, halkın seçimlerden ve demokrasiden beklentilerini ciddi şekilde etkileyen bir unsur haline geldi.

Ekim ayında Başbakan Malikî önderliğindeki Kanun Devleti ittifakının Mukteda Sadr ile hükümeti kurma noktasında anlaştıklarını açıklamalarının ardından siyasi arenada yeni bir hareketlilik başladı. Malikî önderliğindeki Kanun Devleti listesinin milletvekili sayısı 89. Sadr grubunun da yer aldığı 70 kişilik Milli İttifak listesinde, Sadr’a yakın milletvekili sayısı 39. Bu nedenle hükümeti kurmak için gereken 163 sandalyeye ulaşmak için dört milletvekili daha gerekli. Bu sayı elde edilse de bıçak sırtı bir güvenoyu nedeniyle yine sağlıklı bir hükümet kurulması sağlanamayacak. Bu noktada daha geniş kapsamlı bir iktidar yapısı için Kürt ittifakının desteğinin alınması gerçekçi bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. Kürt ittifakının ise, gerek Kanun Devleti gerekse Irakiyye önderliğinde bir hükümet projesinde yer almak için ileri sürdükleri çeşitli şartlar, süreci zorlaştırıyor.

Yaklaşık yedi aydır devam eden bu açmazın ardında yatan temel ve daha kalıcı nedenlerden biri, ülkede uzun yıllar demokratik bir yapı olmaması nedeniyle bu konudaki tecrübenin eksikliği ve halkın siyasete katılımını sağlayacak köklü kurumların olmayışı. Bir dönem Irak’ın Arap ülkeleri içinde ve Ortadoğu’da en önemli avantajı olarak gösterilen eğitimli orta sınıfın uzun yıllar süren Baas yönetimi sırasında ve 2003’te işgal sonrasında büyük ölçüde ortadan kalkması, ülkenin geleceğini olumsuz şekilde etkileyen temel bir sorun olarak karşımızda duruyor. Yaşanan savaşlar ve ambargolar nedeniyle gittikçe fakirleşen halk, ortadan kalkan bir orta sınıf, fırsatını buldukça ülkeyi terk eden eğitimli nüfus, günümüzde demokratik sürecin işleyişinde ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Seçimlerden sonra dört ana blok siyasi yapı ortaya çıkmış olmakla beraber, bu blokların her birinin de farklı partilerden ve siyasi görüşlerden oluştuğu dikkate alınırsa, Irak’ta ne kadar parçalı bir siyasi tablo olduğu gözlemlenebiliyor. Köklü siyasi yapıların olmadığı noktada kişisel bağlara veya mezhebi ve etnik unsurlara dayalı siyaset baskın bir faktör oluyor. Bu farklı parti ve gruplar da, parçalı siyasi yapı içerisinde bir yer bulabilmek amacıyla geçici koalisyonlar yapıyorlar. Örneğin seçimde az bir farkla da olsa birinci olarak sürpriz gerçekleştiren Allavi önderliğindeki Irakiyye bloğu, Allavi’nin Milli Haraket’inin yanında Tarık el Haşimi ve Salih Mutlak gibi önemli Sünni figürlerin partilerini de içeriyor.

Malikî önderliğindeki Kanun Devleti bloğunun ağırlıklı partisi İslami Davet partisi iken, bu blok içerisinde de küçük çaplı bazı Sünni partiler de var. Şii partilerden oluşan Milli İttifak içerisinde ise Sadr’ın liderliğindeki Eğilim Hareketi en güçlü parti iken, El Hekim liderliğindeki Irak Yüksek İslam Konseyi ve eski Başbakanlardan İbrahim Caferi’nin partisi de bu bloğun önemli aktörlerinden. Kürtlerin ortak listesinde ise Barzani ve Talabani’nin liderliğini yaptıkları KDP ve KYB yer alırken, bunların dışında Goran ve Kürt bölgesinden çeşitli İslami grupların da partileri Meclis’te yer alıyor. Bu blokların yanında, küçük çaplı ve toplamda 10’un altında milletvekili sayısına sahip irili ufaklı pek çok başka parti meclis içerisinde yer alıyor. Bu kadar farklı siyasi parti ve bloğun yer aldığı bir ortamda parçalı bir yapıdan bütünlüklü bir hükümet kurmak, demokratik geleneğin zayıflığı da dikkate alındığında oldukça zorlaşıyor. Bu zorluk da kendisini aylardır ortaya koyuyor.

İşgal sonrasında geçtiğimiz yıllarda yaşananlar, Irak siyasetinde bugün etkili konumlarda bulunan Malikî, Sadr, Barzani, Allavi, Tarık Haşimi, Salih El Mutlak gibi figürler arasındaki kişisel sorunlar ve rekabet de bazen siyasi sürecin tıkanmasında rol oynayabiliyor. Örneğin seçimlerdeki başarısını büyük ölçüde güçlü devlet adamı figürüne borçlu olan Malikî, bu imajını Sadr’ın milislerine karşı 2008’de gerçekleştirdiği geniş çaplı operasyonlar sayesinde elde etti. Geçtiğimiz ay gelen uzlaşma haberlerine kadar, Sadr ile Malikî birbirlerinin onulmaz düşmanı olarak görülüyordu. Benzer şekilde Salih el Mutlak gibi Sünni kesimlerin temsilcileri ile bazı Şii figürlerin bir araya gelmeleri de o kadar kolay değil. Irak’ta hükümetin kurulması sürecini zorlaştıran diğer bir unsur da, farklı siyasi partilerin hemen hepsinin iktidarın bir parçası olma noktasında olgun demokrasilerdeki örneklere göre çok daha istekli olması. Bunun ardında yatan neden ise, ülkede devletin ekonomiyi büyük ölçüde kontrol etmesi ve hükümet etmenin bu kaynakların dağıtımında önemli bir avantaj sağlaması.

Ülke içerisindeki bu parçalı yapının yanında, Irak’ta hükümetin kurulamamasında etkili olan diğer bir unsur komşu ülkelerin bu bağlamdaki etkileri ve bazen müdahaleleri. Irak’taki farklı siyasi figürler bir yandan ülke içindeki diğer aktörler ile temas ederek zemin yoklaması yaparken, diğer yandan da komşu ülkeler ile ilişkileri iyi tutmaya ve süreçte onların desteğini almaya çalışıyorlar. Bu noktada Türkiye, Suriye ve Suudi Arabistan’ın rolleri de önemli olsa da, adı daha fazla ön plana çıkan ve özellikle Şii partiler üzerinde etkinliği kabul edilen İran önemli bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. Ekim ayı içerisinde Irak’ta hükümet kurma çalışmalarını hareketlendiren de, İran’ın Kum kentinde yaşamaya devam eden Mukteda Sadr’ın Malikî’ye olan muhalefetini İran’ın da etkisiyle kaldırdığı ve iki hareketin hükümeti kurma noktasında uzlaşı içinde olduğunun açıklanmasıydı. İranlı üst düzey dinî liderlerin ve Sadr’ın kıramayacağı yakınlarının bu noktadaki telkinlerinin Sadr’ın tutumunu değiştirmede etkili olduğunu belirten yorumlar dikkat çekiciydi. Bunun yanında Irak Başbakanı çok fazla yakın gözükmemeye özen gösterdiği İran’ı ziyaret ederek Hamaney gibi en üst dini merciler ile görüşmekle kalmıyor, 2009 yılında Irak’ta gerçekleşen bazı bombalamalardan sorumlu tutması sonrasında ilişkilerinin gerildiği Suriye’yi de ziyaret ediyordu. Bu türden hızlı değişen dengeler üzerine kurulmaya çalışılan siyasi yapının kalıcı bir hükümet üretmesi ve zorlu kararlar alması kolay gözükmüyor.

Parçalı siyasi yapı içerisinde farklı hükümet senaryoları her seferinde önemli bazı grupları ve kişileri denklem dışında bıraktığı için de Irak dünyada en uzun süre hükümetin kurulamadığı ülke olarak kayıtlara geçti. Farklı siyasi gündemleri bir araya getiren bir hükümetin kurulması sonrasında ülkeyi bekleyen ciddi kararlar var. ABD askerlerinin çekilmesi sonrasında bu ülke ile ilişkilerin şekillendirilmesi, nüfus sayımının yapılması, anayasanın tadil edilmesi, ekonomik krizin etkilerinin ortadan kaldırılması için atılması gereken adımlar, savaşın getirdiği yıkımın temizlenmesi, ülkenin yeniden normal bir ülke haline gelerek komşularıyla ilişkilerini geliştirmesi gibi. Tüm bunlar için gerekli çok kıymetli zaman ise, Mart ayından bu yana kaybedilmiş durumda. Bu noktada ileri doğru adım atılmaması durumunda herkesin ortak endişesi, şiddet ortamının yeniden ülkeye hâkim olması ihtimali. İşgal sonrasında yaşananların olumsuz sonuçları dolayısıyla hiç kimsenin tekrarlanmasını istemediği bu senaryo tam anlamıyla ihtimal dışı kalmış değil. Yılsonu yaklaştıkça siyasiler üzerindeki baskının artacağı ve hükümetin kurulacağı beklentisi hâkim. Gelişmelerin bu beklentileri doğrulayıp doğrulamadığını ise zaman gösterecek.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Irak’ta hükümet kurma çalışmaları
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:49:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Irak’ta hükümet kurma çalışmaları rüya tabiri,Irak’ta hükümet kurma çalışmaları mekke canlı, Irak’ta hükümet kurma çalışmaları kabe canlı yayın, Irak’ta hükümet kurma çalışmaları Üç boyutlu kuran oku Irak’ta hükümet kurma çalışmaları kuran ı kerim, Irak’ta hükümet kurma çalışmaları peygamber kıssaları,Irak’ta hükümet kurma çalışmaları ilitam ders soruları, Irak’ta hükümet kurma çalışmalarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes