- Zekât Mevzuu Definenin Nitelikleri

Adsense kodları


Zekât Mevzuu Definenin Nitelikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 22 August 2012, 12:59 pm GMT +0200
2- Zekât Mevzuu Definenin Nitelikleri:

Zekât mevzuu definede, malın zekâta tâbi olmasının genel ve özel şartları aranır:

 
Genel Şartlar:
 
Tam Mülkiyet:


Zekâtın farz olmasıyla ilgili bu genel şart, [933] -her malda ol­duğu gibi- definelerde de geçerlidir.

 
Nisap: [934]

 

1) Hanefi Mezhebine,  Malik, Ahmed,  İshak ve kadim kav­linde eş-Şafiî'ye göre, defineler için nisaba ulaşmak şartı aranmaz.

Ebu Hanife'ye göre, define ve madenlerde, borçlar matrahtan düşülmez. Yine Ebu Hanife'den nakle göre, defineyi bulan kişi hep­sine muhtaçsa, % 20 zekâtı, devlete veya fakirlere ödemeyebilir.

2) Cedid kavlinde eş-Şafiî ve birer nakilde Malik, Ahmed ve İshak'a göre, definenin zekâta tâbi olması için, nisabı bulması şart­tır.

 
Havelân-ı Havl: [935]

 

Definelerin zekâta tâbi olması için havelân-ı havi şartı aranmaz. Bununla birlikte İbnu'l-Arabî, Tirmizî şerhinde eş-Şafif-den şart olduğu görüşünü naklederse de, İbnu'l-Haceri'l-Askalanî onun hem kendi, hem de şafîî hukukçularının kitaplarında böyle bir görüşünün bulunmadığını belirtir.

 
Özel Şartlar:

 

Zekâta Tâbi Definelerden Olması ve Mülkiyetteki Toprakta Bulunması: Bu açıdan defineler, başlıca üç kategoride ele alınmaktadır: Kenz-i İslâmî, Kenz-i Cahili, ve Kenz-i Müştebeh.




[933] Bkz. yukarıda 25 1.

[934] Kardavî, FZ, c. I, s. 435; Mavsılî, age, c. I, s. 117; Mergınânî, age, c. I, s. 108.

[935] Kardavî, FZ, c. I, s. 435; Mavsılî, age, c. I, s, 117; Mergınânî, age, c. I, s. 108; Serahsî, age, c. I, s. 216; Şeybanî, Asl, c. II, s. 120, 151.