- Zuhr-i ahir namazı nedir? Bu namazı kılmak gerekir mi?

Adsense kodları


Zuhr-i ahir namazı nedir? Bu namazı kılmak gerekir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 17 February 2015, 08:38 pm GMT +0200
Zuhr-i ahir namazı nedir? Bu namazı kılmak gerekir mi?

Zuhr-i ahir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Aynı bilginlere göre, bir ihtiyaç olmadıkça, bir yerleşim yerinde sadece bir camide Cuma namazı kılınır. İhtiyaç yokken birden fazla yerde Cuma namazı kılınırsa, ilk başlayanların kıldıkları cuma sahih olur, diğerlerininki ise, sahih olmaz; dolayısıyla öğle namazı kılmaları gerekir. Hangi cemaatin cuma namazını kılmaya önce başladığı tespit edilemezse, her iki cemaatin ihtiyaten öğle namazını kılmaları uygun bir çözümdür. Bu görüşte olanlar, Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Hulefa-i Raşidin döneminde bir yerde Cuma namazı kılınması uygulamasını esas alırlar (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, I/544; Nevevi, el-Mecmu’, IV/451-452; Sahnun, el-Müdevvene, I/277-278; İbn Kudame, Muğni, III/212).

Hz. Peygamber döneminde Cuma namazının bir yerde kılınması, bir yerleşim yerinde birden fazla camide cuma namazı kılınmasına ihtiyaç olmadığı içindir. Ayrıca yeni inen ayetleri Hz. Peygamber’den işitme iştiyakı ile sahabenin Cuma namazını, başka bir yerde kılmaları da düşünülmezdi.

Müctehitler, ittifakla ihtiyaç olunca birden fazla camide Cuma namazının kılınabileceğini kabul etmişlerdir. Nitekim İmam Şafii Bağdat’a gittiğinde Cuma namazının birden fazla yerde kılındığını görmüş ve buna karşı çıkmamıştır (Nevevi, Mecmu, IV/452; Şirbini, Muğni’l-Muhtac, I/544). Artık bu gün bir yerleşim biriminde tek cami, Cuma namazının kılınmasına yetmezse, birden fazla camide Cuma namazı kılınmasına imkan yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar” (Bakara 2/286); “Allah dinde üzerinize hiçbir güçlük yüklemedi” (Hac 22/78) buyrulmaktadır.

Bu durumda ihtiyaten kılınan zuhr-i ahir namazı sağlam bir delile dayanmamaktadır. Zira ihtiyat, iki delilden kuvvetli olanını tercih etmek demektir. Cuma namazının farz olduğunu ifade eden ayet ve hadislere karşı, birden fazla yerde Cuma namazı kılmanın caiz olmayacağını teyit eden bir delil de bir içtihadi bilgi olmaktan ileri gitmez. Nitekim Cuma namazının bir yerde kılınması şartını ileri sürenlerin, ihtiyaç görülürse birden çok camide Cuma namazı kılınabileceğini kabul etmeleri de bunu göstermektedir.

Sonuç olarak, bir yerleşim yerinde birden fazla camide Cuma namazı kılınabileceğinden, zuhr-i ahir namazını kılmak gerekli değildir. Ancak, zuhr-i ahir namazını kılanlara da engel olunmamalıdır.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

ceren
Thu 13 August 2015, 04:05 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.İlk defa öğrendim bu bilgileri.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Zuhr-i ahir namaz son öğle namazı demektir.Bazı alimler ,Cuma namazının bazı yerlerde tek bir yerde kılınmasını,başka yerde kılınmamasını söylemiştir.Peygamber efendimizde zamanın da tek bir yerde Cuma namazının kılınmasını söylemiştir.

halim
Thu 13 August 2015, 04:18 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ; Yeni öğrenmiş olduğum ilmihali bilgiler cenabı hak daim eylesin bizleri ilim ehli kullarından eylesin ...

ALLAH razı olsun

melda 6D
Thu 13 August 2015, 06:07 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Ben de yeni öğrendim. Allah razı olsun.

aysegul999
Fri 14 August 2015, 04:25 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh , Allah razı olsun kardeşim aydınlanmış olduk