> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri > Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü?  (Okunma Sayısı 2527 defa)
30 Nisan 2009, 15:39:48
fadik

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 168


« : 30 Nisan 2009, 15:39:48 »



Ülkemizde vizyona giren I, Robot (Ben Robot) filminde robotlar yine amansız bir şiddet uyguluyorlar. Oysa üreticileri onları saygılı davranacak şekilde programlamışlardı.



Ben Robot filminde kullanılan US Robotics firmasının robotları sözde üç güvenlik kuralına göre programlanmıştı. Ama gerçekte o kadar çok şiddet uyguluyorlar ki polis Des Spooner (Will Smith), 2035 yılında dünyayı, katı kurallara rağmen sahiplerine karşı çıkan robotlardan kurtarmak için görevlendirilir.





Ben Robot filminde kullanılan US Robotics firmasının robotları sözde üç güvenlik kuralına göre programlanmıştı. Ama gerçekte o kadar çok şiddet uyguluyorlar ki polis Des Spooner (Will Smith), 2035 yılında dünyayı, katı kurallara rağmen sahiplerine karşı çıkan robotlardan kurtarmak için görevlendirilir.

Öykü, Isaac Asimov’un kırklı ve ellili yıllarda yazmış olduğu aynı isimli bilim kurgu serisine dayanıyor. Konu, tek başlarına hareket eden robotların ahlaki açıdan ne şekilde güvenilir hale getirilebileceği üzerinde dönmekte. Olası çözüm üç kurala bağlı:

1- Robot hiçbir insana zarar veremez veya zarar verilmesine göze yumamaz.

2- Robot, birinci kuralı çiğnemeye neden olsa bile insanların emirlerine uymak zorundadır.

3- Robot, birinci veya ikinci kuralı çiğnemesi gerekse bile kendi varlığını korumak zorundadır.

ÇOK ZOR

Peki robotlar bu tür bir ‘ahlak programıyla’ kötü davranışlardan uzak durabiliyorlar mı? Ahlak kurallarının robotlarda işlemeyişini, Asimov bundan 60 yıl önce öykülerine heyecan katmak için kullanmıştı. Ve günümüz robot araştırmacıları söz konusu üç kuraldan söz edildiğinde bıkkın bir şekilde konudan uzaklaşmaya çalışıyorlar.

‘Film ellili yıllardaki paradigmalara uzanıyor’ diyor örneğin Fraunhofer Otonom Zeka Sistemleri Enstitüsü’nden Frank Pasemann. Yapay zekanın ilk dönemlerinde bilim adamları, her ne kadar Asimov’un öykülerindeki kadar basit olmasa da zekanın akılcı programlarla biçimlendirilebileceğine sanıyorlardı.

Oysa bilim bugün zekanın ‘emergent’ bir fenomen olduğunu yani elektronik beyinlerdeki bütünlüğün kendiliğinden oluştuğunu ve bunun bilgisayar içinde tıpkı insan beynindeki kıvrımlara yerleştirmek kadar zor olduğuna inanıyor.

Hatta robotlara herhangi bir şekilde aktarılan Asimov yasaları ve kuralları olsa bile. Sorun gündelik yaşamın gerçekliği içinde başlamakta ve yapay insanlar, tıpkı ahlak kurallarını çiğnememeye çalışan insanlar gibi davranmakta. Çatışmalar çelişkili değerlerle birlikte ortaya çıkıyor. Bir robot birinci yasayı çiğnememek için sahibinin elindeki sigaraya dokunmamalı mı? Ya da dışarısı tehlikeli olduğu halde sahibinin dışarı çıkmasını engellememeli mi?

HUKUKEN KİM SORUMLU

İnsan biçimindeki robotların gelecekte ahlaklı davranıp davranamayacakları sorusunun yanıtı henüz çok uzakta. ‘Doğru dürüst işleyen yapay zeka sistemini görmeyi çok isterim. Ama görebileceğimden emin değilim’ diyor mesela AIS’den Thomas Christaller. Bununla birlikte otonom teknik sistemler üzerinde çalışan uzmanların hepsi sorunun herhangi bir zamanda ortaya çıkabileceğini söylüyorlar.

Her ne kadar örneğin otomobildeki sürücü asistanı sisteminde olduğu gibi mesafeyi kontrol ederek fren yapan veya hızlanan bilgisayar çipleri yaşamsal önem taşıyan kararlar almalarına rağmen, makinelerin yaptıklarından hukuken hala insanlar sorumludur. Ayrıca teknik açıdan aletlere daha fazla özgürlük vermek de mümkün.

