- Zina Meselesi

Adsense kodları


Zina Meselesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 30 July 2012, 05:04 pm GMT +0200
Zina Meselesi

Bu meselenin günümüz insanının istifadesi için izahı gereken pek çok hukukî, ahlâkî ve tarihî veçhesi vardır. Bu sebeple söz konusu hususları aşağıda çeşitli veçheleriyle ele ala­cağız.

Tarihî Veçhesi
 
1- Genel manada zina; aralarında meşru bir evlilik bağı olmadan bir erkekle bir kadın arasında vuku bulan cinsî münasebettir. Tari­hin ilk dönemlerinden günümüze kadar bütün sosyal sistemlerdeki görüşler arasında bu fiilin ahlaken şerir, dinen günah, sosyal ola­rak kötü ve çirkin olduğu hususunda tam bir ittifak vardır. Ahlâkî anlayışlarını şehvetleri­ne tâbi kılmış veya kendi yanlış yollarında, yaklaşımlarıyla 'orijinal' ve 'felsefî' olmaya çalışan sapık kişiler hariç, hiç kimseden mu­halif bir ses çıkmamıştır.

2- Zina daima bir çirkinlik olarak kabul edil­mesine rağmen, onun kanunen cezalandırıla­cak bir suç olup olmadığı konusunda görüşler değişiktir. Bu noktada İslâm diğer dinlerden ve hukuk sistemlerinden ayrılmaktadır. İnsan fıtratına yakın bütün sistemler kadınla erkek arasındaki gayri meşru ilişkiyi ciddi bir suç saymışlar ve karşılığında ağır cezalar öngör­müşlerdir. Fakat ahlâkî seviyedeki bozulma ile birlikte bu tavır giderek zayıflamış ve bu suç giderek müsamaha ile karşılanır olmuş­tur.  Bu hususta yapılan ilk genel hata, bekârken yapılan zina ile evli iken yapılan zina ayrımıdır. İkincisi cezalandırılabilir bir suç olarak görülürken, ilki sadece basit bir suç olarak görüldü.

3- Çeşitli hukuk sistemlerinde zina; "Evli bir şahsın, eşinden başkasıyla cinsî münasebette bulunması" şeklinde tarif edilmektedir. Ceza kanunları ise, kadının, kocasından başka bir erkekle cinsî münasebette bulunması hâlinde zina suçunun varlığından bahsetmektedirler. Bu tarif, erkekten çok kadının durumunu göz önünde bulundurmaktadır. Şayet bir kadın kocasızsa, onunla kurulan gayri meşru ilişki erkeğin evli olup olmadığına bakılmaksızın zina olarak kabul edilir. Mısır'ın, Babil'in, Asur'un ve Hind'in kadim kanunları buna çok hafif cezalar vermişlerdir. Aynı cezalar ka­dim Yunanlılar ve Romalılar tarafından da benimsenerek, daha sonra da bu konudaki Yahudi görüşünü etkilemiştir. Eski Ahid'e göre böyle bir suç karşılığında sadece para cezası öngörülür. (Çıkış, 22:16-17 ve Tesni-ye, 22: 28-29). Yahudi hukukunda; eğer ha­hamın kızı ahlâksızlık yaparsa yakılarak ce­zalandırılır; onunla ilişki kuran erkek de bo­ğulur. (Everyman's Talmud, sh. 319-320). Bu ceza Hindu kaynaklı Manu Kanunları'nda (Aşlok 377) açıklanan cezaya çok benzemek­tedir.

4-  Bütün bu hukuk sistemlerinde ancak evli bir kadınla kurulan gayri meşru ilişki gerçek ve büyük suçtu. Onu suç olarak değerlendir­mede belirleyici faktör kadınla erkek arasın­daki gayri meşru ilişki değil; çocuğun, gerçek babası olmayan bir adam (kadının gerçek ko­cası) tarafından yetiştirilmesi ihtimali gibi is­tenmeyen bir durumun ortaya çıkabilir olma­sıydı. Bu sebeple; zinayı suç, kadını ve erke­ği de suçlu olarak kabul etmenin hakiki teme­li zina fiilinin kendisi değil, fakat gelecek ne­sillerin karışma tehlikesinin, bir başkası hesa­bına onun çocuğunu yetiştirme ve malını ona miras bırakma ihtimalinin olmasıdır. Mısır hukukunda erkek sopalarla ağır şekilde dövü­lürken kadının da burnu kesilirdi. Benzeri uy­gulamalar Babil, Asur ve İran'da da vardı. Hindularda kadın köpeklere atılarak parçala­nır, erkek ise diri diri yanması için etrafı ateş­le çevrili kızgın bir demir yatağa konurdu. Yunan ve Roma hukukunda, önceleri, karısı zina eden erkeğe karısını öldürme hakkı ta­nınıyordu. Erkek ayrıca maddî tazminat da talep edebilirdi.

5- Yahudi hukukunda, evli bir kadınla gayri-meşru ilişkinin cezası Ölümdür. (Levililer, 20:10, Tesniye 22:22 ve 23-26). Ancak İsa al eyhis selâmın gelişinden çokönce, Yahudi âlimler ve hukukçular bu kanunları uygula­mayı hemen hemen terkettiler. Eski Ahid'de yazılı bu kanunlar ilâhî emirler olarak kabul edilmesine rağmen hiç kimse onları pratikte uygulamaya meyletmiyordu. Bütün Yahudi tarihi boyunca bu emrin infaz edildiği tek bir örnek bile yoktur.

6- Bir zina olayı üzerine Yahudilerin İsa aleyhi s selâmdan bu olay hakkında hüküm sormuş olmaları ve Hz. İsa'nın; "Ona ilk taşı içinizden günahsız olan atsın." (Yuhanna 8:1-2) demiş olması Hristiyanlarm zina suçu hak­kında büsbütün hatalı bir anlayış geliştirmesi­ne sebep olmuştur. Onlara göre bekâr bir er­kekle bir bakirenin gayri meşru ilişkisi gü­nahtır, fakat cezalandırılacak bir suç değildir. Ancak eğer onlardan biri (veya her ikisi) evli ise, bu zinadır ve suç kabul edilir. Bunun suç oluşu, ilişkinin gayri meşruluğundan değil, fakat papaz önünde ettikleri sadakat yemini­ne aykırı davranmış olmalarından dolayıdır. Bununla birlikte kadına, zina etmiş olan ko­casını mahkemeye verip, sadakat yeminini bozduğundan dolayı dava etme ve boşanmayı talep hakkı tanımanın dışında bu suç için ön­görülmüş bir ceza da yoktur. Diğer yandan zina eden kadının kocası da karısından bo­şanma talebiyle dâva açabilir ve karısıyla gayri meşru ilişkide bulunmuş kişiden tazmi­nat isteyebilir. (The Meaning ofthe Qur'an, c. VIII).