sumeyye
Wed 9 November 2011, 10:44 pm GMT +0200
BÖLÜM: 10
MÜSLÜMANLARLA BIRLIKTE SAVAÞA KATILAN ZIMMÎYE GANIMETTEN PAY VERILIR MI?
MÜSLÜMANLARLA BIRLIKTE SAVAÞA KATILAN ZIMMÎYE GANIMETTEN PAY VERILIR MI?
1558- Âiþe (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.), Bedir gazasý için çýktý Harretül Veber denilen yere vardýðýnda müþriklerden cesaret ve bahadýrlýðý ile tanýnan bir adam kendilerine katýldý. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.), Allah’a ve Rasûlüne inanýyor musun? deyince adam hayýr dedi. Rasûlullah (s.a.v.) de: O halde geri dön bir müþrikten yardým isteyecek deðilim buyurdular. (Müslim, Cihâd: 51; Ebû Dâvûd, Cihâd: 142)
Bu hadis geçen þeklinden daha uzundur.
Bu hadis hasen garibtir. Bazý ilim adamlarýnýn uygulamasý bu hadise göre olup þöyle derler: “Müslümanlarla beraber düþmana karþý savaþsalar bile zimmilere ganimet malýndan hisse verilmez. Bazý ilim adamlarý ise: “Müslümanlarla birlikte savaþa katýldýklarý durumda kendilerine hisse verilebilir” derler.
Zührî’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v.) kendisiyle beraber savaþan Yahudiden bir guruba ganimetten hisse ayrýlmýþtý. Bunu bu þekilde bize Kuteybe b. Saîd, Abdulvaris b. Saîd vasýtasýyla Urve b. Sabit’den ve Zührî’den böylece rivâyet etmiþ olup bu hadis hasen garibtir.
1559- Ebû Musa (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Eþ’arîlerden bir gurupla birlikte Hayber’e, Rasûlullah (s.a.v.)’e geldim. Bize de Hayber’i fethedenlerle beraber ganimet mallarýndan bir hisse vermiþti.” (Buhârî, Meðazi: 40; Ebû Dâvûd, Cihâd: 140)
ž Bu hadis hasen sahih garibtir. Bazý ilim adamlarýnýn uygulamasý bu hadise göredir.
Evzâî diyor ki: Her kim, savaþa katýlan asker ve binitlerine ganimet daðýtýmý yapýlmazdan önce Müslümanlara katýlýrsa ona da ganimetten hisse verilir.
Büreyd: Ebû Büreyde diye künyelenir. Güvenilir bir kimsedir. Kendisinden Sûfyân es Sevrî, Ýbn Uyeyne ve baþkalarý hadis rivâyet etmiþlerdir.