Robotlar örneğin acil bir frenlemeyi insandan çok daha kısa bir reaksiyon süresi içinde gerçekleştirebilirler ama belli bir trafik durumunda belki kötü bir kazayı önlemek için otomobili bariyerlere doğru sürmek daha iyiyse ne olacak? Bu tür kararlar olayların tümünü görme ve değerleri tartma yetisi gerektirir ki buna hiçbir teknik sahip değil henüz.

ROBOTLARA İNSAN HAKLARI

Bir grup teorikçi şimdi harıl harıl robot ahlakı üzerinde tartışıyor. Three Laws Unsafe (www.asimovlaws.com) sitesi Singularity Institute (SI) kurumunun bir platformu. Bu enstitüsünün üyelerine göre yapay zeka önümüzdeki on yıllarda öyle bir noktaya gelecek ki makineler kendi kendilerine gelişerek kısa bir süre içinde insan zekasını gölgede bırakabilecekler.

İşte bu yüzden yapay zekanın iyi veya kötü huylu olacağının bir an önce tartışılmasında yarar var diyorlar. SI müdürü Eliezer Yudkovsky de geleceğin robotlarına insani bir düşünce tarzı aşılamak insanlığın sorumluluğu olmalı diyor ve bu gelişmeyi ‘sevimli yapay zeka’ olarak adlandırmakta. Michael Anissimov’un düşüncesiyse şöyle: ‘Ghandi’nin iyi bir insan olması yönlendirmeyle ilgili değildi, iyilik onun karakterinde vardı. Geleceğin robotları da böyle olacak.’

Peki ama robotlara ahlak nasıl aşılanabilir? Elbette ki birkaç kuralla değil. Gerçek otonom makineler örneğin iki farklı davranış hakkında karar verebilmeliler ve bunun içinde de belli ölçüde özgür olmaları gerekiyor.

GELECEK NE GETİRECEK

Burada sorun robotları bir yandan köle diğer yandan da insan gibi davranmalarını istememize dayanıyor ve bu da işlemiyor diyor Christaller. Otonom bir robot kuralları çiğneme özgürlüğüne de sahip olacaktır. Robocup gibi yarışmalarda boy gösteren günümüz futbol robotları teknik açıdan yeterli olmadıkları için hala faul yapıyorlar.

Peki gelecekte avantaj sağlamak için bilinçli olarak faul yapacaklar mı? Bu sorunun yanıtını Christaller de bilmiyor. Ama günün birinde ortaya çıkabilecek, insan zekasıyla eşit bir zekaya sahip makinelerin insanlarla eşit haklara sahip olmalı gibi soruların ortaya çıkabileceğinden emin.

Ancak bu tür soruların yaygınlaşmasından evvel insan ve makinenin ortak yaşamıyla ilgili daha basit kuralların açıklanması gerekiyor. Robotlar kendi kendilerine kararlar verdiklerinde en azından ne yapabileceklerini anlayabilmemiz lazım diyor Christaller.

İnsan hatta hayvanların yüz ifadeleri ve beden duruşlarına göre insanlara ne şekilde yaklaşacakları anlaşılabiliyorsa robotların da nasıl davranacakları öncelenebilmeli, deniyor Die Zeit bilim ekinde, örneğin (29/04). Ve ‘Ben, Robot’ filmindeki bilgisayar tasarımı robotlar en azından bu yetiye sahip. Robotlar ölüm makinelerine dönüştüklerinde göğüs kafesleri kırmızı renkte ışıyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Yanlış bir limana yanaşmışsa gemilerin, rotayı doğru yöne çevirmeyi bileceksin..
 Yanıyorsa can bırak yansın değilse nasıl pişeceksin..
Ağlamak mı istiyorsun ağla, İşte böyle kendine geleceksin....
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü?
« Posted on: 29 Mart 2024, 12:47:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? rüya tabiri,Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? mekke canlı, Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? kabe canlı yayın, Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? Üç boyutlu kuran oku Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? kuran ı kerim, Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? peygamber kıssaları,Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? ilitam ders soruları, Robotlara ahlak duygusu aşılamak mümkün mü? önlisans arapça,
Logged
15 Ekim 2014, 20:04:29
fatmanur7b

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 165


« Yanıtla #1 : 15 Ekim 2014, 20:04:29 »

ödevim içiç çok yararlı oldu çok teşekkür ederim

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes