sumeyye
Mon 13 August 2012, 09:06 am GMT +0200
DÖRDÜNCÜ KISIM ZEKÂT TEKNİĞİ
Madde 64. Zekâtın Beyanı:
1. Her zekât mükellefinin, her yıl Ramazan ayının başında, kuruma, zekâtın farz olduğu mal ve gelirlerini, her birinin değerini, ödemesi gereken zekât miktarını ve bu kanuna göre hazırlanacak tüzüğün gösterdiği örneğe uygun diğer açıklamaları yaptığı bir beyanname vermesi gerekir.
2. Mükellef, beyanname verdiği sırada, bu beyannamede bildirdiği zekât miktarını ödemek zorundadır.
3. Ziraî ürün ve meyvalar ile maden ve yerden çıkarılan varlıklarla ilgili beyanname ise, hasat, toplama ve istihsal tarihinden itibaren bir ay içinde verilir.
Madde 65. Beyana Güvenilmesi:
1. Verilen beyannamenin doğruluğunda şüphe uyandıracak kuvvetli deliller bulunmadığı takdirde, kurum bu beyannameye güven duyar ve bu kanunun hükümlerine uygun olarak ödenecek zekâtı tarh eder.
2. Beyanname veren kişi zekâtı ödeyince kurum teşekkür eder ve göndereceği yazıyla hayır duada bulunur.
Madde 66. Beyanın Tartışılması Ve Zekât Hatalarında Düzeltme:
Kurum nezdinde verilen beyannamenin doğruluğunda şüphe uyandıran kuvvetli deliller varsa veya belirlenen zekât miktarı bu kanunun hükümlerine uygun değilse, kurum, beyannameyi tartışmak ve zekât miktarının tahakkuku için gerekli beyan ve delilleri istemek üzere mükellefi davet edebilir.
Madde 67. Uzlaşma:
1. Taraftar, ödenmesi gereken zekât miktarının belirlenmesinde ittifak ederse, durum bir tutanakla belirlenir. Ve kurumun özel bölümünün güveninden sonra bu tutanakta ittifak edilen miktar nihaî kabul edilir.
2. İttifak, beyan edilen miktarın, ödenmesi gereken zekât miktarından daha az olduğu noktasmdaysa, mükellefin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde bu farkı ödemesi istenir.
Madde 68. Uzlaşmazlık Ve Düzeltme:
Kurumun yaptığı inceleme sonucunda, ödenmesi gereken zekât miktarının, mükellef tarafından beyan edilen miktardan daha fazla olduğu anlaşılır ve ödenecek zekât miktarında uzlaşma sağlanamazsa, kurum, ödenecek miktarı re'sen tarh eder ve kararı mükellefe bildirir.
Madde 69. Araştırma Sonucu:
Zekât kurumunun yaptığı incelemeler, beyanda bulunmayan bir mükellefe zekâtın farz olduğu veya mükellefin farz olan zekâtı ödemediği anlaşılırsa, ödeyeceği zekât miktarı tarh ve tahakkuk ettirilir ve karar, mükellefe bildirilir.
Madde 70. Malların İdaresi:
Mükellefin, malını idare etmesini engelleyen bir durumu ortaya çıkar veya ülke sınırları içinde ikamet etmezse, mallarının idaresini yürüten kişi, bu kanun hükümlerine göre doğacak hak ve borçlarda onun naibi kabul edilir.
Madde 71. Kuruma Ödeme:
1. Her durumda zekât,-doğrudan kuruma veya bunun için belirlediği banka hesabına ödenir, başka herhangi bir yere ödenmez.
Nihai olarak farz olan her zekât borcu, gönüllü olarak ödenmediği takdirde, kurum tarafından cebren tahsil edilir.
Madde 72. Şikâyet İnceleme Komisyonları:
1. Mükellef, kurumun kararlarına karşı, kuruma bağlı şikâyet inceleme komisyonlarından birine başvurabilir. Başvuru, kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde yapılır.
2. Her komisyon, Adalet Bakanlığı'nın başkan olarak tayin ettiği bir hâkim ile bir din bilgini ve zekât maliye ve muhasebesinde uzman bir kamu görevlisinden oluşur.
3. Komisyonların görev yeri, her komisyon mahallî idare birimlerini kapsayacak biçimde belirlenir.
4. Bu kanuna dayanılarak hazırlanacak tüzük, başvuru ve incelenip karara bağlanma usûlünü gösterir.
5. Komisyonun şikâyet konusundaki kararı, kesindir. Ancak bu karara karşı, idare mahkemesinde temyiz hakkı vardır. Bu mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı almadıkça, komisyon kararı yürürlükte olur.
6. Şikâyet ve temyiz davası vergi ve resime tâbi değildir.
Madde 73. Aynî Veya Nakdî Ödeme:
Zekât, farz olan malın kendinden ödenir. Farz oluş vaktindeki değeriyle nakden de ödenebilir.
Madde 74. Cebrî Tahsil:
Zekât gönüllü olarak ödenmezse, idarî haciz yoluyla cebren tahsil edilir.
Madde 75. Zekât Alacağının Önceliği:
Zekât, borçlunun zimmetine farz olur. Zekât borcunun, farz ve borçlunun bütün mallarına önceliği vardır ve mirasçının alacakları gibi özel alacaklara, vergi ve resim gibi kamu alacaklarına karşı önceliği vardır.
Zekât alacağı, zekâtın farz olduğu veya borçlunun diğer bütün mallarındaki öteki haklardan öncelikli olarak tahsil edilir.
Madde 76. Zamanaşımı:
Zekât farz olduktan sonra, ödemenin geciktirilmesiyle veya ne kadar uzarsa uzasın sürenin geçmesiyle zekât borcu zamanaşımına uğramaz.
Madde 77. Malın Telefi:
1. Zekât, farz oluşundan hemen sonra ödenir. Ancak, mükellef ödeme imkânı bulamadığı takdirde, imkân buluncaya kadar ödemeyi erteleyebilir.
2. Mükellef ödeme imkânı bulur da ödeme yapmaz ve kusurlu davranarak zekât ödeyeceği malı telef olursa, zekât borcu zimmetinde devam eder, malın telefıyle düşmez.
Madde 78. Vazgeçme Ve Eksiltici Uzlaşma:
Hiçbir şekilde zekât alacağından vazgeçme veya eksiltecek biçimde uzlaşma sözkonusu olamaz.
Madde 79. Malda Tasarruf:
Zekâttan kaçmak amacıyla, satımı veya başta bir tasarrufta bulunmakla zekât düşmez.
Madde 80. Mükellefin Ölümü:
Zekât borcu olduğu halde ölen mükellefin mahndaki zekât borcu devam eder. Zekât borcu, zekâtın farz olduğu maldan veya terekenin diğer kısmından ödenir. Bütün alacaklıların, vasiyet edilenlerin ve mirasçılarının haklarından önceliklidir.