- Zina Eden Kölelerin Cezası

Adsense kodları


Zina Eden Kölelerin Cezası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Wed 9 March 2011, 12:35 am GMT +0200
Zina Eden Kölelerin Cezası Zina Ve Başka Bir İşi Yapmaya  Zorlananların Durumu
Nisa sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Şayet onlar {yani, cariyeler} evlendikten {veya Müslüman olduktan) sonra bir fahişe işlerlerse {yani, zina ederlerse}, onlara {yani, cariyelere}, muhsan olanlara (yani, hür kadınlara} verilen ce­zanın {yani, yüz celde cezasının} yansı verilir {ya­ni, cariyelere elli celde vurulur}. (Nisâ/25)

Zina eden köleye de celde vurulur. Celde cezasının tatbiki de efendiye aittir. Köle ve cariyeye —evli bile olsa­lar- recm cezası uygulanmaz.

Bir Müslümamn, kazanç için cariyesini zinaya zorla­ması helâl değildir; eğer zorlarsa, günahı efendiye aittir. İşte Nûr sûresinde yer alan şu buyrukta kasdedilen bu­dur:

Kendilerini korumak isterken, dünya [büfen yakın] hayat'ın arazını {yani, onların zinadan elde edecekleri kazançları} irâde ederek cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları zorlarsa, kuşku yokki Allah zorlanmalarının ardından gafurdur, rahîmdir {onlar için günah yoktur}. (Nûr/33)

Düşmanları tarafından esir alınan ve bir günah işle­meye yahut bir yemine zorlanan ya da sultanın yakalayıp —kendisi ile Allah arasında kalan ve kimseye zulüm ihti­va etmeyen- bir günaha zorladığı kimse için, sözü edilen­leri yapmakta ruhsat vardır; bundan dolayı ona günah yoktur. Ancak şirk müstesnadır; çünkü şirk hususunda ruhsat yoktur. 

Dedi: Nahl süresindeki şu âyet-i kerîme bu hususta ftâzil olmuştur:

Kalbi îmân ile mutmain olduğu halde zorlanan müstesna, kim îmânının ardından Allah'a küfre­der ve küfre göğsünü açarsa... (Nahl/106)

Bu âyet, Müslümanlardan bazı kimseler hakkında in­miştir. Mekke kâfirleri bunlara işkence ediyordu. Nihayet kalbleri îmân ile mutmain olduğu halde İslâm'dan döndü­ler. Bu sebeble ruhsat, onlara özeldi. Bundan sonra Nebî (s.a) şöyle buyurdu:

Yakılsanız da, işkenceye uğraşanız da Allah'a şirk koşmayın![240]

Müşriklerin yakalayıp şirk koşmak ile öldürülmek arasında muhayyer bıraktıkları kimse, öldürülmeyi ter­cih ederse, cennette nebilerle ve şehidlerle birlikte olur. Eğer şirk koşar ve bu hâl üzere ölürse cehennemdedir.

Dedi: Nebî (s.a) Bakara sûresinde yer alan, Rabbimiz! Unuttuk yahut hata yaptıksa, bizi muaheze etme. Rabbi­miz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize ağır yükler yükleme (Bakara/286) âyetini sonuna kadar okuyunca, Cebrail, "Evet bunlar kabul edildi" dedi. Böylelikle bu ümmetin üzerinden hatâen, unutarak ve bilmeyerek ya­pılan işlerin günahı kaldırıldı.

Dedi: Buna göre bir iyilik işleyene, on ve daha fazla katı iyilik yazılır. Bir iyilik yapmak isteyip de yapamaya­na bir iyilik yazılır. Bir kötülük işleyene bir kötülük yazı­lır. Bir kötülük işlenek isteyip de işlemeyene ise kötülük yazılmaz. [241]


[240] Ulaşabildiğimiz kaynakların hiç birinde Peygamber'e -zayıf hatta uydurma bile olsa- nisbet edilen böyle bir söz tesbit ede­medik. (Çeviren)               

[241] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 245-246.