- Zekâta tâbi mallar

Adsense kodları


Zekâta tâbi mallar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 20 January 2011, 04:55 pm GMT +0200
39.  Zekâta Tâbi Mallar



Ulema, zekât düşen malların bir kısmı hakkında ittifak, bir kısmında da ihtilâf etmişlerdir. Zekât düştüğünde ittifak ettikleri mallar, maden çeşitleri arasında süs için olmayan altın ile gümüş, hayvanlar içinde deve, sığır, ko­yun ve keçi, ekinler içinde buğday ile arpa ve meyvalar içinde de hurma ile kuru üzümdür. Zeytinyağı hakkında da şâzz bir muhalefet vardır. [20]

 

I.  Zînet Esyası

 

Süs için takılan altınlarda ise ihtilâf etmişlerdir. Çünkü Hicaz fukahası olan İmam Mâlik, Leys b. Sa'd ve îmam Şafii, «Altın ve gümüşe -süs ve gi­yim için saklandıkları zaman- zekât düşmez». îmam Ebû Hanife ile tabileri ise «Düşer» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, süs ve giyimde kullanılan altın ve gümüş, kul­lanmak üzere bulundurulan evin sair eşya ve araçlanndan mı sayılır, yoksa bunlar da, diğer altın ve gümüşler gibi alım satımlarda alıp verilen para cin­sinden midir diye ihtilâf etmeleridir. «Evin sair eşyaîanndan sayılır» diyen­ler, «Süs için bulundurulan altın ve gümüşlere zekât düşmez» demişlerdir. Para cinsindendir diyenler ise, «Zekât düşer» demişlerdir.

Bu ihtilâf için bir başka sebep daha vardır. Zira süs, altın ve gümüşü hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır.

Câbir'den rivayet olunduğuna göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz,

«Hulliyatta {linette) zekât yoktur» [21] buyur­muştur. Amr b. Şuayb'ın babasından, babası da dedesinden rivayet ettiğine göre ise, bir kadın elinde altından bir çift bilezik takılı bulunan küçük kızı ile birlikte Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanına gelmiştir. Bir ara bileziklere gözü ilişen Peygamber (s.a.s) Efendimiz kadına,

 «Bunun zekâtını veriyor musun?» diye sormuş»

kadın 'Hayır', deyince Efendimiz (s.a.s):

«Cenâb-ı Hakk'ın kıyamet günü bunların yerine sana. ateşten bir çift bilezik takılmasını ister misin?» buyurmuştur. Bunun üzerine kadın hemen bilezikleri kızın elinden çıkarıp Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in önüne atmış ve«Allah ile Rasûlüne olsun» demiştir [22].

Lakin bu her iki hadis de -hele Câbir'in hadisi- zayıftırlar. Fakat ih­tilâflarının asıl sebebi, takım altın ve gümüşleri, evin sair eşyasından mı, yoksa alım satımlarda eşyaya fıat olarak alıp verilen para cinsinden mi sayı­lır diye ihtilâf etmeleridir.

Kiraya vermek için yapılan takım ve gümüşleri hakkında ise, îmam Mâlik'ten iki rivayet gelmiştir. Birisinde «Zekât düşer, çünkü para gibi kâr getirir», birisinde de «Düşmez, çünkü süs ve takım için yapılmıştır» demiş­tir. [23]


[20] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/95.

[21] İbn Ebî Şeybe, 3/155; Şafii, Müsned, 1/228, no: 629.

[22] Ebû Dâvûd, Zekât. 9, no: 1563.

[23] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/95-96.


ceren
Tue 7 January 2020, 04:05 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim.

Sevgi.
Wed 8 January 2020, 05:10 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri zekatını hakkıyla verenlerden eylesin inşaAllah

Bilal2009
Fri 10 January 2020, 02:20 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun