- Zina Dolayısıyla Hürler İçin Öngörülen Hadd

Adsense kodları


Zina Dolayısıyla Hürler İçin Öngörülen Hadd

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Wed 9 March 2011, 12:42 am GMT +0200
Zina, Zina Dolayısıyla Hürler İçin  Öngörülen Hadd İle Kazf Haddi

İsrâ sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Zinaya yaklaşmayın. Doğrusu o bir fahişedir {yani, ma'siyettir) ve kötü bir sebildir {yani, kötıü bir meslektir}. (İsrâ/32)

A'râf sûresinde de Yüce Allah şöyle buyurmaktadıır: 'De ki: "Kuşkusuz Rabbim fevâhişi {yani, zinıayiondan açık olanı {yani, onun alenî işlenenimi! bâtın olanı {yani, onun gizlice işlenenini) havram kılmıştır." (A'rM/33)

Arab müşrikleri, açıktan zina işlememekle birîükte, gizlice yapılmasında bir sakınca görmezlerdi.

Bunun bir benzeri de En'âm sûresindedir (151. âyet). M  Nisa sûresinde de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Kadınlarınızdan {yani, evli-dul Müslüman katdınlardan} fahişe {yani, ma'siyet -ki bu da zinadiır-!

işleyenlere karşı içinizden {yani, hür Müslümıanlardan} dört şâhid getirin. Şayet şehâdet {onlaann zina ettiklerine dâir şâhidlik} ederlerse, onları evlerde tutun {yani, onları hapishanelerde hapsedin);

' tâ olum onları alıncaya {yani, kadın bu haldeyken ölünceye} yahut Allah onlar için bir sebîl kılıncaya {yani, hapishaneden çıkış ve hadd {yani} [236] recm [237] ile bir çıkış yolu gösterinceye} kadar. (Nisâ/15)

Dedi: Bu uygulama, İslâm'ın ilk dönemlerinde idi: Adil dört Müslümanm, zina ettiğine şâhidlik ettikleri ka­dın hapsedilirdi. Şayet kocası varsa verdiği mehri geri alır, fakat boşamaksızın ona nafaka verirdi. O kadına hadd uygulanmazdı. Kocası onunla cima etmez, fakat onu hapiste tutardı.

Sonra Yüce Allah muhsan olmayan/evlenmemiş kim­seleri söz konusu ederek şöyle buyurmaktadır:

Sizden {yani, Müslümanlardan} onu irtikâb edpnlerin (yani, bekâr/evlenmemiş olup da o fahişeyi iş­leyenlerin: zina edenlerin} her ikisine de eziyet' edin {yani, yaptıkları çirkin işi dile getirip ayıplayarak onlara dil ile eziyet edin. Bunlara sadece eziyet edilir, hapsedilmezler; çünkü bunlar be­kâr/evlenmemiş kimselerdir). Eğer, teube edip {ya­ni, yaptıkları hayasızlıktan tevbe edip/vazgeçip) hallerini (yani, amellerini) düzeltirlerse, onları bı­rakın {yani, tevbe ettikten sonra onları rahatsız edecek sözler söylemeyin!. Kuşkusuz Allah tevvâb-tır, rahimdir. (Nisâ/16)

Bu uygulama, İslâm'ın ilk dönemlerinde hem bekâr­lar/evlenmemiş kimseler, hem de evliler için geçerliydi.

Sonra zina haddi ile ilgili hüküm nazil oldu ve zina eden­ler hakkında hapis ve sözlü eziyet neshedildi. Bunu da Nûr sûresinde yer alan şu âyet-i kerîme neshetti. [238] Zâniye ve zâninin her birine yüzer celde vurun {ya­ni, evlenmemiş olduğu halde zina eden kadın ile  zina eden erkeğin her birine, adaletli, hür ve Müslüman dört kişi şâhidlik ettiği takdirde yüzer celde vurun}. Allah'a ve âhiret gününe îmân etmiş kimseler iseniz {yani, —hâkim'e hitaben— eğer Allah'ın  tevhidini tasdik eden ve amellerin karşılıklarının ; görüleceği ölümden sonra dirilişi doğrulayan kim-'A'    seler iseniz}, Allah'ın dîninde {yani, Allah'ın zina 4v   eden kimse ile ilgili verdiği hükmü tatbik husu­sunda} bunlara acıyacağınız (yani, celde vurmakta acıyacağınız ve dolayısıyla da haddleri uygulamayacak derecede şefkatli hareket edeceğiniz} tutmasın {yani, haddleri dosdoğru ve tastamam uygulaMü'minlerden bir topluluk da {yani, iki ya da daha fazla erkek de} azablarına (yani, onlara uy-(v/,.   gulanacak hadde/hadd cezasına} şâhid olsunlar {yani, hazır bulunsunlar}. (Nûr/2)

Dedi: Zina haddine dâir âyet nazil olunca, Nebî (s.a) buyurdu ki:

Allahu ekber! Çıkış yolu gelmiş bulunuyor: Bekâr ba­kire ile zina ederse, yüz celde ve bir yıl sürgün, evli evli ile zina ederse taş ile recm vardır.

Mukâtil dedi ki: Bekâr evli ile zina ederse, bekâra yüz celde ile bir yıl sürgün; evli olana da recm cezası vardır. [239]


[236] Bu kelime, Mukâtil'in Tefsirinde aynı âyetle ilgili açıklamala­rında yer almaktadır. (Çeviren)         

[237] Asılda, el-harec şeklindedir.           

[238] Hamişte, "Zina edenin haddi ve İslâm'ın ilk dönemlerindeki uygulamanın neshedilmesi bahsi" diye bir başlık yer almakta­dır.

[239] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 242-244.