- Ziynet eşyalarının zekatı

Adsense kodları


Ziynet eşyalarının zekatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 29 October 2011, 03:52 pm GMT +0200
Bölüm: 12

Ziynet eşyalarının zekatı

635- Abdullah’ın hanımı Zeyneb (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.), biz kadınlara şöyle konuştu: “Ey kadınlar topluluğu ziynet eşyalarınızdan zekat veriniz. Kıyamet günü Cehennemliklerin çoğunluğu siz kadınlardır.” (Buhârî, Zekat: 33; Nesâî, Zekat: 18)

636- Mahmûd b. Gaylân (r.a.), Ebû Dâvûd yoluyla Şu’be’den ve A’meş’den naklederek Ebû Vâil bu hadisin benzerini bize nakletmiştir.

 Tirmîzî: Bu rivâyet Ebû Muaviye’nin rivâyetinden daha sahihtir. Ebû Muaviye rivâyetinde vehmederek “Amr b. Hâris’den ve Zeyneb’in kardeşinin oğlundan” demiştir.

Doğru olan ise; Zeyneb’in kardeşinin oğlu Amr b. Hâris’dendir. Yine Amr b. Şuayb’ın babasından ve dedesinden rivâyete göre, “Ziynet eşyalarında zekat vardır” hadisinin senedinde söz edilmiştir. Bu konuda ilim adamları değişik görüşler ileri sürmüşler olup; Sahabe ve tabiinden bir kısmı altın ve gümüş olan ziynet eşyalarında zekat vardır. Sûfyân es Sevrî ve Abdullah b. Mübarek bu görüştedirler. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından İbn Ömer, Âişe, Câbir b. Abdillah ve Enes’in de bulunduğu bazı ilim adamları ise ziynet eşyasında zekat yoktur görüşündedirler. Tabiin döneminin bazı fıkıhçılarından da aynı şekilde rivâyet vardır. Mâlik b. Enes, Şâfii, Ahmed ve İshâk’da bunlardandır.

637- Amr b. Şuayb (r.a.)’ın babasından ve dedesinden rivâyete göre: “İki kadın Rasûlullah (s.a.v.)’e geldi kollarında altın bilezikler vardı. Rasûlullah (s.a.v.) onlara: “Bu bileziklerin zekatını veriyor musunuz” dedi. Hayır dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah’ın sizlere ateşten bilezikler takmasından hoşlanır mısınız? Hayır dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.); öyleyse onların zekatını ödeyin buyurdular.” (Ebû Dâvûd, Zekat: 4; Nesâî, Zekat: 19)

 Tirmîzî: Bu hadisi Müsenna b. el Sabah, amr b. Şuayb’den aynı şekilde rivâyet etmiştir. Müsenna b. el Sabah ve İbn Lehia hadis konusunda zayıf oldukları söylenmiştir. Bu konuda Rasûlullah (s.a.v.)’den sahih olarak bir şey rivâyet edilmemiştir.

HALACAHAN
Thu 26 May 2016, 01:17 pm GMT +0200
Selamun aleykum ziynet eşyalarının da zekatı vardır.. Eğer verilmezse cehennemde birer ateşten takı olacaktır.. Rabbim korusun ve bizleri haram işlerden uzak eylesin ..Amin..

selma 8-D
Thu 26 May 2016, 01:23 pm GMT +0200
.....selamün aleyküm....
Ziynet eşyalarin zekatida vardır eğer werilmesse cehennemlik olunabilir rabbim bizleri korusun inşaallah ilerki zamanlarda veririz amin

Yağmur Gmş
Thu 26 May 2016, 01:28 pm GMT +0200
Bismillah...
Ziynet eşyaların zekatı vardır. Ve bunların zekatları verilmesi gerekir. Rabbim dikkat edenlerden eylesin ve bizleri cehennem azabından korusun inşallah...

Mustafa/Samed
Thu 26 May 2016, 07:27 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Ziynet eşyalar zakat vardır. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

HAMİDE
Thu 26 May 2016, 07:30 pm GMT +0200
Selamün Aleyküm...
Ziynet eşyalarının zekatı vardır .
Paylaşım için Allah razı olsun...

HALACAHAN
Wed 1 June 2016, 08:00 pm GMT +0200
Ziynet esyalarimizin zekatını vermekte hassas olmalıyız.. Rabbim mal ile yaptığımız ibadetlerimizi de kabul eylesin ..

Bilal2009
Wed 1 June 2016, 08:24 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Kadınların ziynet eşyalarından zekat vermeleri lazımdır. Rabbim paylaşım için razı olsun.