- Zooloji

Adsense kodları


Zooloji

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 7 June 2012, 10:28 pm GMT +0200
14- Zooloji

Hayvanların hayatını inceleyen bilime, KurL an'da, hayatın diğer yanlarını inceleyen bi­limlerden daha az yer verilmez. Hayatın bu yanı, yine, Yaratıcı'nın haşmet ve azametini yeni boyutlarla ortaya koyar ve insanın dik­katini hayvanlar âlemine çeker; öyle ki, kişi, Allah'ın ölçüsüz bağış ve ihsanları için O'na hamdedip, hem de onlardan istifade ederek, Rabbinin mucizelerini gözleyip incelesin ve anlayabilsin. Kur'an'da değişik içeriklerde, hayvan hayatına ışık tutan pek çok pasaj var­dır. Şu satırlar, İnsanın aklına, yeryüzünde­ki bütün hayatın orjinini getirir: "... bütün canlıları sudan meydana getirdiğini bilmez­ler mi? İnanmıyorlar mı?.." (21: 30). Nur Su-resi'nde de şunları okuyoruz: "Allah, bütün canlıları sudan yaratmıştır. Kimi karnı üze­rinde sürünür, kimi iki ayaklı yürür. Allah dilediğini yaratır. Allah şüphesiz her şeye Kâ-dir'dir." (24: 45).

Kur'an-ı Kerim, bazı hayvanlardan, onların insanlık için kullanım ve yararlarından bah­seder; hayvanlar âlemini, fevkalâde başka­lık, güzellik ve cazibesiyle tasvir eder. Kuran'dan birkaç pasaj, insana Yaratıcı'nın lü­tuf ve İhsanını göstermek için buraya alın­mıştır. Hayvanlar alemindeki üreme işlemi şu satırlarda geçer: "Doğrusu, atıldığında meniden erkek ve dişiyi, iki çift yaratan O'dur." (53: 45-56). Zuhruf Suresi'nde şöy­le buyurulur: "O ki bütün çiftleri yarattı ve size bineceğiniz gemiler ve hayvanlar var et­ti." (43: 12). En*-âm Suresi'nde, değişik davar çeşitlerinin in­sanlık için büyük faydalarından sözedilir: ' 'Hayvanları da yük ve kesim için yaratan Al­lah'tır. Allah'ın size verdiği rızıktan yiyin... Allah sekiz çift hayvan yaratmıştır. Koyun­dan iki ve keçiden iki... Deveden iki, sığır­dan iki yaratmıştır. (6: 142-144). Nahl Sure­si'nde şunlar beyan edilir: "Hayvanları da yaratmıştır. Onlarda sizi ısıtacak şeyler ve birçok faydalar vardır. Onların etlerini de yersiniz. Onları getirirken de, gönderirken de zevk alırsınız. Kendi kendinize zor varacağı­nız memleketlere, yüklerinizi taşırlar. Doğ­rusu Rabbiniz şefkatlidir, merhametlidir. Si­zin için, atları, katırları ve merkepleri binek ve süs hayvanı olarak yaratmıştır. Bilmedi­ğiniz daha nice şeyleri de yaratır. Yolun doğ­rusunu göstermek Allah'a aittir. Yolun eğri olanı da vardır. Allah diltseydi hepinizi doğ­ru yola iletirdi." (16: 5-9).

Kur'an-ı Kerim, insanların olduğu gibi hay­vanların da organizasyon ve planlama bakı­mından çok gelişmiş topluluk hallerinden de bahseder: "Yerde yürüyen hayvanlar ve kanatlarıyla uçan kuşlar da ancak sizin gibi topluluklardır. Kitapta hiçbir şeyi eksik bı­rakmadık; onlar sonra Rablerine toplana­caklardır." (6:38). Kur'an-ı Kerim'de değişik hayvan türlerinin davranışlarına atıflar da vardır. Arı toplulukları şu şekilde tasvir edi­lir: "Rabbinbal ansına: 'Dağlarda, ağaçlar­da've hazırlanmış kovanlarda yuva edin; son­ra her çeşit üründen ye; sonra da Rabbinin işlemen için gösterdiği yollardan yürü' diye öğretti. Karınlarından insanlara şifa olan çe­şitli renklerde bal çıkar. Düşünen bir millet için bunda İbret vardır." (16: 68-69). Örüm­cekler ve onların davranışlarından da şöyle bahsedilir: "Allah'tan başka dostlar edinen­lerin durumu, kendine yuva yapan örümce­ğin durumu gibidir. Evlerin dayanıksızı ise örümceğin yuvasıdır. Keşke bilseler..." (29: 41). Karıncaların hayatı, Nemi Suresi'nde ge-çer:"Sonundakarıncalarınbulunduğu vadi­ye geldiklerinde bir karınca: 'Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; Süleyman'ın ordusu far­kına varmadan sizi ezmesin,' dedi." (27: 18). Sonra kuşların hayatı tasvir edilir. Kuşlar, gök atmosferinde nasıl dengede durular? "Onları Allah'tan başka tutan kimse yoktur. İnanan millet için bunda dersler vardır!' (16: 79). Mülk Suresi'nde de şunları okuyoruz: "Üzerlerinde kanat çırpan dizi dizi kuşları görmezler mi? Onları havada Rahman olan Allah'tan başkası tutmuyor; doğrusu, O, her şeyi görendir." (67: 19). Kur'an-ı Kerim, şu satırlarda yine davarların faydalarını açıkla­maya ve telkin etmeye devam eder: "Hayvan­larda da size ibretler vardır. Bağırsakların-dakiler ile kan arasından, içenlere halis ve içi­mi kolay süt içiririz." (16: 66). Bu ayette, saf sütün dişi davarın işkembesinde oluşma iş­leminin mükemmelliği anlatılır. Çünkü ye­dikleri yemler, mahiyet, renk ve yararlılık açı­sından tamamen farklı olan kan, pislik ve saf süte dönüşür.

Süt oluşmasının başlangıç prosesi hakkında Kur'an'ın açıkladıkları, kimya ve fizyoloji alanlarında sindirim sistemiyle ilgili modern keşifler yapılmadan önce, insanlarca kesin­likle bilinmiyordu. Bunun için Kur'an'daki bu bilginin varlığı, "herhangi bir insan açık­laması değildir. Allah tarafından, peygam­berine gönderilen bir Vahiydir."