- Zimmî nin Diyeti

Adsense kodları


Zimmî nin Diyeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Tue 1 November 2011, 04:45 pm GMT +0200
15. Zimmî'nin Diyeti


îmam Malik'e rivayet edildiğine göre, Ömer b. Abdulaziz, Ya­hudi ve Hrıstiyanlar'dan biri öldürülünce, diyetinin hür müslümanın diyetinin yarısı kadar olduğuna hükmetti.[30]

îmam Malik der ki: Bize göre kâfiri öldüren müslüman kısasen Öldürülmez.[31] Fakat müslüman kâfiri kandırıp tuzağa düşü­rerek öldürmüşse o zaman kısas uygulanır.

Said oğlu Yahya'dan: Yesar oğlu Süleyman «Mecûsî'nin (ateşe tapanın) diyeti sekiz yüz dirhemdir» derdi.
imam Malik der ki: «Bize göre de durum böyledir»[32]

îmam Malik der ki: Yahudi, Hrıstiyan ve Mecusiyi yaralama­nın diyeti, müslümanları yaralamanın diyetlerine göre hesap edi­lir. Baş ve yüzdeki kemiğe kadar işleyen yara ile beyne kadar işle­yen yaranın diyeti, kendi diyetinin yirmide biri, karın, sırt ve gö­ğüs bölgesindeki içeriye kadar nüfuz eden yaranın diyeti de yine kendi diyetinin üçte biri kadardır. Diğer yaraların diyetinin hesa­bı da böyledir.



[30] Müslümanların hakimiyeti altında yaşayan Yahudi ve Hıristiyanlara zimmi denir. Hanefıler'e göre, zimmîyi hataen öldürmenin diyetiyle hür müslümanın diyeti aynıdır, arada fark yoktur.
[31] Hanefîler'e göre, Zimmîyi öldüren müslüman, kısasen öldürülür. Çünkü İslâm devleti onun hayatını korumayı taahhüd etmiştir.
[32] Hanefîler'e göre, mecusinin diyeti, aynen müslümanın diyeti gibidir.